1 Formfaktorn får nytt liv: Belkin Yourtype
Svarta och vita fyrkantiga telefoner fortsätter så klart som storsäljare under det kommande året. Men trenden mot alltmer formdifferentierade smarta telefoner gör sig än mer påtaglig under 2013. Det blir mer av det som kom ut på marknaden under andra halvåret 2012: färgglada lurar som Nokias Lumia-telefoner, varierande skärmstorlekar och rundare telefoner som Samsung Galaxy S3, skärmar med högre upplösning som Iphone 5:s retinaskärm och skärmen i Sony Xperia S, nischdesignade telefoner som stryktåliga Androidtelefonen Cat B10 från Caterpillar eller Dorotelefoner för den äldre målgruppen. Men det blir också en del nya formfaktorer, varav den mest omtalade är Samsungs böjbara amoledskärm som går under namnet Youm, och inte helt osannolikt även vikbara skärmar.
2 Billigare smarta telefoner på marknaden
Vi räknar med fler och billigare smarta telefoner under 2013, många av dem med Android. I och med att smarta lurar numera är en massmarknadsprodukt minskar tillverknings– och leveranskostnader per enhet. Tack vare en massmarknad hemma kan även kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE erbjuda prisvärda telefoner i andra delar av världen. Men även nya USA-baserade aktörer, som exempelvis Amazon, Facebook och Google, kan påverka priserna nedåt. Mobilen är för dessa ett sätt att få användare att konsumera deras webbtjänster, vilket innebär att det finns ett starkt incitament för dem att erbjuda enheter till ett pris som är så lågt som möjligt. Sannolikt kommer Amazon med en telefon under 2013, och även om den inte når svenska kunder påverkar en eventuell lansering priserna för oss konsumenter. Redan i början av 2013 börjar Nokia sälja Lumia 620, en billigare smartphone. Men även Apple beräknas erbjuda en billigare Iphonevariant framöver, som tilltalar en bredare målgrupp. Gene Munster, analytiker på Piper Jaffray, spår att denna kommer ut i november 2013. Tillverkaren ökar även takten på enhetssläpp.
3 Surfplattor über alles – Ios och Android regerar
Det är företag som drivit upp efterfrågan för plattor, med uppskattningsvis 13 miljoner inköpta surfplattor under 2012 globalt, och en uppskattad tredubbling till 2016, enligt Gartner. Men den hårda konkurrensen innebär att urvalet snabbt blivit större och priserna lägre, vilket kan tilltala en bredare konsumentgrupp. Det må vara hörlurar som utsågs till årets julklapp 2012 men vi tror att surfplattorna, tillsammans med smarta telefoner, seglar upp bland toppsäljarna när detaljhandeln – såväl fysiska som internetbaserade affärer – räknar ihop intäkterna för julförsäljningen i år.
Även Windows 8-plattor börjar synas, dock inte nödvändigtvis Surfaceplattan tillverkad av Microsoft. På företagsmarknaden
väntar sannolikt många till dess att systemet blivit stabilare, om inte anställda självmant tar in enheten på samma sätt som de tidigare gjort med Ipad och Androidplattor, det som idag kallas för bring-your-own-device.
4 Fler uppkopplade plagg
Inte nog med nya mobiler med formvariation – det kommer även fler uppkopplade plagg ut på marknaden 2013. Redan
2012 kom det ut några uppkopplade klockor, och uppkopplade skotillbehör för träning har funnits under en längre tid. Det blir ännu fler, med mer avancerade molnbaserade tjänster och positioneringsfunktioner, under det kommande året.
Även röststyrning som klarar mer avancerade uppgifter får ett uppsving som följd. De flesta mer avancerade prylarna kommer dock att vara dyra och vända sig till trendsättarna. Under 2013, sannolikt mot slutet av året, blir det premiär för Googles uppkopplade glasögon, Google Glass, sannolikt med ett nytt namn och nerskalade funktioner jämfört med det som Google tidigare visat. Analysfirman Gartner antar att uppkopplade smarta elektronikprylar i skor, tatueringar och tillbehör omsätter tio miljarder dollar vid utgången av 2016.
5 Android och Ios fortsätter att dominera
Android och ios fortsätter, tack vare en stark position bland svenska kunder, att dominera även 2013. Många av Apples trogna kunder uppgraderar medan telefonen även tilltalar mindre trendkänsliga användare. Samsung och även Sony, med ett brett urval av telefoner och prisnivåer, fortsätter att locka till sig kunder från alla olika möjliga kundgrupper. Men Windows Phone 8, i synnerhet Nokiatelefoner, börjar växa. Drivkrafterna bakom Nokias tillväxt blir formfaktorn, lägre priser, karttjänsterna och inte minst Skypeintegrationen. Redan idag är Skype bland de tre mest nedladdade
kommunikationsapparna i appbutikerna. De flesta analytiker har dystra prognoser för Nokia och WP8, baserat på tillverkarens misslyckande under de senaste två åren. För att lyckas med det krävs att distributionen och leveransen blir rätt samt att bytet till WP8 blir lätt för kunderna. Även nya plattformar har smygpremiär, bland dessa Tizen med Samsung i ryggen, Firefox os och även lilla Meego-efterträdaren Jolla. Någon massmarknad för de nya aktörerna blir det sannolikt inte under 2013.
6 Apputvecklingen mognar
Apputvecklingen har hittills haft stort fokus på konsumentmarknaden. 2013 börjar den ta fart på företagsmarknaden, med fler appar som möjliggör transaktioner på bekostnad av rena marknadsföringsappar, samt produktivitetshöjande appar. Utvecklarna av konsumentappar, de som man hittar i App Store eller Google Play, ansluter sig i allt större omfattning till större utvecklingsföretag, särskilt inom spel. Samtidigt blir det möjligt för fler att bygga appar utan förkunskaper om kodning. Vi räknar också med att marknadsplatser förbättrar appsöket så att även appar utanför topplistorna syns och motverkar den smygande "appfatiguen". Det är inte helt osannolikt att EU-kommissionen tar ett större intresse i app-portabilitet mellan operativsystem och telefon, något konkret resultat blir det dock inte under 2013.
7 4G tar fart på riktigt
Sverige är i dag Europas mest avancerade 4g-marknad, med en penetration på cirka 20 procent av mobila bredbandskunder,
enligt Berg Insight. 2013 bekräftas det. Utrullning på flera orter, lägre priser och flera mobiler och surfplattor som
stöder tekniken får 4g att lyfta på riktigt under 2013. De svenska operatörer som har spektrum i 1 800 mhz-bandet
beräknas rulla ut 4g i bandet och får därmed många svenska Iphone-användare att kliva på 4g-tåget. Prisnedgången på
4g-abonnemang var cirka sju procent under 2011 men kan däremot ha planat ut, då priserna sänktes mycket kraftigare
åren innan, enligt Berg Insight. 4g-tillväxten innebär även att trenden mot meddelande- och rösttjänster över data
fortsätter. Därmed räknar vi med att ett par operatörer lanserar nya typer av abonnemang, med fastpris för röst
och sms och differentierade priser för datauppkopplingen, beroende på det som ingår.
8 Sömlösa innehållstjänster blir allt fler
Allt börjar falla på plats med en smartphone i de flesta fickorna, fler surfplattor på massmarknaden och inte minst mobilt bredband med högre hastigheter. Det innebär att vi under 2013 ser fler innehållstjänster som ger en liknande användarupplevelse oavsett skärm och plats, av Netflix och Spotify-modell. Enligt CCS finns det i snitt sju
uppkopplade enheter per hushåll under 2013 i Europa och USA. Gene Munster på Piper Jaffray och Adnaan Ahmad, hårdvaruanalytiker på Berenberg Capital Markets, tror att även Apple tar tittandet på flera skärmar ett steg längre med lanseringen av en Apple tv i slutet av 2013. Lite längre fram kan det innebära att formfaktorn blir mindre viktig, till förmån för användarupplevelsen.
9 Dina pengar flyttar in i mobilen
Trots bristen på standarder för mobila betalningar börjar mobila betalningslösningar poppa upp lite överallt. Konsolideringen sker inte i mötesrummen utan direkt ute på marknaden. Svenska aktörer som exempelvis Payair, SEQR, Mobill och Wywallet har lagt mobila betalningar på kartan under 2012. Under 2013 blir det upp till bevis med lanseringar och implementeringar i större skala. Det blir också mer mobila kuponglösningar, via bland annat Facebook och Apple, och fler appar som ger möjligheten att inte bara upptäcka produkter och få erbjudanden när man är ute och
går utan även att direkt betala genom appen. Vi räknar med att se ännu fler QR-koder under 2013. Även NFC kan få nytt liv, med hjälp av Googles, Nokias och eventuellt Apples stöd för tekniken.
10 Mobilen flyttar in i maskiner
Maskin-till-maskin-applikationer, det vill säga att få uppkopplade enheter att skicka data mellan varandra, är inget nytt men när fler gör sina system tillgängliga för andra via så kallade API:er eller öppna gränssnitt så öppnar sig möjligheter för en bredare utveckling av tjänster. Slutkundsinriktade företag som bilföretag eller processtunga industrier som tillverkningsindustrin är lekledare. Även maskin-till-människa-applikationer beräknas bli fler under 2013, som exempelvis för läsning av elkonsumtion, larmsystem med mera. Detta innebär även nya användningsområden för traditionella SMS.