Nästa alla fuskar?

"Många prestandatester är manipulerade"

Enligt tekniksajten Anandtech är det inte bara Samsung som "kokar böckerna" när det kommer till benchmark-resultat.

Publicerad Uppdaterad

Offentligheten har försökt tvinga in Samsung i skamvrån efter att företaget anklagats för att försköna prestandaresultat för Samsung Galaxy S4, med Exynos 5 Octa-processorn, och senare för Galaxy Note 3. Metoderna som används är ganska finurliga eftersom det egentligen inte handlar om direkt felaktiga resultat utan manipulerade förutsättningar. 

S4:an med Exynos 5410 känner av när vissa benchmark-program körs och höjer värmetoleransen vilket i sin tur ökar grafikprocessorns maxfrekvens. Dessutom höjs automatiskt processorns volttal och frekvens till max på direkten, något som även sker på Snapdragon 600-lurarna. Den sistnämnda aktiverar också alla processsorkärnor så fort vissa benchmark-program sätts igång. Enligt flera källor, som Anandtech och Beyond 3D gick grafikprocessorn på den internationella versionen av S4:an upp till maximalt 480 Mhz, oavsett vilket prestandatungt spel eller app den utsattes för. Men i vissa prestandatestprogram så hoppade den upp till 533 Mhz.  

Samsung svar på kritiken var att processorn och grafikdelen jobbar hårdare för helskärmsapplikationer och Android-forumen replikerade med ett unisont burop.

Inte bara Samsung

Nu har det visat sig att alla är lika goda kålsupare, nästan i alla fall. Anandtech har grävt djupare i ämnet och kommit fram till att även Asus, HTC och LG har specifika optimeringar för benchmark-program. Googles och Motorolas Nexus-enheter har inte det och Sony finns inte med i testet överhuvudtaget. Det gör inte heller Apple men där kan det vara svårare att jämföra eftersom det är ett annat operativsystem. 

Onekligen verkar tillverkarna lägga stor vikt vid prestandasiffror, och det är något som de nästan alltid trycker på när det är dags att lansera en ny lur. Här på mobil.se verkar det också finnas ett stort läsarintresse för ämnet, oavsett om det gäller artiklar kring antal processorkärnor, mer arbetsminne i kommande lurar eller publicerade benchmark-resultat. Men hur viktigt är det egentligen? Köper du en ny mobil utifrån prestandaresultat och är en liten skillnad mellan två lurar verkligen avgörande? 

Vill man gräva ner sig i alla detaljer kring Anandtechs undersökning så kan man göra det här

Källa