Placerar man en Flybook-dator intill en vanlig bärbar dator framstår den sistnämnda som en stor klumpeduns. Och på ett sätt är det tur att testperioden med Flybook V33i inte var längre än den var. Då hade det blivit lite svårt att gå tillbaka till min normaltunga Dell. Vik ett A4 på mitten så ser ni ungefär hur liten plats Flybook tar. Och lägg till det en vikt på cirka 1,1 kilo så inser ni hur oerhört liten och smidig den är. Denna lilla släng av separationsångest skulle man kanske kunna tolka som att jag tycker Flybook-datorn är ett självklart val. Så är det inte, den har också sina nackdelar. Men dess styrkor gör att man är beredd att ha överseende med mycket av svagheterna.
Storleken är som sagt iögonfallande. Trots det är storleken i sig inte tillräcklig för vissa. Från importören får jag veta att de förutom de klassiska diskreta färgerna också sålt många oranga flybook-datorer av de tidigare modellerna. För de köparna handlar det säkert ofta om att få en dator med stil lika mycket som att man behöver en behändig dator.
Det är när mötet är avslutat och man fäller ihop datorn och tar den under armen som man verkligen inser att storleken har betydelse. Det är som att gå omkring med en bok (svårt att undvika den liknelsen) modell tyngre under armen. Det faktum att datorns hölje i stort sett helt är klätt med ett gummiliknande material gör den bekväm att greppa och bidrar också till att man inte är rädd att tappa den. Men man ska ju inte bara bära omkring på en dator, utan även kunna använda den för jobb och tidsfördriv.
Den syn man möts av då man viker upp datorn är lite annorlunda än vanliga datorer. Den saknar helt styrplatta. Istället sitter en styrspak i tangentbordets övre högra hörn. Intill spaken sitter också två knappar som används istället för höger- och vänsterknapparna på en mus. De två knapparna finns dessutom i en större variant i det övre vänstra hörnet och man använder den eller de knappar som för tillfället är enklast att nå. Anledningen till att de har placerats så sägs vara för att man ska kunna jobba med datorn även då man står upp, eller rentav går. Det går utmärkt om man klarar sig med det som går att uträtta genom att flytta markören och klicka. Vill man skriva på tangentbordet kan man ändå bara göra det med en hand eftersom den andra måste stödja datorn från undersidan. Tangentbordet är inte så smalt att det skulle kunna fungera som tumtangentbord.
Det är visserligen en fullfjädrad laptop vi pratar om, men tanken slår mig eftersom det ändå är så smalt att jag nog aldrig helt skulle vänja mig vid att skriva bekvämt på det. Och tack vare den låga vikten hade det varit möjligt att hålla den framför sig och både skriva och flytta markören enbart med tummarna.
Att styra markören med spaken ovanför tangentbordet går betydligt fortare att vänja sig vid. Jag har aldrig gillat styrspakar av den typ som sitter mitt i tangentbordet, men den här är större och känns betydligt skönare att använda. Om man av någon anledning tröttnar på styrspaken finns det också en penna att använda sig av. Skärmen är nämligen tryckkänslig och undertill på datorns högra den utdragbara pekpennan. Den är platt men mjukt rundad och ligger bra i handen. Mest nytta av den har man då man vridit skärmen ett halvt varv och fällt ihop datorn med skärmen utåt.
Då kan man använda Flybook på samma sätt som en tablet-pc, det vill säga man håller den som ett block och använder pennan för att styra och mata in text. Det är dock ingen tablet-pc i egentlig mening. Till exempel kan man bara mata in text via ett skärmtangentbord och det går inte att skriva bokstäverna för hand på skärmen och få texten att dyka upp i det program man för tillfället använder.
Att den har en tryckkänslig och vridbar skärm är alltså inte en av datorns viktigare egenskaper. Istället är det, förutom storlek och vikt, möjligheterna att koppla upp sig om gör Flybook riktigt intressant. Den har nämligen inbyggt stöd för hspa, som populärt brukar kallas turbo-3g. Stödet gäller närmare bestämt hsdpa, alltså den teknik som ger uppkopplingshastigheter på upp till 3,6 megabit per sekund. För närvarande är det bara operatören Tre som erbjuder turbo-3G i Sverige och med begränsad täckning i de största städerna. Men utbyggnaden går relativt snabbt och till sommaren ska hälften av operatörens kunder ha täckning. Med de andra operatörerna ger Flybook än så länge bara vanlig 3G-hastighet.
Det är nämligen först när man har tillgång till turbo-3G som den här datorn kommer till sin fulla rätt. Att koppla upp är enkelt, även första gången Simkortet stoppar man in bakom en lucka på sidan och sedan startar man datorns modul för uppkoppling via mobilnätet. Det enda man behöver känna till är adressen till operatörens access-punkt och den kan man hitta på respektive operatörs hemsida eller få från kundtjänst. Den anger man i programmet för uppkoppling och sedan är man ute på nätet. Har man inte tillgång till turbo-3g har Flybook även stöd för vanlig 3g samt för edge- och gprs-uppkopplingar.
För att sätta på och stänga av mobildata-modulen använder man en kontrollpanel som även styr datorns w-lan och bluetooth. En lite märklig detalj är att man inte kan ha mobildata och w-lan igång samtidigt. Om man rör på sig och vill skifta uppkopplingsmetod snabbt kan det tyckas lite onödigt att behöva slå av och på manuellt men annars spelar det mindre roll i praktiken. En av nackdelarna med Flybook är nämligen att den inte kan hantera vanliga mobilsamtal och då finns heller ingen direkt anledning att vilja använda w-lan och mobil-modulen samtidigt. Med tanke på prislappen hade jag gärna sett att jag kunnat använda datorn som telefon också. IP-telefoni med till exempel Skype är ju ett alternativ, men det kräver att man har en snabb uppkoppling och kan dessutom bli betydligt dyrare än mobilsamtal, beroende på vad man betalar för dataöverförinngen.
Batteritiden blir förstås extra intressant på en dator med 3G, trots att den inte fungerar som telefon. Vid normal användning med det vanliga batteriet ska den klara 1 timme med 3g och 2-3 timmar normal användning utan uppkoppling via mobilnätet. Köper man till ett batteri med extra kapacitet blir tiden vid normalanvändning 5 timmar och med 3g blir det 3 timmar. Räknar man med att använda 3g mycket är nog ett extra batteri att rekommendera, men annars får 2-3 timmar anses vara godkänt. Själv tyckte jag inte batteritiden var något problem, men som med alla bärbara datorer kan man aldrig ha för stor kapacitet
I övrigt är det svårt att hitta några nackdelar med V33i. Datorn har dubbla firewire- och usb-portar för att exempelvis ansluta cd-läsare och extern hårddisk, men allt sådant får man köpa till och kostnaden får läggas till de 22 000 kronor som V33i kostar. För den genomsnittlige datoranvändaren är den här datorn knappast det optimala köpet. Vill man ha en liten och lätt dator kan man hitta modeller som visserligen är lite större och tyngre men trots det smidiga för betydligt mindre pengar. Om man har extrema krav på storlek och vikt och inte störs av ett litet tangentbord, då kan den vara ett alternativ värt att överväga.
Datauppkoppling 8
Multimedia 7
System och program 7
Användarvänlighet 7
Prestanda och minne 8
Totalt: 72 procent
Plus:
Storleken
Vikten
Stöd för hsdpa
Minus:
Litet tangentbord
Klarar inte röstsamtal
Innan du köper
Fundera på hur stort behovet är av riktigt liten dator är. En lite större och tyngre dator kanske vinner i längden.
Alternativen
Flera tillverkare har, eller erbjuder inom kort, modeller med hsdpa-stöd. En vanlig laptop som kompletteras med ett datakort kan också vara ett alternativ.
Flybook V33i Lux
Typ: Dator med 3g och hsdpa
Storlek: 235x155x31 millimeter,
Vikt: cirka 1,12 kilo
Processor: Intel Pentium M 1,1 GHz
Ram-minne: 1024 Mb
Bilskärm: Tryckkänslig, 9-tums, tft, 1024x600 pixlar
Hårddisk: 40 gigabyte
Batteritid: 2-3 timmar vid normal användning
Tillbehör: Extra batteri, portabel scanner, usb-portreplikator, mus, extern hårddisk, reseadapter samt navigeringspaket med gps och mjukvara kan köpas till.