Somliga tänker på Karlskrona som varvsstad och örlogsfäste, andra tänker på Carolina Klüft eller Horace Engdahl. En del tänker på viktiga industriföretag som finns i staden, som ABB och Kockums. I dag kan man också lägga till mobila affärstjänster och telekom till listan.
I början av nittiotalet etablerade sig Ericsson och dåvarande Europolitan i området och en satsning på IT och telekom gjordes på Blekinge Tekniska Högskola vilket lett till att ett antal mobilföretag samlats i kuststaden. Mobil:Business har kartlagt de viktigaste spelarna i området.
I länet finns Blekinge Tekniska Högskola, där många program fokuserar på tillämpad informationsteknik. Många av de som arbetar i mobilindustrin i Karlskrona har fått sin utbildning här. Högskolan har lite drygt 3.600 helårsstudenter. På så sätt försöker man tillgodose regionens behov av ingenjörer.
Verksamheten är utspridd i regionen. I Karlskrona ligger området Campus Gräsvik med vackra gamla regementsbyggnader. I Ronneby återfinns verksamheten i SoftCenter, men den verksamheten ska flyttas till Karlskrona under 2010. I Karlskrona och Ronneby kan man läsa bland annat elektroteknik, datavetenskap, programvaruteknik, management och hållbar utveckling. Vid det mindre Campus Karlshamn ligger fokus på medieteknik, teknokultur, design och digitala spel.
Annons
Högskolan har inte något uttalat fokus på mobilitet, berättar Claes Wohlin, prorektor, utan menar att högskolan har ett bredare perspektiv som inkluderar många delar som behövs inom mobila tillämpningar och system.
Annons
- Vi täcker bland annat telekom, Internet och protokoll, nätverkssäkerhet, signalbehandling och radiokommunikation. Vi arbetar även med innovation och programvaruutveckling till exempel effektiva processer för att ta fram mjukvara.
Samarbetet med företagen är viktigt. KK-stiftelsen har avsatt 1,5 miljarder för att stödja ett antal lärosäten under en tioårsperiod till arbete med profilering och samproduktion tillsammans med bland annat näringslivet. BTH utvaldes nyligen till en av de första att ta del av det finansiella stödet.
Grovgallring av idéer
I slutet av förra året meddelade Vinnova att man satsar 2,7 miljoner i ett treårigt projekt för att högskolans forskare och studenter tillsammans med mobilföretagen i Karlskrona ska ta fram metoder för att utveckla nya koncept för mobila företagstjänster. Man ska arbeta vidare på en metod för att mäta användbarhet som tagits fram på nu konkursade UIQ och anpassa den för innovation av mobila tjänster. Små företag ska i tidigt skede kunna avgöra om hur bra mobila koncept fungerar på potentiella kunder.
BTH är också huvudman för Wireless Initiative, som är en arena för mobil kommunikation. Inom ramen för det ska man starta projekt för mobila tjänster tillsammans med näringsliv och samhälle. Tanken är att här ta fram idéer, koncept och prototyper, göra grovgallring och utföra marknadstester.
Sedan 1995 finns även Hyper Island i Karlskrona. Det är en skola som har yrkesinriktade utbildningar med fokus på digitala media. Studierna är upplevelsebaserade och eleverna får ta reda på mycket på egen hand med hjälp av coacher. Här utbildas projektledare och produktionsledare. Numera finns Hyper Island även i Stockholm, och vissa av kurserna hålls endast där. I Karlskrona kan man läsa digital management och rörlig grafik.
Skolan har arbetat upp ett rykte som modern medie- och designskola. Många av de X eleverna som går ut varje år lämnar efter avklarade studier regionen och återfinns istället på internationella webb- och medieföretag.
50-tal företag med telekokompetens
De flesta av mobilföretagen i regionen är medlemmar i TelecomCity. Det grundades 1993 och har enligt egen uppgift vuxit till ett nätverk bestående av ett 50-tal företag med telekom- och IT-kompetens, samt Karlskrona kommun och Blekinge Tekniska Högskola.
Nätverket uppstod kring dåvarande Europolitan och har med tiden kommit att få ett rykte om att vara ett telekomcentrum med fokus på mobila affärstjänster. Medlemmarna nätverkar för att generera fler affärer för företagen och regionen.
Varje år anordnas tillställningen Catwalk och priset Cut the Wire Awards delas ut till de mobila projekt som givit bäst kundnytta varje år. Man har också i samarbete med Svenskamerikanska handelskammaren arrangerat matchmakingdagar mellan svenska och utländska entreprenörer, mobilföretag och kunder.
Richard Lidén är projektchef på TelecomCity
-Vi marknadsför oss gemensamt, till exempel med en monter på Mobile World-mässan i Barcelona. Vi jobbar också med att minimera flaskhalsarna. Tidigare var det exampelvis svårt att rekrytera rätt kompetens, men så är det inte längre.
Han menar att regionen med Karlskrona i spetsen har vissa fördelar för företag.
Vi har ett extremt fokus på telekom och mobila affärstjänster i regionen. På nytta, inte teknik. Här finns mycket kunnande samlat på en liten yta. Vi har hela ekosystemet, från utbildning till operatörer, konsulter, produkter, tjänster och kunder. För stora bolag är det en viktig fråga med kompetensförsörjning. Personalomsättningen här är dessutom lägre än i de större städerna.
Richard pekar på hur viktig industrin är för staden.
- En tredjedel av alla skattintäkter kommer nu från IT- och telekombolag här. Snittet i Sverige är en tiondel, säger Richard.
Han pekar på att verka i en liten stad kan föra goda saker med sig:
- Det blir mer intimt, vi sitter nära varann och samarbetar. Vi kan prata med varandra på ett avslappnat sätt. Man är heller inte lika anonym som i en storstad och alla är därför mån om att bibehålla ett gott affärsrykte.
Arbetet har förändrats med tiden och blivit mer fokuserat.
- Vi har gått från telekom till mobil telekom, sedan mobil mjukvara, därefter mobila tjänster, och nu mobila företagstjänster.
Richard tror inte att den finansiella krisen kommer att påverka branschen så hårt.
- Det är inte lika svarta nyheter i mobilbranschen som på andra områden. Viss försiktighet har inträtt förstås, men just mobila företagstjänster innebär effektiviseringar och kostnadsbesparingar för företagen, via relativt små projekt, så investeringarna kan komma att fortsätta.
Hur har nedläggningen av UIQ och friställandet av de 270 anställda där påverkat aktiviteterna i regionen?
-UIQ har påverkat oss mer än något annat. Det som skedde var ju inte främst på grund av konjunkturen, utan mer omstrukturering i branschen, kanske på grund av Android och annat. Många vill anställa personal med hög kompetens. Personalen har också startat upp eller planerar att starta nya bolag i kölvattnet av detta, som kommer med entreprenörsdrivna produktidéer.
Hur ska man kunna få loss startkapital i dessa tider?
- Jag ser inte det som ett jätteproblem initialt. Hur många mobilbolag har egentligen fått riskkapital de senaste åren? Det finns stödsystem med inkubatorer. Både genom vänligt startkapital via änglar och aktörer som Almi. De som har ett tilläckligt bra case och produkt kommer att kunna hitta kapital.
Företagen
Företagen kan grupperas efter var i värdekedjan de befinner sig, vilka marknader de är ute på och storlek.
I den första gruppen hittar vi de stora bolagen som Ericsson och Telenor, med utvecklingskontor som jobbar mot en nationell eller internationell marknad. I en annan grupp kan man placera konsulterna och systemintegratörerna, som oftast är nationella eller internationella, och har lokala kontor i regionen. I den tredje gruppen finner vi lokalt drivna produkt-, tjänste- och utvecklingsbolag, där många är inriktade mot mobila företagstjänster. Antalet i den senare gruppen ökar.
Enligt Richard Lidén på TelecomCity står storbolagen för cirka hälften av den totala omsättningen och konsultbolagen för en fjärdedel och de lokala produktbolagen för en fjärdedel.
Nedanstående sammanställning utgår från medlemmarna i nätverket TelecomCity.
De stora bolagen
Ericsson
Ericsson har i Karlskrona dels ett stort designcenter som jobbar med produkter inom affärsområdet multimedia (bland annat med mobilt Internet, kontantkort, positionering, realtidsdebitering, test), dels delar av affärsområdet global services.
För tillfället finns cirka 750 personer placerade i Karlskrona.
Grundades 1995. Sedan slutet av 1999 noterat på Stockholmsbörsen.
Lösningar inom främst telekom och utvalda teknologier. Bistår teknikledande företag i kommersiella tillväxtfaser. Utveckling av portaler, betalningslösningar eller inbyggda system. Telekom-management och nätverk.
Cybercom i Karlskrona: Fokus på lösningar och kompetens inom mobilt Internet, öppna och effektivisera mobila kanaler för försäljning, marknadsföring, information och interaktivitet.
Kunderna: internationella aktörer med marknadsledande positioner.
It-tjänster till industri, myndigheter och offentliga sektorn
Datorkommunikation, mjukvaruteknik och elektronikutveckling.
Verksamhets- och behovsanalys, teknisk rådgivning, projektledning, kravspecificering, analys och design, upphandlingsstöd, framtagning och införande av IT-lösningar, utbildning samt support och underhåll.
Verksamheten bedrivs från Svängsta, regionalkontor i Lund och Kristianstad.
Kunder: medelstora och stora företag i t.ex. försvarsindustrin, medicin, telekommunikation, processindustrin och fordonsindustrin.
Egenutvecklade mobila plattformar: Secure Phone, Mobile Services.
Lokal konsult: mobila system och mobil teknik.
Secure Phone reglerar vilka funktioner i mobiltelefonen som får användas och hur. Med Secure Phone kan man stänga av kameran i mobiltelefonen inom vissa områden eller under vissa tidpunkter. Mobile Services bygger på SMS- och MMS-teknik som kan användas för information, påminnelser och marknadsföring.
Kunder: offentlig sektor, svenska företag.
Vann DI:s Gasell-pris för det snabbast växande företaget i Blekinge 2007.
Effektiviserar processtyrning och ärendehantering i serviceorganisationer med mobil personal. Utvecklar, säljer och driftsätter system.
Produkter: EPPSUS och mWork, plattform för hantering av mobila tjänster och mobila arbetsordrar..
Mottog för mWork tidningen Mobils utmärkelse Guldmobilen 2007 för årets mobila affärslösning med motiveringen ”arbetsorderhantering som fungerar på vanliga telefoner - har öppnat för nya områden med sin mobila affärslösning”.
Webbaserad service och applikationer, webbservice, e-handelslösningar, företagsportaler, telecomportaler och e-learning-system i kombination med mobila kommunikationslösningar.
Utvecklingsverktyg, internetutveckling, databasapplikationer och teknisk pedagogik för elektroniskt lärande.
Produkter: Vikariepoolsfunktionen TelMe Vikarie. Hälsovårdsapplikationen MobileCare. Samarbete med amerikanska Mardon Healthcare .
Tillämpningsområden: transaktionslösningar för aktiehandel och betalningar, larm/positionering för väktare, sjukvård och transport, ärendehanteringssystem för omsorgen, säljare och tjänstemän, M2M-lösningar för övervakning av byggnader och maskiner, fordon.
Kunder: företag och organisationer.
Tog fram Banken via Mobil åt Swedbank som vann Cut the wire awards 2008.
Trådlös maskinkommunikation (telematik, m2m) för maskiner, produkter och annan utrustning, fast eller mobil, nära eller långt bort.
Trådlös kommunikation med elmätare, containers, lastbilar, parkeringsautomater, taxibilar, kreditkortsautomater, larm och andra produkter och maskiner.