Böjbart plastmaterial

Ny teknik ska göra skärmar okrossbara

Med en ny pekskärmsteknik ska krossade skärmar bli ett minne blott.

Publicerad Uppdaterad

Gorilla Glass till trots, att tappa telefonen i backen och se skärmen gå i tusen bitar är varken ovanligt eller särskilt roligt. Vid universitet i Akron i USA har en grupp studenter och forskare under ledning av professor Yu Zhu nu dock tagit fram ett nytt material för pekkänsliga skärmar som kan göra krossade skärmar till ett minne blott.

– Det irriterande problemet med krossade smartphone-skärmar kan vara löst en gång för alla, säger säger professor Yu Zhu i ett uttalande.

Det handlar om en ny typ av polymeriskt material (plast på vanlig svenska alltså) som ska kunna ersätta det nuvarande ITO-materialet (indium-tenn-oxid) som används för att leda ström genom pekkänsliga skärmar. En fördel med att använda plastmaterial istället för ITO är bland annat det möjliggör att skärmarna kan böjas och vikas, vilket är nyckeln till att kunna skapa skärmar som inte ska gå att krossa.

I de tester som gjorts vid Akron-univerisitet av det nya plastmaterialet för pekskärmar konstateras att det är lika genomskinligt som ITO, men har ännu bättre elektrisk ledningsförmåga. Form och funktion för plastmaterialet har också visat sig förbli intakt även efter tester där man har böjt materialet tusen gånger.

– Vi förväntar oss att den här plastfilmen kommer bli en stark konkurrent till ITO på marknaden, säger Yu Zhu.

Källa