Operatörernas mardröm
Om Anders Carlius får som han vill kommer vi snart att kunna prata i mobiltelefoner utan att vara beroende av operatörer med ett välutbyggt nät. Telefonerna som hans företag utvecklar utgör själva nätet.
Anders Carlius är vd för Terranet, ett företag som på senare tid fått en del uppmärksamhet för de telefoner man utvecklar. Det som är unikt med dem är att de kan fungera som mobiltelefoner men utan att vara beroende av något mobilnät i egentlig mening. Istället är det telefonerna själva som utgör nätet. Telefonerna klarar nämligen av att hantera användarens samtal och sms samtidigt som de förmedlar samtal och meddelanden från andra personer som använder samma typ av telefoner. Avståndet mellan två telefoner kan vara upp till 3 kilometer och ett samtal kan förmedlas via telefoner över ett avstånd på max 20 kilometer. Längre avstånd gör att fördröjningen blir för stor för att föra ett samtal, men att skicka sms eller chatta fungerar i princip oberoende av avståndet.
Om de personer man vill nå inte själva har telefoner som ingår i nätverket ska det räcka att ansluta sin telefon till en dator för att kunna ringa vanliga ip-samtal via Internet. Mjukvaran för detta ska finnas i telefonen och det enda som behövs är en ledig usb-port.
Carlius ser två sorters marknader för Terranets telefoner. Dels större företag eller universitet som vill förse sina anställda eller studenter med telefoner utan att blanda in någon operatör. Dels finns det en marknad i utvecklingsländer där mobilnäten inte är så väl utbyggda. I första hand fasen tror dock Carlius att den förstnämnda marknaden kommer att vara viktigast för Terranet.
- Vi kallar den Campus-marknaden och den finns i Indien men även i Europa, säger Carlius.
Han säger att man också kan tänka sig att små grupper av privatpersoner, till exempel ett kompisgäng, använder sig av tekniken för att kunna prata med varandra utan kostnad.
Fördelen framför de lösningar som finns idag för w-lan är att man kan kommunicera över större avstånd utan att vara bereonde av mellanhänder.
-W-lan-lösningar är jättebra men räckvidden är inte så bra.
Carlius tror att en kommersiell lansering ligger cirka ett år framåt i tiden
- Då har vi våra första produkter ihop med någon kund på marknaden.
Redan nu har Terranet färdiga fungerande prototyper på telefoner som använder den nya tekniken. Om ett år så ska det alltså inte längre vara prototyper utan färdiga telefoner som kan säljas kommersiellt. Om två år ska man ha lyckats sälja en halv miljon telefoner, enligt Carlius.
Man skulle kunna tänka sig att bygga in den teknik som Terranet har utvecklat i de mobiltelefoner som finns på marknaden i dag. Utrymmesmässigt skulle det innebära mycket små förändringar i konstruktionen, uppger Carlius. Däremot räcker inte batterierna till riktigt i dagsläget.
- Vi behöver 10-20% mer batterikapacitet, säger han.
När det gäller funktionalitet så finns i princip inga hinder för att Terranet skulle kunna utveckla modeller med smartphones-funktioner. Det skulle kunna ligga nära tillhands med tanke på att de flesta telefoner med w-lan också är smartphones. Men det får komma längre fram, säger Carlius.
- Vi tror inte att det är en initial marknad.
- Vi har fokuserat på det vi tror att konsumenterna är beredda att betala för - sms, chatt och röstsamtal.
Priset för de enklaste varianterna kommer att ligga på omkring 500 kronor. Det kan även bli aktuellt med telefoner som har lite fler funktioner till ett något högre pris. De riktigt avancerade modellerna får som sagt vänta, men man har visat upp prototyper med den typen av funktioner för potentiella kunder.