Överdrivet präktig

Publicerad Senast uppdaterad

Nokia 6290 har inga egentliga fel, ändå måste jag erkänna att jag känner en viss motvilja mot den. Kanske har det att göra med att den för präktig. Den är så präktiga att den blir tråkig. Det kan tyckas orättvist och kritisera en fullt fungerande telefon för att den är just det och inget annat. Åtskilliga mindre välfungerande modeller har passerat Mobils redaktion under årens lopp, så det är kanske inte helt rättvist. Men med det utbud som finns på marknaden i dag är det svårt att bortse från utseende och formfaktor bara för att den får godkänt på övriga punkter.

Ibland undrar jag om man formgett 6290 med avsikten att skapa en telefon som ska kunna användas av alla utan att de ska känna sig avskräckta av det faktum att det är en smartphone, vilket i sig är ett lovvärt initiativ. Det här skulle kanske kunna vara en telefon som tilltalar lite äldre användare som är ute efter en telefon som man inte bara kan ringa med.

Men förutom att dess yttre ger lite retro-associationer känns den inte helt modern i övrigt heller. Skärmen känns till exempel sämre än vad man vant sig vid när det gäller Nokias smarta mobiler. Det är lite märkligt eftersom den på papperet är bättre än jag uppfattar den i verkligheten. Qvga-upplösning, det vill säga 240x320 bildpunkter, är inte någon dålig upplösning. Kanske är det ljusstyrkan som gör att helhetsintrycket inte blir odelat positivt. När jag ställer upp inställningen för telefonens ljussensor på maximal känslighet blir resulatet ändå godkänt. Ljussensorn är annars en riktigt smart detalj. Sensorn är placerad strax under skärmen, ovanför knappsatsen. Den känner av hur mörkt eller ljust det är i omgivningen och anpassar skärmens ljusstyrka efter det. Dessutom påverkar beslyningen bakom knappsatsen. Det är en bra idé som om inte annat påverkar batteritiden positivt, om än marginellt.

Skärmen är en av de få saker som jag är tveksam till om man ser kvalitetsmässigt på telefonen. Knapparna är stora och tydliga, det gäller både den knappsats som man använder sig av för att slå telefonnummer och de knappar som sitter på telefonens framsida och på dess sidor. På ovansidan kan man inte se på själva knapparna vilken funktion de har men det framgår med önskvärd tydlighet av symboler eller text i den yttre skärmen.

Enligt samma designprincip är de många luckorna på telefonens kanter utformade. Det är alltså stora kantiga och i en silvergrå nyans. Av deras utformning skulle man kunna förledas att tro attt de också är en rejält konstruerade och lätta att öppna. Det enda som är rejält med konstruktionen är att de troligen inte kommer att komma in så mycket som ett litet dammkorn bakom luckorna när det är stängda. Men trots de tilltagna luckorna är de riktigt svåra att öppna. Jag hinner till exempel bli rejält irriterad innan jag får upp luckan framför kontakten där man ska koppla in laddaren. När jag ger mig i kast med de andra luckorna vet jag vad som väntar så irritationen är något mindre, men bara för att jag vet att jag kan lämna ifrån mig den här telefonen när testet är klart. Hade jag köpt den hade jag känt mig lurad. Ingen av luckorna är förvisso omöjliga att öppna, det finns en liten urfasning i telefonens skal längs någon av lucokrnas kanter, så det går givetvis att få upp dem, men urfasningen är minimal, helst ska man ha någon typ av föremål som man kan sticka in i springan. Om jag inte hade kortklippta naglar hade det troligen inte underlättat eftersom luckorna går trögt. I teorin är det en bra idé för att skydda kontakterna men genomförandet är uselt.

Det här illustrerar nog det som jag generellt tycker är ett problem med den här telefonen; den är så praktisk att det går till överdrift. Anledningen till att Nokia inte placerat den här modellen i sin E-serie som ett lågprisalternativ kan man bara spekulera i. Som en vikbar 3G-telefon borde den ha passat in i det lägre prissegmentet. Den har Series 60 3rd Edition som operativsystem och det innebär att den är ganska välutrustad för affärsanvändare. Till exempel finns ett Office-paket i form av Quickoffice och en webbläsare som klarar det mesta. Quikoffice är inget optimalt substitut för att skapa eller redigera filer med Word och Excel när man sitter framför en vanlig dator. Programmen kan kännas lite långsamma och omständliga när man jobbar med dem, men de duger utmärkt till att läsa dokument och att göra mindre ändringar. Webbläsaren är å andra sidan riktigt bra. Den klarar i stort sett alla webbsidor och kan hantera JavaScript med mera. Med andra ord kan man använda den till så gott som allt man vill göra på webben och det är sällan man känner att man skulle behöva en vanlig dator med en riktig webbläsare. Ska man peka på någon svaghet så är det att man kanske behöver scrolla lite väl mycket jämfört med en del andra mobila webbläsare, men det är lätt att bortse ifrån. De som ställer höga krav på sin mobil uppskattar säkert att den är förberedd även för ett antal andra funktioner. Till exempel har den stöd för push to talk, det vill säga att man använder telefonen som en walkie-talkie. Dessutom finns en enklare applikation förinstallerad för den som vill ansluta en gps till telefonen.

Det som inte känns som att det kommer leva upp tilll affärsanvändarnas krav är ljudet, i synnerhet inte när man använder det medföljandet headsetet. Ljudet låter platt och ibland är det till och med svårt att höra vad som sägs i andra änden. När man talar direkt i telefonen slipper man de problemen men ljudet är ändå inget man inponeras av.

Plus:

Knapparna

Minus:

Luckorna

Alternativ: Nokia E50 är en lite billigare mobil som vänder sig till samma typ av användare.

Frågor och svar:

Hur är kameran i 6290?

Den duger för att ta bilder som skickas som mms och under har man tur kan de bli riktigt bra. Det som oftast fallerar är färgåtergivningen och skärpan är till och från också ett problem.

Kan man använda 6290 som musikspelare?

Ja, om man inte önskar toppkvalitet på ljudet. Musikspelaren har ett bra gränssnitt och men att köpa till ett par bättre hörlurar är nästan ett krav

Hur är 6290 i förhållande till modellerna i Nokias E-serie?

Ett prisvärt alternativ om man ser till funktionerna under skalet. W-lan saknas visserligen men annars är den välförsedd med funktioner.

Betyg:

Användarupplevelse 7

Material&kvalitet 6

Multimedia 6

System&program 9

Telefoni&data 7

Totalt: 67

Typ

GSM fyrband, 3G, smartphone

Mått

94 x 50 x 20,8 mm

Vikt

115 gram

Bluetooth-version

1.2

Datahastighet

384 kbps

Datakommunikation

3g, edge

Epost-protokoll

pop, imap

GPRS-klass

10

Inbyggt minne (MB)

50

Java-version

MIDP 2.0

Kameraupplösning (megapixel)

2

Minneskort (typ)

microSD

Pris (SEK)

2900

Röststyrning

Mp3,Acc, True Tones, MIDI, 3D

SAR-värde (watt/kg)

Spel

Snakes och Marbles, fler kan laddas ner

Taltid

2 tim 30 min

Passningstid

288 timmar

Telefonbok

Dynamiskt minne, namn, nummer, postadress, nummer för vanlig telefoni och IP-telefoni, e-post, webbadress med mera

Övriga funktioner

kalender, webbläsare, Java, T9, mms, mediespelare, Office-paket,

sms-uppläsning

Hårdfakta prestanda

SP Mark-test: 3472 poäng totalt, bilder (PNG) 98 p, 3D-spel 16,9 FPS, JVM 3801 p

Kommentar: 6290 slår till och med Nokias påkostade N95 och uppvisar ett särdeles bra resultat.

Tumme upp