Med push to talk kan man prata med sina kompisar eller kollegor utan att behöva ringa upp dem. Istället trycker man på en knapp på telefonen och pratar direkt till den eller dem man vill komma i kontakt med. När någon vill svara går det till på samma sätt.
En stor skillnad mot vanliga telefonsamtal är att det inte är möjligt att prata i munnen på varandra. Det kan tyckas att man inte gör det speciellt ofta och att det därför inte borde spela nån roll. Men med push to talk kan bara en person i taget hålla inne sin talknapp för att prata medan de andra måste lyssna och vänta på sin tur. Detta gör att samtalen får en helt annan karaktär än vanliga telefonsamtal. Att försöka föra långa, personliga samtal via push to talk fungerar dåligt. För att dela med sig av kortfattad information eller ställa enkla frågor till en eller flera personer samtidigt fungerar det däremot utmärkt. Push to talk är alltså i första hand en tjänst för de som har nytta av snabb och enkel kommunikation i jobbet.
Det som sägs förmedlas inte heller som vanliga telefonsamtal utan allt tal överförs som datatrafik. Med Vodafones tjänst går datatrafiken i 2G-nätet. När Tre nu testar är det givetvis 3G-uppkoppling som gäller och det är en klar skillnad mot Vodafones 2G-uppkopling. Ljudkvaliteten är mycket bättre, inget knaster och brus. Man tappar nästan aldrig kontakten med de andra i gruppen och i stort sett alla meddelanden går fram klart och tydligt på första försöket utan problem. Nackdelen med kan förstås vara täckningen i vissa fall i områden utanför större tätorter. Men skillnaden i täckning blir allt mindre och har man väl prövat push to talk med den här ljudkvaliteten vill man absolut inte gå tillbaka till den sämre varianten.