”Räkna med Android och Iphone”
Claes Bäck på Onebridge tror att Iphone och Android kommer att bli att räkna med i affärssammanhang.
I en oansenlig lokal ovanför en antikaffär sitter en av Sveriges synkveteraner och spånar kring framtiden.
Man får åka långt för att komma till Datanät. Intryckt i ett industriområde i Åkersberga, ovanför antikaffären med öppettider mellan klockan 14 och 16, sitter Claes Bäck och funderar kring Iphones vara eller icke vara som affärstelefon.
Datanät är ett litet företag, sex anställda varav endast två är närvarande vid besökstillfället i det övrigt överdimensionerade kontoret. Och det är inte vilket kontor som helst, i ett av rummen huserar jaktkläder, en av Claes fritidssysslor (jakt alltså, inte kläderna i sig), och en fullskalig bar.
Serversynkning har Datanät hållit på med sedan 1997 men lösningen har på grund av företagsuppköp inte alltid hetat Onebridge. Tidiga namn var ASL-Connect, Extend Connect Server och Sybase. Det stora genombrottet kom i samband med att de första smarta telefonerna såg dagens ljus och den första stora kunden var SAS, som på den tiden hade det tillräckligt bra ställt att kunna investera i en sådan lösning.
– Det var… en revolution är att ta i… men i alla fall ett stort genombrott när man fick en serverbaserad synk och kunde ha det trådlöst, säger Claes Bäck.
Innan har de försökt att få skrivare att fungera i nätverk och få Palm-pilots att synkronisera med mobiltelefoner.
Claes springer iväg och kommer tillbaka med en riktig klassiker, en Ericsson T18 och en Palmsynkenhet monterade på en plastskiva.
– Vi tillverkade till och med en kombinationshållare så att man kunde montera båda i bilen, berättar Claes med ett leende. Det användes professionellt exempelvis av Skogaholm.
Behaglig tillvaro
Från början hade de inga konkurrenter. Claes minns den tiden som ”en ganska behaglig tillvaro”. Det var inte förrän Microsofts Active Sync dök upp som det började ta fart på annat håll. Sen dess har det kommit och gått en hel del företag i branschen.
Varför Onebridge, eller Mobile Office som den senaste versionen heter, fortfarande finns kvar förklarar Claes med flera orsaker. Tack vare att företaget har funnits så länge har man under åren byggt upp en bred kundbas med stora partners. Men den höga säkerhetsnivån, det faktum att programmet klarar av så många olika system och uppdateras hela tiden är kanske ännu viktigare.
– Mycket av produktutvecklingen är att ligga i fas med telefonerna när de kommer, och det är ingen lätt match. Det sprutar ju fullständigt ut telefoner. Det räcker med att Microsoft ändrar en version på sitt OS så måsta man uppdatera. Vi har som mål att då produkterna är i butik så ska vi helst redan vara framme.
På senare tid har mycket krut lagts på Iphone. Där var företaget tvunget att använda en unik lösning eftersom databasen som används för adressbok och mail är helt öppna. För att få ett så säkert system som möjligt har Datanät tillsammans med Sybase gjort egna databaser.
– Precis som jag tror att Android kommer att bli framöver är Iphone är en faktor att räkna med även i business-sammanhang. Det är många som har sagt och trott att den aldrig blir det. Men det kanske är den mest utsatta businesstelefonen i och med att den oftast hamnar i händerna på managment-folk som ger fullständigt fan i säkerhetspolicys.
Tickande bomber
Att företag är vana vid att använda Microsofts system, som Office-paketet, kan bidra till att de kan vara skeptiska mot andra lösningar än Mobile Sync.
– För 10 år sedan var det så här ”väljer jag IBM så kan jag inte få sparken”. Det kan vara så med Microsoft också. Man kan ju undra varför Office-utmanarna inte går bättre.
När Mobile Office ska uppdateras sker det via patchar. Det har blivit väldigt enkelt att göra, där har utvecklingen gått framåt betydligt. De flesta telefonerna ställer inte till problem. Men det finns självklart undantag, som med UIQ.
– Det var rent ut sagt kaos. Det var den vevan då Sony Ericsson släppte P910 och P1. Annars tycker jag att det har gått bra, vi får tidigt betaversioner vilket är till stor hjälp. Vi har även kunder som är med och testar. Det är väldigt stor hjälp att inte bara köra i labbmiljö utan även i daglig verksamhet.
En sak som enligt Claes kommer väldigt mycket är management. Det är också ett tecken på att företagen går mer och mer över till mobila enheter. Vissa företag har exempelvis policy att man inte får ha kamera. Då kan administratören gråa ut den optionen. Man kan i princip göra alla inställningar på distans. Här kommer det även in säkerhetsfunktioner som att man kan kontrollera borttappade enheter.
En undersökning som Licensed Taxi Drivers Association och Pointsec gjorde 2005 visade att mer än 63000 mobiler hade glömts på baksätet i Londons taxibilar under en sex månaders period. Till det kunde man addera 5000 bärbara datorer och 5800 handdatorer. Idag lär den siffran vara betydligt högre med tanke på att elektroniken är billigare och mer spridd till gemene man.
– Det måste vara enkelt att döda de här enheterna när man har supit bort dem i taxin. Eftersom företagen blir mer och mer mobila så blir det väldigt mycket innehåll i enheterna. De blir som små tickande bomber!
Onebridge
Onebridge är utvecklat av företaget Sybase och ger företag möjlighet att synka information från servrar till en mängd olika mobiler som Iphone, Windows Mobile, Symbian, Sony Ericsson med flera.