Direkt från IFA 2016

Så funkar Moto Z Play och moddarna

Lenovos nya Moto Z Play kan bli en prisvärd succé men det är kontakten på baksidan, i kombination med Moto-moddar, som är det mest intressanta för framtiden.

Publicerad Uppdaterad

Moto Z Play är inte bara en väldigt intressant mellanklassmobil, det är även en inkörsport till Moto Mods. Det sistnämnda verkar vara någonting som Lenovos Moto-avdelning tror väldigt starkt på, och deras eventuella framgång eller misslyckande kan vara avgörande för hur Moto-produktlinjens utveckling kommer att se ut över en överskådlig framtid. 

Men vi börjar med själva mobilen. Till det yttre märks det genast vilka områden Motorola har sparat in på jämfört med den mer premiuminriktade och supertunna Moto Z samt den kraftfullare Moto Z Force. Exempelvis har Play har fått en baksida helt i glas istället för metall på övre- och nedre delen. Även skärmen skiljer, Play har fått en 1080p-skärm (1920 x 1080) istället för en Quad HD (2560x1440 pixel). 

Med sina 6,99 millimeter är Moto Play lika ”tjock” som Moto Z Force (Moto Z är endast 5,19 millimeter) men Play är något bredare och högre än Force. Det jag inte gillar med formgivningen är metallramens skarpa kant som inte ger en behaglig känsla när man håller mobilen i handen. Det kan dock avhjälpas genom att man fäster det magnetiska bakstycket som följer med i kartongen, men om man inte störs av kanten, eller glasbaksidans förkärlek för fingeravtryck, så är det inte ett måste. En annan sak som stör mig är den fyrkantiga fingeravtrycksläsaren som är placerad i botten av mobilens framsida. Överlag kan jag inte påstå att Moto Play är en fröjd för ögat, men å andra sidan så finns det en hel del fulare mobiler där ute.  

Ytterligare prioriteringar
På insidan finner vi fler besparingar. Huvudkameran är i och för sig en 16-megapixelvariant istället för Moto Z:s 13 megapixel, (Moto Z Force-kamera har 21 megapixel) men det som verkligen kommer att märkas är bristen på en optisk bildstabilisator, något som bland annat påverkar skärpan negativt under mindre gynnsamma ljusförhållanden. I de ljusa förhållandena som jag hade under min testsession tog kameran fina bilder med bra skärpa och färgåtergivning, i alla fall av vad man kunde utläsa genom att bara titta på bilderna i mobilskärmen.  

Att processorn är lite sämre än seriesyskonens och att arbetsminnet är på 3 gigabyte istället för 4 gigabyte tror jag inte man kommer att märka av så mycket under ”normal” användning. Den främsta anledningen till min förutsägelse är att operativsystemet och gränssnitt ligger väldigt nära det som Google släpper ifrån sig. I min korta stund med mobilen så flöt allt på exceptionellt väl, men en slutgiltig slutsats kan man inte dra innan man verkligen pressar mobilen med diverse arbetskrävande appar.

Hasselblad True Zoom
Men som jag sa tidigare, Play ska vara en inkörsport till Moto Mods och jag hade även möjlighet att spendera en kort stund med dessa tillbehör. Generellt sett så är moddarna ungefär lika stora och alla fäster magnetiskt på baksidan av mobilen. Att Z Play då går upp i både storlek och viktklass ska kompenseras av fördelarna som respektive mod kan erbjuda. 

Den modd jag absolut inte tror på är projektorn. Precis som alla tidigare försök av andra tillverkare så tycker jag att det helt enkelt inte går att göra en tillräckligt ljusstark projektor i det här formatet. Man kan inte sitta i beckmörker bara för att visa några semesterbilder på föräldrarnas vardagsrumsvägg och dessutom tycker jag heller inte att den projicerade bilden blir tillräckligt skarp. 

Jag tror heller inte på batterimodden, men det har mer med Z Play att göra. Mobilens inbyggda 3510 mAh-batteri ska nämligen ge upp till 50 timmars ”blandad”-användningtid, enligt Lenovo. Mobilen har även så kallad Turbopower” vilket innebär att 15 minuters laddning ska resultera i 9 timmars batteritid. Med dessa två egenskaper i åtanke så kan man nog strunta i att investera i en ”batteriryggsäck”, trots att den ger möjlighet till trådlös laddning. 

Mer lyckat
JBL Soundboost-högtalarmodden är desto mer intressant, särskilt för ungdomar som vill driva ännu fler vuxna till vansinne på buss och tunnelbanan genom att inte använda hörlurar när de spelar musik. Högtalarenheten har även ett inbyggt batteri som ska ge 10 extra timmar. Det finns även ett inbyggt stöd som kan hålla upp mobilen på en plan yta, något som exempelvis kommer till användning om man tittar på film. 

Kungen av moddarna är onekligen Hasselblads True Zoom (trots namnet sitter det inget av Hasselblads teknik på insidan). Den ger en optisk zoom med manuell kontroll, en tvåstegsslutare, möjligheten att spara bilder i råformat, varmare naturtrogna färger i bilderna och ett grepp som påminner om den man får med en kompaktkamera. Allt det är fint men det finns dock en del saker som kan förbättras. Det är otroligt lätt att komma åt skärmens hem- och tillbakaknappar när man håller i ”kompaktkameran” och mjukvaran behöver definitivt lite finjusteringar. Dessutom känns modden lite plastig och den innehåller heller inget extra batteri vilket förmodligen kommer att bidra till att mobilens egna förbrukas upp snabbare. 

Med modden på är mobilen heller ingenting som man går runt med i fickan så förmodligen kommer man att spendera mycket tid med att klicka på och klicka av kameradelen, men som tur är så är själva proceduren i alla fall smärtfri och välfungerande. Om Moto-teamet fixar till mjukvaran så tror jag att True Zoom kan bli en framgång. 

Det här är bara början
De fyra nu lanserade moddarna är bara en del i en större och ambitiösare plan från Lenovos sida. I en frågesession med Dan Dery (Vice President Products), Oliver Eber (Vice President and General Manager EMEA Smartphone) och Christoph Janeba (Director Product Operations EMEA - Mobile Business Group) blev det väldigt tydligt att den speciella kontakten som gör moddar möjliga, är tänkt att i framtiden ska kunna finnas i allt från kylskåp till tv-apparater och bilar. Herrarna tänker sig även att teknikkunniga användare och tredjepartstillverkare ska göra egna moddar, och i slutändan ska det vara så enkelt att även mindre teknikkunniga personer kan skapa egna tillbehör. Teamet lovar också att den versionen av modd-kontakten som finns idag ska stödjas i minst två år framåt. 

Alla som är intresserade kan registrera sig för att få köpa ett modd-utvecklingspaket för 125 dollar som bland annat innehåller kretskort och nödvändig API. Vill man kommersialisera sin färdiga mod så kan man registrera den för godkännande. Möter den Lenovos kvalitetskrav så är det bara att börja sälja den. 

– Vi tänker oss att vi skapar en sorts appstore för hårdvara, förklarar Dan Dery. 

För att få fart på det hela så har Lenovo också utlyst en tävling. Den utvecklare som kommer på den bästa nya modd-idén vinner en miljon dollar och får hjälp med att lansera produkten.

En annan intressant slutsats som de närvarande Moto-teammedlemmarna har dragit är att dagarna är räknade för 3,5 millimeter ljudkontakten. 

– Audiokontakten är den äldsta komponenten i dagens mobiler, säger Dan Dery. 

Den finns dock kvar på Moto Z Play men inte på de andra två enheterna i Z-familjen. Vill man använda sina icke-trådlösa favorithörlurar till dem så får man använda en adapter.

Fakta Lenovo MOTO Z Play 
Operativsystem: Android 6.0.1
Mått: 156,4 x 76,4 x 6,99 millimeter
Vikt: 165g
Processor: Snapdragon 625, åttakärnig Cortex-A53 klockad till 2.05 GHz
Grafikprocessor: Adreno 506 klockad till 650 MHz
Skärm: 5,5 tum Super Amoled med 1920x1080-upplösning
Lagringsminne: 32 gigabyte
Arbetsminne: 3 gigabyte
MicroSD:-plats: Ja
NFC: Ja
Huvudkamera: 16 megapixlar, 4k-videoinspelning i 30 bilder per sekund 
Selfiekamera: 5 megapixlar
Laddningsport: USB C
Ljudport: 3,5 millimeter
Batteri: 3510 mAh
Angiven batteritid: 50 timmar

Källa