https://www.mobil.se/nyheter/samsung-lagger-ner-all-lcd-tillverkning
568476
Nyheter
falskt
Samsung satsar nytt

Samsung lägger ner all LCD-tillverkning

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/samsung_2.jpg?itok=bQ_xoyeQ', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/samsung_2.jpg?itok=eVFYDmXp', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/samsung_2.jpg', w: 1280, h: 770, title: ' ' },]
Efter stora investeringar och mycket utveckling har Samsung bestämt sig för att släppa LCD-tekniken och satsa helhjärtat på kvantpunkt-teknik när det gäller skärmtillverkning.

Samsung avslöjade i höstas att man investerat tungt i QD, kvantpunkt-teknik, byggt nya fabriker och lagt mycket resurser på att utveckla tekniken. Nu meddelar man att man kommer att sluta helt med tillverkningen av LCD-skärmar. Dels för att efterfrågan sjunkit, men också för att man får svårare att få tag i de komponenter som behövs.  

Tidigare har Samsungs QD-teknik inte varit lika vass som vissa av konkurrenterna, grundat i hur man konstruerat skärmarna. Men i och med den nya utvecklingen och den stora investeringen som gjordes i höstas (elva miljoner dollar) kommer man nu att lägga alla ägg i QD-korgen. 

QD eller Quantum Dot, är en teknik som bygger små nanopartiklar som avger olika färger när de träffas av ljus. Punkterna avger olika färger beroende på sin storlek. Tekniken ska ge bättre upplösning och mer naturtrogna färger. 

En av förändringarna som Samsung gjort i sina QD-skärmar är att man nu använder sig av indiumfosfat istället för kadmium, vilket har en livslängd på upp till en miljon timmar. 

Samsung meddelar att man kommer att tillverka alla skärmar som beställts fram till årsskiftet, men sen är det stopp. 

QD-skärmar används i teveskärmar i dag men förekommer ännu inte i mobiltelefoner. Många förutspår dock att QD-skärmar kommer att få genomslag även på mobilområdet, och att en av de största tillverkarna av mobilskärmar slutar med LCD talar för att det blir så.