Skrytsam stålmobil

Publicerad Senast uppdaterad

Det var länge sedan mobiltelefonen i sig var en skrytprodukt. Med 8800 gör Nokia ett försök att dra tillbaka tiden och skapa telefonen du vill ta fram på bussen bara för att andra ska se att du har den.

Tittar man på funktion för funktion är det inte mycket som 8800 saknar. Här finns till och med edge, en ny nätteknik som inte finns i drift i Sverige ännu, men telefonen är förberedd när det väl drar igång. Det är istället grunden i telefonen, operativsystemet Series 40 som får räknas som den svagaste länken.

Redan när vi testade föregångaren 8910 klagade vi på att operativsystemet kändes gammalt. Därför är det ingen överraskning att vi idag upplever Series 40 som ålderdomligt och svårarbetat. Det visar sig främst när man ska använda funktioner få personer funderade över för några år sedan.

E-post hör dit. Den funktionen finns endast som ett separat program i telefonen och är inte en integrerad del i telefonen. Inställningarna för e-post är ett kapitel för sig. De bygger till stor del på att man beställer inställningarna från sin operatör så att de skickas som sms till telefonen.

Och det funkar ju ibland. Vissa operatörer kan nämligen skicka ut inställningar för den e-posttjänst som ingår i abonnemanget. Men vill du komma åt ett annat e-postkonto blir det värre. Från Nokias svenska hemsida kan du också beställa inställningar, men där går det bara att välja bland ett fåtal svenska e-postleverantörer.

Även kameran har Nokias utvecklare prioriterat ganska lågt. Upplösningen är på 800x600 pixlar och förutom att det alltså inte rör sig om en megapixelkamera så är också kvalitén medelmåttig. Det är tråkigt att Nokia inte räknar med att köparna av denna prestigetelefon har något intresse av att använda kameran fullt ut.

Liksom med kameran, som alltså inte håller högsta klass, räknar kanske Nokia med att e-post inte är något som lockar målgruppen för 8800. Generellt kan man räkna med att en mobiltelefon har en livstid på ett knappt år. Det är ungefär så lång tid det tar innan en nylanserad mobil blir ersatt av en uppgraderad modell. Sedan har bindningstiden på abonnemang ofta styrt hur ofta kunden byter upp sig till en ny mobil.

Men med 8800 hoppas Nokia vända upp och ner på den tidsuppfattningen. Trots att 8800 är en högteknologisk produkt som annars byts ut i rask takt ska den tack vare sin påkostade detaljkänsla hålla i många år och som Nokia uttrycker det "åldras med stil".

Faktum är att Nokia har lyckats imponerande bra med den lyxiga känslan. Tidigare har Nokias lyxmobiler haft skavanker som gjort att de känts som billiga telefoner i ett pråligt skal. 8810 var billigt plastig och 8910 hade en lucka som kändes klen. I nya 8800 känns det som lyxen är äkta och det gör också att priset, även om det är högt, känns mer befogat än för tidigare modeller.

Chassit i rostfritt stål gör mycket för kvalitetskänslan och faktum är att intrycket påminner mycket om en gammal Zippo-tändare. När telefonen skjuts igen hörs ett distinkt "klonk", mycket respektingivande. För att göra ytterligare ett stilfullt intryck levereras 8800 med ett snyggt designat laddställ med plats för telefon, det medföljande extrabatteriet och dessutom utrustat med ett elegant blått sken..

Ytan på både telefon och laddningsställ är väldigt ren och den enda knapp som finns på utsidan av telefonen är den för att stänga av och sätta på den. Knappsatsen har bra motstånd, men den begränsade storleken gör att precisionen är viktig. Vill man vara säker på att trycka på rätt knapp får man använda nageln för att pricka rätt.

Repskyddat glas och kullager från Porsche bidrar först och främst till att göra telefonen till samtalsämne när du lägger upp den på bordet. Du har garanterat flera saker att skryta om. Men de bidrar dessutom till den faktiska upplevelsen av telefonen. Telefonen tar inte stryk av att trängas med en nyckelknippa i fickan och skjutluckan känns riktigt tålig.

Av Nokias skrytfunktion att anpassa volymen efter omgivningens buller märker vi dock inget av. Volymen i telefonen ska anpassas när man pratar i den och kommer till en bullrig miljö, men det är inget vi som användare kunnat lägga märke till.

Att svara och upptäcka att det ringer, även i bullriga miljöer är dock inga problem. Av alla ringsignaler som dagligen stör dig från andras mobiler är det svårt att tro att det går att göra en mobilsignal som verkligen sticker ut. Man tror lätt att allt redan är gjort. Nokia överbevisar och levererar faktiskt signaler som känns riktigt unika. Kompositören Ryuichi Sakamoto som även gjort musiken till Den siste kejsaren har fått till signaler som låter riktigt kusliga. Dessutom klarar högtalaren av att göra dem rättvisa. Med telefonen liggandes bredvid sig kan faktiskt signalerna bli obehagligt höga.

8800 har en inbyggd musikspelare för mp3 och liksom de flesta andra nokiamodeller finns även inbyggd radio. För att lyssna på radio måste man ansluta den medföljande handsfreen, men tyvärr är ljudet inget vidare. Även när man lyssnar under bra mottagningsförhållanden finns det brus i bakgrunden och det blir lätt irriterande.

Fördrar man istället egna låtar går det att föra över mp3-filer till telefonen. Det följer inte med någon kabel, så det smidigaste sättet är att göra det från en dator via bluetooth. Mp3-spelaren har bra ljud, men för att få stereoljud krävs att man köper stereolurarna som finns som tillbehör.

Det går inte att ansluta sina egna hörlurar till telefonen eftersom det är Nokias egen kontakt i botten på telefonen. Är man ute efter att använda telefonen som mp3-spelare och tycker att musikspelaren är viktig kanske man trots allt ska titta på en annan produkt istället för 8800. Minneskapaciteten är på 47 megabyte och eftersom det inte finns någon plats för minneskort får man nöja sig med knappa tio låtar och det under förutsättning att man inte använt några av telefonens inbyggda megabyte för att till exempel lagra bilder från kameran.

Det är lätt att vid första anblicken avfärda 8800 som en designtelefon utan funktion, men det är fel. 8800 har många funktioner och edge är ett exempel på att man ligger i framkant. Formgivning och telefonens kvalitetskänsla är oöverträffad och garantin som lovar att problem med telefonen åtgärdas inom en timme på Nokias speciella serviceställen. Med ribban så högt är det tråkigt att Nokia inte utvecklat kamera och till exempel e-posten fullt ut och gömt undan de funktioner som finns i det tämligen föråldrade systemet Series 40.

Innan du köper

Telefoni&data8

Multimedia7

System och program6

Användarvänlighet8

Prestanda och minne6

Betyg: 70 %

Typ Mobiltelefon GSM 900/1800/1900 MHz

Vikt 134 gram

Mått 107 x 45 x 16 mm

Taltid 1,5 - 3 timmar

Standbytid: 192 timmar

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs, edge, e-post och bluetooth

Anslutning till pc/mac: Ja, anslutning till pc och mac via bluetooth. Program följer med på cd.

Röststyrning: Ja, röstuppringning

Ringsignaler: Polyfona med 64 kanaler, mp3, eller aac-format. 21 medföljande ringsignaler samt möjlighet att ladda ner fler.

Telefonbok: Lagras i dynamiskt minne. Telefonbok med namn, nummer, e-postadress, webbadress, anteckning, vanlig adress och bild

SAR-värde: 0,5 W/kg

Skärm: Tft-skärm med 208x208 pixlar och 256000 färger

Spel: Levereras med spelen Street Race, Golf Tour och Chess. Går att ladda in javaspel.

Kamera: Inbyggd för stillbilder och video. Upplösning 800 x 600 pixlar (0,5 megapixel) och 177 x 144 för videoklipp

Övriga funktioner: Java, T9, mms, e-post, kalender, röstinspelning, mediaspelare, världsklocka, konvertering av valuta, vikt etc.

Tillbehör: Bordsställ, extra batteri, handsfree och reseladdare ingår vid köp. Trådlöst stereohandsfree, bilmontering, ciggladdare finns att köpa till.

Uttag för extern antenn: Nej

Tillverkarens hemsida: www.nokia.se

Pris: 8000 kronor