https://www.mobil.se/nyheter/sommartips-smartklockor
567202
Nyheter
Mobiltillbehör

Sommartips: Smartklockor

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/applewatch-tlan.jpg?itok=mI3rJ6je', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/applewatch-tlan.jpg?itok=hc6JHX79', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/applewatch-tlan.jpg', w: 2000, h: 1329, title: ' ' },]
Mobil.se listar tipsar om mobiltillbehör. Här är våra favoriter just nu bland smarta klockor.

Apple Watch Series 4

Den senaste versionen av Apple Watch har fått större skärm på en ungefär lika stor enhet och flera nya hälsofunktioner som till exempel möjligheten att ta ett EKG för att kunna detektera förmaksflimmer.
Träning och hälsofunktioner är nog det som varit viktigast för att smartklockorna har vunnit folks hjärtan, i andra hand notifieringar, och möjligheten till att ha egna appar i klockan på avlägsen tredjeplats. Apple utnyttjar detta väl och har du en Iphone är Apple Watch väl integrerad med denna.

Apple Watch Series 4 finns i en variant med egen 4G-uppkoppling som stöds av flera svenska operatörer, men vill du lyssna på musik på löprundan kan du även utan 4G ladda ner spellistan i klockan, förutsatt att du använder Apple Music. Klockan håller dock bara för en dags laddning, så någon hälsoövervakning på natten får du inte.

Namn: Apple Watch Series 4
Typ: Klocka med wifi eller mobiluppkoppling
Batteritid: 18 timmar
Pris: Från 4500 kr och uppåt

Mobils test av Apple Watch Series 4 LTE

Samsung Galaxy Watch

Egentligen var det främst namnet som Samsung ändrade på när man lanserade Galaxy Watch som efterföljare till Gear S3. Trots det har klockan och dess billigare lillebror Galaxy Watch Active sålt betydligt bättre, kanske delvis för sin mindre tekniknördiga framtoning.

Samsungs klocksystem är trevligt och moget, och i sin senaste version mer lättillgängligt. Galaxy Watch Active är smidig och billig på bekostnad av batteritiden, som ändå är mer än dubbelt så lång som på Apple Watch. Med Storebror Galaxy Watch får du desto längre batteritid, och om du vill och har rätt operatör får du även möjlighet att koppla upp den direkt mot mobilnätet. Ett ess i rockärmen (som man delar med Garmin) är möjligheten att lyssna på Spotify direkt från klockan, utan mobil. Har du inte 4G-anslutning till klockan måste du ladda ner musiken i förväg. Med 4G kan du lyssna strömmat, men det tömmer batteriet i klockan fort.

Namn: Samsung Galaxy Watch/Galaxy Watch Active
Typ: Klocka med wifi eller mobiluppkoppling
Batteritid: 2–4 dagar beroende på modell
Pris: Från 2500 kr och uppåt

Mobils test av Galaxy watch Active

Withings Steel HR

Önskar du dig en klocka som kan mäta motion och träningspass men ser ut som en vanlig klocka och har riktigt bra batteritid hittar du den i Withings Steel HR. Withings var under en period en del av Nokia men är nu ett självständigt bolag igen. Withings Steel HR ser verkligen ut som en vanlig klocka, och det enda som avslöjar att den har stegräknare och pulsmätare är att den är lite tjockare och har en liten OLED-skärm bakom urtavlan, som även kan visa notifieringar. Batteritiden, 25 dagars normal användning och därefter ytterligare 20 dagars klockfunktion, är inte överdriven. Du kan verkligen mäta steg och puls på nästan en månads laddning. Det enda vi önskar oss är att appen var lite bättre.

Steel HR finns i flera olika utföranden, med mer traditionell eller mer sportig design. Den senaste varianten har lyxigt safirglas för extra tålighet mot repor.

Namn: Withings Steel HR/Steel HR Sport/ Steel HR Sapphire Signature
Typ: Hybridklocka med puls och stegmätning
Batteritid: 25 dagars normal användning
Pris: Från 1500 kr och uppåt

Mobils test av Nokia Steel HR, som nu heter Withings Steel HR

Huawei Watch GT

Det är lite fel att kalla Huawei Watch GT för en smartklocka, eftersom du inte kan installera egna appar på klockan. Mer korrekt är att kalla den för en träningsklocka för det är där fokus ligger. Det finns klara fördelar med detta och en är batteritiden som är riktigt bra. Huawei själva uppger att klockan har cirka två veckors batteritid och det innebär att du kan använda den flitigt för träning, ha den på dygnet runt för att även använda den för att logga sömn och trots det bara behöva ladda den sporadiskt.

Watch GT har GPS och pulsmätare, och drivs av företagets egna operativsystem Lite OS. Dina hälsodata synkas med en app som finns till både Ios och Android. Klockan kan ta emot aviseringar, men du kan inte svara på dem.

Watch GT utmärker sig genom att leverera ovanligt mycket och detaljerad information vid träning. Efter ett löppass visas bland annat steglängd, snittpuls, förbrukade kalorier, aerob träningseffekt och återhämtningstid. Priset på drygt 2000 kronor är jämförelsevis överkomligt för en träningsklocka.

Namn: Huawei Watch GT
Typ: Träningsklocka med pulsmätning och GPS
Batteritid: 2 veckors normal användning
Pris: Från 2000 kr och uppåt

Garmin Forerunner

Garmin är kungen av träningsklockor, och för den som inte vet var man ska börja bland alla företagets klockmodeller kan Forerunnerserien, som i sin senaste utgåva kostar från 2200 till 8400 kronor, vara en bra plats att börja på.

Gemensamt för alla klockor är att de har GPS och pulsmätning, visar aviseringar från din mobil samt ger dig möjlighet att dela din position i realtid om du till exempel är på väg hem en sen kväll och vill känna dig lite säkrare. De saknar pekskärm och styrs med knappar.

Ingångsmodellerna Forerunner 45 och 45S har ca 7 dagars batteritid och hjälper dig att hålla reda på en rad träningsformer. Forerunner 245 har mer avancerade träningsfunktioner och låter dig se träningsdata i realtid och ansluta träningstillbehör. Med 245 Music kan du dessutom spara spellistor från Spotify och lyssna på löprundan utan att ha med mobilen. Forerunner 945 slutligen har ännu mer avancerade träningsfunktioner, som inbyggda kartor och Garmin Pay som gör att du kan använda klockan för att blippa betalningar. Skärmen på klockorna är av e-papperstyp som inte kräver ström och är lättlästa i solljus.

Namn: Garmin Forerunner 45/245/945
Typ: Träningsklocka med pulsmätning och GPS
Batteritid: 7 dagar (45, 245) 14 dagar (945)
Pris: Från 2200 kr och uppåt

Fitbit Versa

Fitbits smartklockesystem är enkelt och tydligt, och ger jämförelsevis lång batteritid i ett smidigt format. Fitbit Versa har fyra dagars batteritid, medan den dyrare storebror Ionic har fem dagar och inbyggd GPS.
Versa är å sin sida en ovanligt prisvärd smartklocka, och vill du prova på en smartklocka för billigast möjliga slant finns även Versa Lite Edition, där man har bantat funktioner och prislapp ytterligare.

Fitbit Versa är snygg och smidig och det enda som egentligen avslöjar att det är en budgetmodell är att skärmen är lite mindre. Fitbit Pay som låter dig blippa betalningar med klockan stöds av ett förvånansvärt antal svenska banker, men den funktionen saknas i den billigare Versa Lite, liksom möjlighet att spara musik lokalt i klockan. Pulsmätning och antal steg samt notifieringar får du däremot oavsett vilken modell du väljer. En appbutik med ett begränsat urval appar finns också till klockan.

Namn: Fitbit Versa
Typ: Smartklocka med pulsmätning
Batteritid: 4 dagar
Pris: Från 1700 kr och uppåt

Mobils test av Fitbit Versa Lite Edition

Sommartillbehör