Alla har unika fördelar, ingen är bäst på allt

7 smarta klockor: Stort jämförande test

Utbudet av smarta klockor växer kraftigt och till skillnad från mobiltelefoner finns det här stora skillnader mellan olika modeller. Det visar vårt stora test.

Publicerad Uppdaterad

Du läser ett test av smarta klockor från 2019. Vårt nya test av smarta klockor med de senaste modellerna från hösten 2020 hittar du istället här.

Vi kan snabbt konstatera att det inte finns någon smart klocka som är bäst för alla. Vilken klocka du ska välja, om någon, beror mycket på vilken funktion du vill att klockan framförallt ska fylla. Det står utom tvivel att de sju klockor vi testar här ger dig mycket funktioner att välja bland. Förutom att de kan mycket är det tydligt att de har väldigt olika fokus och den klocka som är bäst för en person kan vara meningslös för en annan. Generellt hjälper den smarta klockan dig att vara mer närvarande och därmed slippa stirra ner i mobilen hela tiden. Du kan alltså vara närvarande utan att känna att du riskerar att missa något viktigt. Idag är en central funktion i smarta klockor framförallt olika hälso- och träningsfunktioner. Många har pulsmätare och GPS, alla klockor vi testar här har dessutom stegräknare och de ger dig därför minst en antydan om hur hälsosamt du lever. Flera av de testade klockorna ger dig betydligt mer än så.

Tänk på det här, först

Vad ska man då tänka på när man väljer smartklocka? Den främsta anledningen till att det inte finns något självklart bästa val för alla är att många användbara funktioner tyvärr även betyder sämre batteritid. Bland klockorna finns det de som har såväl GPS som pulsmätare, funktioner för avancerad hälsoanalys, eget e-sim så att du kan surfa och ringa oberoende av telefonen – för att ge lite exempel. Vidare finns det även klockor som har flera veckors batteritid och mer än så. Spotify-stöd finns i olika former, liksom möjlighet att ladda in musik i klockan så att du kan lyssna och strömma musik direkt till ett par trådlösa hörlurar. Du kan använda vissa klockor för att betala i butik och flera har röststyrd assistent i form av Google Assistant eller Siri integrerat.

Haken är dock att ingen av klockorna har allt detta. Du måste helt enkelt välja. Dessutom är alla klockor beroende av en mobiltelefon som de ansluter till och alla klockor fungerar inte tillsammans med alla mobiler. Apple Watch fungerar bara tillsammans med en modern Iphone medan klockorna med Googles operativsystem Wear OS faktiskt fungerar med både Iphone och med Android-mobiler. Detsamma gäller resten av testets klockor. Vilken mobiltelefon du har behöver alltså inte begränsa ditt urval. Oavsett om du använder Android eller Iphone finns ett riktigt brett utbud att välja bland, med många olika inriktningar, styrkor och svagheter. Bortsett från det du upplever i själva klockan är allt runt omkring också viktigt. Jag tänker då på apparna som används för att använda klockan tillsammans med telefonen. Eftersom klockans skärm är så liten sker mycket av inställningar och presentation av hälso- och träningsdata i den tillhörande mobilappen. 

En avgörande faktor för hur en smartklocka fungerar i praktiken är hur just de här inställningsmöjligheterna ser ut. Om klockan mest blir en kopia av din mobiltelefon och vibrerar på din handled så fort någon vän postar något på sociala medier finns det risk att du blir mer störd än hjälpt av klockan. En viktig faktor är alltså att du ska kunna välja precis vad du ska få information om och inte distraheras i onödan av saker som kan vänta. 

Samsung Galaxy Watch

När man börjar använda en smartklocka för första gången märker man ganska snabbt att tålamodet är betydligt kortare här än på en mobiltelefon. Den lilla skärmen kombinerat med ett oavsett klocka inte helt ergonomiskt arbetssätt gör det obekvämt och jobbigt att använda klockans skärm i mer än ett par sekunder. Klockan är bra för att snabbt titta till, men om det du ska göra tar mer än låt säga tio sekunder lär det löna sig att ta upp telefonen och göra det du tänkte göra där istället. Det här hindrar inte apputvecklare från att testa gränserna och bland apparna som du kan ladda ner till Samsung Galaxy Watch finns till exempel en som ger dig möjlighet att se på Youtube direkt i klockans lilla runda skärm. Vi ska inte dra för stora växlar på det. Ingen tror nog att användare ska använda just Youtube flitigt i klockan, men det visar ändå på vilka möjligheter som just den här klockan erbjuder. Lyckligtvis finns det också gott om verkligt användbara appar till just den här klockan. Det är lite överraskande eftersom Samsung har valt ett eget spår och använder Tizen som operativsystem i sin klocka och inte detsamma som övriga telefontillverkare som kör Android. Jag skulle säga att Samsungs val i dagsläget enbart innebär fördelar, och systemet i sig fungerar bra. Det är snabbt och möjligheten att snurra på boettringen för att navigera är utmärkt. Apputbudet är som sagt relativt bra och här finns bland annat en Spotify-app som låter dig ladda ner Spotify-musiken direkt i klockan så att du kan lyssna även om du är nerkopplad. Bland övriga appar finns navigeringsappar, träningsappar som Endomondo och Strava, appar från Uber, SAS, Bloomberg och CNN kompletterade med många appar från enskilda mindre apputvecklare och massor av olika urtavlor att ladda ner.

Med det sagt är det nog snarare integrerade funktioner än enskilda appar som avgör en smartklockas framgång idag och här ligger Samsung Watch bra till. Den erbjuder en hel del funktioner integrerade, alltså sådana som Samsung själva står för, och den fungerar både för dig som använder en Androidtelefon och för dig som kör Iphone.

De versioner av Samsung Watch som säljs i Sverige har alla stöd för E-SIM så att de ska kunna användas fristående direkt mot mobilnätet för samtal och mobildata, men det finns en hake. Ingen av de svenska operatörerna erbjuder i skrivande stund stöd för Samsung Watch, så just nu är det enda glädjeämnet att klockan är förberedd för E-SIM. Jag har alltså inte kunnat testa hur det fungerar i praktiken, men Samsung och operatörerna har lovat att det ska komma igång under 2019.

Tittar vi utanför själva klockan så synkar hälsodata mot appen Samsung Health som finns på både Android och Ios och det går smidigt att installera klockappar och sköta inställningar även om jag ett par gånger märker att telefonen och klockan tappar kontakten med varandra.

Plus: Snabb, funktionsrik, batteritiden

Minus: Tappar kontakten ibland

Fossil Q Explorist HR

Är det något som får den här klockan att stå ut i konkurrensen så är det utseendet, för i det utförande som jag testar den i är den utrustad med ett armband av metallänkar så jag får börja med att montera bort några länkar så att passformen blir rätt för mig. 

Fossil är på många sätt en dominerande smartklocketillverkare framförallt för att de har ett extremt stort utbud av olika, visserligen snarlika men ändå, klockor. Förklaringen är att Fossil utöver klockorna under eget varumärke även gör klockor åt Armani, Diesel, Puma, BMW och en rad andra varumärken. På ett år innebär det att Fossil gör flera hundra olika klockor. 

Wear OS är det operativsystem som driver klockan från Fossil och utöver de funktioner som finns där så kan tillverkarna lägga till egna, dock i rätt begränsad omfattning och därför är Wear OS-klockor generellt väldigt lika varandra funktionsmässigt. Tittar vi på klockorna från Samsung och Apple så kan man precis som på de klockorna navigera utan att klicka på skärmen. Geno att snurra på den största av knapparna kan man bläddra i listir uytan att dölja större delen av skärmen med sitt finger. Apple har ju sin knapp på sidan som man kan snurra på och Samsung löser motsvarande med boettringen som även den rent fysiskt går att snurra på. De är båda genomtänkta tillägg för att navigera den lilla pekskärmen och Fossils motsvarighet är ett välkommet tillägg. Utan de anpassningarna blir man lätt lite begränsad.

För träning har den här klockan hårdvarumässigt pulsmätare och GPS som de flesta andra smartklockor och när det gäller appar så är det Googles Fitness-app som sköter loggning och analys av dina prestationer. Klockan hör inte till de som kan logga simning även om klockan i sig är vattentålig (simning finns inte med bland träningstyperna i Google Fit-appen) men till exempel löpning, cykling eller promenad går bra. Apputbudet för andra saker du vill göra är relativt bra och här hittar vi bland annat Facebook Messenger, Uber, Spotify och Google Maps. Spotify kan dock bara styra musiken i din mobil och det går inte att spara musiken i offlineläge och lyssna från klockan utan att du har mobiltelefonen tillgänglig i närheten.

Batteritiden i Fossil Q Explorist HR är medelmåttig och du behöver ladda den dagligen. Vad värre är – den har det gemensamt med testets andra Wear OS-klocka att den är seg att använda och prestandan är påtagligt bristfällig. Att klicka igång en app i klockan tar lång tid och det händer att man undrar om trycket på skärmen ens har registrerats. Att starta appar som kontaktlista, appbutik, timer eller Spotify tar runt fyra sekunder och det är alldeles för lång tid för att inte skapa irritation. Många gånger blir det helt enkelt enklare att ta upp mobilen.

Plus: Sober design

Minus: Dålig prestanda, batteritiden

Huawei Watch GT

Det är lite fel att kalla Huawei Watch GT för en smartklocka, för den sticker ut en hel del jämfört med resten av klockorna i det här testet, på både gott och ont. Mer korrekt är att kalla den för en träningsklocka för det är vad den är och övriga “smarta” funktioner lyser med sin frånvaro. Det finns dock klara fördelar med detta och en sådan är batteritiden som är riktigt bra. Huawei själva uppger att klockan har cirka två veckors batteritid och det innebär att du kan använda den flitigt för träning, ha den på dygnet runt för att även använda den för att logga sömn och trots det bara behöva ladda den sporadiskt. Det är klar skillnad mot de mer smarta och mångsidiga klockorna som kräver i stort sett daglig laddning för att du ska vara säker på att den inte tar slut.

Istället för att vara en smartklocka med appar och en mängd funktioner koncentrerar sig Huawei Watch GT på träning. Den har GPS och pulsmätare och jag gissar att Huawei lyckas få till sin utomordentliga batteritid genom kombinationen av begränsade smarta funktioner och att klockan använder deras egna operativsystem och inte förlitar sig på samma system som konkurrenterna kör. Operativsystemet i klockan är Huaweis egna och kallas för Lite OS. Klockan fungerar med både Iphone och Android-mobiler och dina hälsodata synkas till appen Huawei Hälsa som även den finns till båda plattformarna. Utöver träning är klockans smarta funktioner begränsade till aviseringar från telefonen. Du kan alltså få till exempel chattmeddelanden, SMS och andra aviseringar till handleden, men det visas enbart i ren text, utan bilder och du har ingen möjlighet att agera på aviseringar. Får du ett SMS kan du alltså läsa det och se vem det är ifrån men inte svara. I inställningarna i appen kan du ställa in precis vilka appar som ska leverera sina aviseringar till klockan, så du kan välja vilka du vill ha och vilka du vill slippa.

Om Huawei Watch GT är sämre på de smarta funktioner man förväntar sig av en generell smartklocka så imponerar den desto mer när det handlar om träning, för den är ju faktiskt mest av allt just en träningsklocka. Det finns flera sätt att utmärka sig från mängden och även om Huawei Watch GT i grunden har ungefär samma grunddata från din träning att utgå ifrån lyckas den dra betydligt fler slutsatser än andra klockor. Det tydligaste exemplet får jag efter mitt joggingpass för där kan Huawei Watch GT till och med berätta om Vo2 Max-värde. Det är ett mått på din maximala syreupptagningsförmåga och mäts annars vanligtvis genom att man iförd en mask över mun och näsa för att mäta syreförbrukningen springer på ett löpband tills man inte orkar mer. Jag kan inte uttala mig om ifall värdet som Huawei-klockan presenterar är detsamma som jag hade fått i ett sådant test, men baserat på ett vanligt löppass så räknar i alla fall klockan fram ett värde. Det kan jag sedan ha och jämföra med nästa gång jag tränar och se om jag förbättrar min prestation. Vilka analyser klockan kan göra i övrigt skiljer sig mellan olika träningsformer. Jag får dock ovanligt mycket information här och för att åstadkomma det samarbetar Huawei med Firstbeat Technologies som utifrån pulsdata tar fram analyser om träning, stress och återhämtning. Efter löppasset visas bland annat steglängd, snittpuls, förbrukade kalorier, aerob träningseffekt och återhämtningstid. När jag simmar visas förutom simsätt, antal simtag och antal längder även swolf-värde (tiden för att simma en längd plus antalet simtag för den längden) så det är tydligt att Huawei Watch GT ger ett mervärde vid just träning jämfört med många andra klockor. Flera gånger får jag till och med plugga på för att se vad några av värdena faktiskt innebär.

Plus: Träningsanalys, batteritid, snabb

Minus: Måttligt smart

Mobvoi Ticwatch Pro

Tillverkaren Mobvoi lovar mycket med sin Ticwatch Pro och på pappret ser det ut att vara lite av det bästa av två världar. Klockan har en speciallösning som består av två skärmar. En färgskärm av AMOLED-typ ackompanjeras här av en svartvit LCD-skärm. Den svartvita skärmen visar enbart tid och steg medan AMOLED-skärmen som ligger under visar appar, och annat innehåll i fullfärg. Tanken är god, men genomförandet mindre bra och i praktiken märker jag ingen stor fördel med den här lösningen. Du måste själv aktivera batterisparläget och när du sedan ska växla tillbaka till färgskärmen och den fullständiga uppsättningen funktioner måste hela klockans system starta om från början vilket tar runt en minut. Det här gör att det begränsade “Essential Mode” är något man sällan använder. Omstarten är en klar nackdel och rena strömsparlägen med ordentligt begränsade funktioner erbjuder ju även flera av de andra klockorna vilket gör Ticwatch Pro mindre unik. De dubbla skärmarna till trots så visar det sig att det så att säga inte finns något magiskt sätt att få både full funktion och bra batteritid i en och samma klocka. 

Något som låter bra på pappret och som klockorna med Wear OS är ensamma om att erbjuda är Google Assistant direkt på handleden. Du kan ställa in att du får tillgång till assistenten antingen genom att svepa åt sidan från urtavlan eller helt enkelt genom att säga "Okej Google". Eller både och. Klockan är dock inte särskilt bra på att uppfatta “Okej Google” och tyvärr lyssnar och svarar den däremot flera gånger av misstag utan att jag anropat den. Dessutom är de saker den kan hjälpa mig med relativt begränsade. Hemma fungerar inte de kommandon om att styra hemmet som både mobilen och mina smarta högtalare förstår. När jag på språng vill be klockan att skicka ett meddelande känner jag inte att röststyrningen är till särskilt mycket hjälp. För det första är alltså klockan dålig på att uppfatta “Okej Google” och när jag ber den att skicka ett SMS blir följdfrågorna om vem jag ska skicka till så många att det ändå är smidigare att ta upp telefonen och skriva meddelandet där.

I Android Wear, som är systemet den här klockan kör, har tillverkaren en del möjligheter att anpassa systemet, men inte särskilt mycket. Värt att påpeka är att du kan använda en klocka med Android Wear med en Android-mobil eller med en Iphone. Det fungerar med båda två. Utöver appar så kretsar mycket i Android Wear-klockorna kring Google Fitness som är appen som har koll på din rörelse och träning. Den samlar och åskådliggör alla dina hälsodata i telefonen vilket fungerar bra. Prestandan är här liksom i testets andra Wear OS-klocka irriterande dålig och batteritiden är inte så lång som man hade hoppats med de dubbla skärmarna även om den räcker en dag och lite mer.

Plus: Okej batteritid

Minus: Dålig prestanda

Kronaby Sekel

I det sällskap den får i det här testet är klockan från svenska Kronaby unik, men konceptet med så kallade hybridklockor är inte Kronaby ensamma om. Mobil har tidigare rapporterat om Kronaby som består av avhoppare från Sony Mobile i Lund och som har tagit fram en serie egna klockor. Det speciella med de här klockorna är att de mest liknar traditionella klockor och inte har någon skärm, utan en helt vanlig analog urtavla. Den större uppsättningen visare kan kompletteras med en liten eller två ytterligare uppsättningar beroende på vilken modell av Kronaby-klocka du väljer. Att klockan inte har en skärm som vanliga smartklockor innebär att de har en fenomenal batteritid. Trots att klockorna ger dig appaviseringar och har bluetooth så är batteritiden ungefär två år. Appaviseringarna sker med hjälp av vibrationer i klockan och du kan själv välja vilka appar och personer du vill ska generera en vibrationssignal på din handled.

Vidare finns det stegräknare i klockan men inga träningsfunktioner mer än så, så GPS och pulsmätare saknas. Det är helt enkelt priset du får betala för fantastisk batteritid och stilrent utseende. Vidare finns så klart inga appar i klockan. Trots det kan visare och vibrationer användas för att visa en del information. I den tillhörande Kronaby-appen kan du välja vad visarna ska ge dig för information. I den klocka jag testar är huvuduppsättningen med visare kompletterad med en mindre uppsättning där siffrorna 0–100 visas. Här har jag valt att visa mina steg från klockans stegräknare. De visas då som en procentsats av mitt dagliga stegmål, men jag kan i appen välja att istället visa världstid där så att jag ständigt har tiden för till exempel New York där. På liknande sätt kan jag associera funktioner till knapparna så att jag får se dagens datum när jag trycker på en av knapparna genom att visarna då båda två pekar på dagens datum.

När det gäller notifieringar från klockan finns tre olika sådana och alla består av att klockan vibrerar. Den gör det med en, två eller tre vibrationer och i appen ställer du in vad var och en av de här vibrationerna ska betyda. Såväl appar som personer kan läggas till och det finns fyra platser att fylla på var och en av de tre vibrationstyperna. Du kan till exempel lägga till din sambo, förskolan, Facebook Messenger och din kalender på “två vibrationer”. Då vet du att något av det hänt när klockan vibrerar snabbt två gånger. Någon klargörande information får du inte när du tittar på klockans urtavla, utan vill du veta detaljerat vad som faktiskt hänt måste du ta upp telefonen och titta. Sedan kan du ställa in vad som ska aktivera de två övriga vibrationstyperna.

Att det här är begränsat säger sig självt, men det är också lite av tanken med Kronaby. Klockan ska inte vara en konkurrent till smarta klockor utan framförallt undvika att du distraheras av din mobil i onödan. Genom att bara ge dig information när något verkligt viktigt händer i mobilen ser den också till att vara en klocka som inte distraherar dig eller stör i onödan.

Plus: Klassisk design

Minus: Begränsad hälso- och träningsfunktion

Apple Watch series 4

Ta emot ett samtal på joggingrundan utan att ens ha mobiltelefonen med dig. Ja, i många år nu har nog klockmobilen varit en dröm och utopi, men nu är den här på riktigt. I vårt test här är Apple Watch den enda klockan med E-SIM som faktiskt fungerar, även om Samsung också har E-SIM men saknar stöd hos svenska operatörer. Med Apple Watch (series 4 GPS + cellular) är det Tre och Telenor som erbjuder de abonnemang som fungerar. Då betalar du 49 eller 99 kronor per månad utöver ditt vanliga mobilabonnemang och får samtal direkt till och från klockan på ditt vanliga nummer samt möjlighet att använda appar och data via mobilnätet utan telefonen tillgänglig.

Det är ingen tvekan om att Apple Watch har en stark ställning bland smartklockor och kanske särskilt i Sverige eftersom vi har så stor andel Iphoneanvändare jämfört med många andra länder. Fördelen med att ha en populär klocka är så klart att många appar och funktioner finns tillgängliga eftersom en stor användarbas gör den populär för tredjepartsutvecklare. Apple själva är också måna om att göra informationen från klockan tillgänglig och dina hälsodata samlas i Apples app Hälsa där andra appar och tjänster kan både ta del av data och bidra med egna från andra källor.

Det är inte jättemycket som har hänt med Apple Watch sedan den för första gången visades upp 2015. Sedan dess har vi kommit fram till den klocka vi testar här, den som heter Apple Watch series 4. Även om den är något tunnare än originalet och har lite tunnare kanter runt skärmen är mycket sig likt. Utöver att använda röststyrning och pekskärm kan du navigera med hjälp av knapparna på sidan och särskilt den övre knappen som du både kan trycka in och snurra på, för att bläddra i listor och zooma in och ut, påverkar användbarheten positivt. 

Visst finns det en hel del appar till Apple Watch, men fokus har ändå i takt med att enheten utvecklats gått alltmer mot hälsa och träning istället för att vara en smartphone i miniatyr. En del apptillverkare som lanserade appar när Apple Watch lanserades har nu dragit tillbaka sina appar. Instagram, Dagens Nyheter, Google och Twitter är några exempel. Alla appar passar helt enkelt inte bra i en klocka och man ska nog främst se detta som att såväl klockanvändare som apputvecklare har haft en inlärningsperiod och kommit fram till vad som faktiskt fungerar.

Man ska ändå påpeka att Apple Watch är en av de klockor som utöver omfattande hälsofunktioner erbjuder en hel del andra möjligheter. Jag kan läsa e-post, använda betaltjänsten Apple Pay, se bilder från min Iphone, styra telefonens kamera, se kalender och väder, spela musik i Apple Music och lyssna på poddsändningar, navigera med Apple Maps samt en hel del annat. Alla de här funktionerna känns inte helt användbara på en klocka och ofta använder jag bara en bråkdel av det som faktiskt är möjligt att göra. Eftersom den klocka jag testar här också är utrustad med E-SIM och egen uppkoppling är jag alltså inte beroende av telefon utan kan använda klockan fristående och lämna mobilen hemma på till exempel joggingrundan. Då kan jag spela musik direkt till trådlösa hörlurar, ta samtal och skicka meddelanden men för textmeddelanden fungerar din telefon som brygga, så för att det ska fungera måste din telefon vara på och ha täckning.

Jag har nämnt att Apple Watch alltmer fokuserar på träning och hälsa, och utöver GPS, pulsmätning och rörelsedetektering finns en lång rad träningsformer som klockan kan mäta. Utöver till exempel löpning, simning, yoga och cykel finns det träningsmaskiner på gym som kan ansluta till Apple Watch för att enheterna ska kunna utbyta information. Det är ett exempel på en fördel som Apple Watch och dess popularitet gör möjlig.

Plus: Smidigt format, mångsidig

Minus: Batteritiden

Fitbit Ionic

Traditionellt, om man kan kalla något för det i den här branschen, så var Fitbit lika med stegräknare. I takt med att marknaden för smarta klockor har växt fram så har Fitbit lagt till allt fler funktioner tills man 2017 lanserade sin första regelrätta klocka. Det är denna Fitbit Ionic som sedan dess har både fått sällskap av systermodellen Versa och uppdaterats med nya versioner av operativsystemet till Fitbit OS 3.0 som den nu har. Dessa två enheter har givit Fitbit stora framgångar och bidragit starkt till att bolaget nu går med vinst för första gången på länge.

Fitbits smarta klockor synkar med såväl Ios som Android och dator om du föredrar det. Batteritid har varit en av Fitbits främsta styrkor och det gäller även här när vi jämför med vad många av de andra klockorna klarar av. Fokus är hälsa och batteritid och i Fitbits klockor finns visserligen en del övriga funktioner, men ett mycket begränsat apputbud.

Stegräkning och pulsmätning är i centrum och utöver det finns överraskande nog också stöd för mobila betalningar där man även i Sverige kan lägga till betalkort för att använda klockan när man gör köp i butik. 

Batteritiden gör att du slipper ladda klockan varje dag och att du därmed kan ha på den dygnet runt och inte bara mäta aktivitet utan även logga sömn. Format och vikt på klockan gör den ganska smidig och den hör till de mer bekväma i det här testet. Den stör alltså inte särskilt varken under dagen eller när du ska sova, vilket en del av de större och tyngre klockorna definitivt kan göra.

Precis som flera av de andra klockorna finns det en egen appbutik för Fitbit-klockorna och du når den genom Fitbit-appen i din telefon. Totalt handlar det om ungefär ett hundratal appar plus ett stort antal urtavlor med olika utseende och information presenterad, så utbudet är starkt begränsat. Bland de appar som finns hittar jag British Airways, Uber och New York Times men de flesta appar är gjorda av privata tredjepartsutvecklare och håller låg kvalitet. Många appar tar väldigt lång tid att ladda och erbjuder sedan dessutom mycket begränsade och ofta buggiga funktioner.

Det begränsade apputbudet behöver dock inte vara någon stor nackdel eftersom allt mer i dagens smarta klockor handlar om att mäta träning och hälsa och sedan dra nytta av den informationen på olika sätt. Det behöver alltså inte nödvändigtvis inkludera någon klockapp alls.

Utöver det fåtal appar man kan installera i klockan kan den även fungera så att den visar appaviseringar från din mobil. Du kan styra på appnivå vilka appar som ska få skicka vidare aviseringar till klockan. Det finns även en begränsad funktion för att svara på vissa aviseringar du får till klockan, men den är just begränsad och det är långt ifrån vad du kan göra med till exempel Apple Watch, Samsung och Wear OS där du är fri att svara och till och med kan diktera längre svar med röstigenkänning.

En av nyheterna i den senaste versionen av Fitbit OS som kommer under tiden som jag gör testet är Idag-vyn. Där samlas hälsodata som steg, puls samt sömn- och träningsdata på ett ställe. Det finns dock urtavlor man kan välja som i stort sett ger liknande överblick.

Utöver den dagliga rörelsen i vardagen har jag så klart tagit med klockorna även på en rad olika träningspass. Fitbit är en av klockorna som ska klara att mäta även simning och inledningsvis verkar funktionen lovande. Stora tydliga siffror som visar antalet längder visas, vilket gör att klockan kan vara en hjälp både under träningspasset och efteråt, när man vill ha prestationen analyserad. På träningspasset imponerar dock inte Fitbit. Redan efter två längder har den hunnit räkna fel och när jag efter passet tittar på klockan uppe på land uppdateras fortfarande informationen och antalet längder tickar på efter att jag stannat. Fortfarande blir dock summan fel och den information man kan få fram är dessutom mer begränsad än hos andra simvänliga klockor. Tid, kalorier och längder är den enda information jag får, och då är som sagt inte ens informationen korrekt. För löpning med klockans integrerade GPS är informationen mer användbar för då tillkommer puls och en utritad slinga på karta, men det till trots känns Fitbit mer användbar i vardagsrörelse än på riktiga träningspass.

Plus: Smidigt format

Minus: Brister i funktion

Avgörandet, område för område:

Format och design

Det sista man vill ha av en smartklocka är att den känns som en stor otymplig klump på handleden. Det är viktigt när man tränar, kanske särskilt i simning på grund av vattenmotståndet. Det är viktigt i vardagen för att vara bekvämt och för att helt enkelt se snyggt ut. Handlar det om en klocka man har dygnet runt (om inte batteritiden sätter stopp för det) är tyngd och bekvämlighet viktigt även på natten. Få smarta klockor imponerar på alla dessa områden.

Vinnare: Apple Watch series 4, Kronaby Sekel och Fitbit Ionic

Hälsa och träning

Här finns en tydlig vinnare och förklaringen är att Huawei Watch GT kombinerar möjligheterna att logga många träningsformer med ovanligt bra funktioner för att faktiskt utvinna användbar information om dina träningspass, din sömn och din vardagsaktivitet.

Vinnare: Huawei Watch GT

Prestanda

I vårt test varierar batteritiden från ungefär ett dygn upp till flera år beroende på vilken klocka du väljer. Då skiljer sig också funktionerna åt radikalt, så du kan inte få både många och bra funktioner och extrem batteritid. Även gränssnittens snabbhet skiljer sig ordentligt åt och Wear OS-enheterna är de som sticker ut i mängden – åt "fel" håll. Bara en klocka levererar en kombination av funktioner, bra prestanda och batteritid.

Vinnare: Samsung Galaxy Watch

Användarupplevelse

Här fokuserar vi på allt runt omkring klockan i form av mobilappen som ser till att allt fungerar, hur enkelt det är att komma igång, installera appar, göra inställningar, sköta appaviseringar, eventuella möjligheter att svara på appaviseringar direkt i klockan och så vidare. Kronaby har en tydlig utmaning här att lära användarna vad klockan egentligen gör och Fitbit Ionic har tydliga begränsningar på området.

Vinnare: Apple Watch series 4 och Samsung Galaxy Watch

Extrafunktioner

Vad extrafunktioner är skiljer sig åt lite beroende på vilken klocka vi pratar om. Alla modeller vi testar har olika inriktning och bara ett fåtal erbjuder till exempel mobila betaltjänster integrerat, avancerad träningsanalys eller E-SIM så att du kan ringa och kommunicera oberoende av telefon eller wifi. Extrafunktioner kan visserligen innebära sämre batteritid, så allt är inte guld och gröna skogar, men det är ju inget som säger att du måste använda alla funktioner som erbjuds. 

Vinnare: Apple Watch series 4

Vinnare: Apple Watch series 4

Vi utser en vinnare, men särskilt när det gäller smarta klockor är dina personliga önskemål viktigare. För någon som inte använder Iphone är till exempel Apple Watch utesluten. För dig som föredrar riktigt bra batteritid och inte vill ladda klockan stup i ett är Samsung Galaxy Watch ett utmärkt val, oavsett om du har Iphone eller Android. Kronaby spelar i en egen liga och kan vara ett bra val om du föredrar den lösningen. För dig som föredrar träningsfokus är Huawei Watch GT bäst, men sämre på annat. Ändå är det Apple Watch som när man ser på helheten samlar ihop flest poäng.

Fakta och betyg i sammanfattning