Svenska mobilannonser snart världssuccé?

Sting: Videoplaza har allt som krävs för att lyckas

Sorosh Tavakoli Sex av de bolag som STING har stöttat har blivit uppköpta.

Affärsinkubatorn ser att investeringar i startups kan ge Sverige både cred och nya jobb.

Publicerad Uppdaterad

I måndags släpptes nyheten att Ooyala, dotterbolaget till australiensiska telecomjätten Telstra, köper det svenska startup-företaget Videoplaza. Videoannonseringsföretaget grundades 2007 av Sorosh Tavakoli, Dante Buhay och Alfred Ruth och ligger bakom en egenutvecklad plattform för klickbara annonser i webb-tv. 

I dag har tv-tittandet – och därmed annonsmarknaden – flyttat till plattan och mobilen, men när Videoplaza startade hade tv just tagit steget ut på webben och videoannonsering var outforskad mark. Till sin hjälp för att själva ta första steget ut i affärslivet hade de unga entreprenörerna under 2008 affärsinkubatorn STING (Stockholm Innovation & Growth).

– Sorosh, Alfred och Dante har alla de egenskaper som krävs för att lyckas och har drivit företaget väldigt professionellt, och vi gläds verkligen med dem säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING.

Investeringar ger cred och pepp
STING, som är ett samarbete mellan forskning, näringsliv och Stockholm Stad gläds inte bara för Videoplazas räkning, utan även för Sverige och Stockholm som ledande innovationscentrum.

– Det ger oss ”cred” och visar att Sverige kan och fortsätter att ta fram nya innovativa företag, säger Jill Lindström, som är marknadsförings- och kommunikationschef på STING och nämner också att investeringar leder till fler investeringar. 

– En tredje viktig effekt är att andra entreprenörer uppmuntras och flera smarta människor kan peppas att starta egna bolag, tillägger hon.

STING vet vad de talar om. Sedan starten 2002 har man tagit 149 startups under sina vingar. Av dessa har sex stycken, Acumem, Syntune, TranSic, Eviware Software, Oculus AI och Videoplaza blivit uppköpta.

Vad innebär det för möjligheter för ett startup att bli uppköpt?

– Det kan innebära access till nya marknader, nya kontaktnät, nya kanaler och nya möjligheter till exempelvis produktutveckling och distribution. Sen kan det förstås också innebära förstärkta finansiella muskler, säger Jill Lindström.

Och risker?

 – Den största risken är nog att förlora kontrollen över sin egen utveckling. 

Gott hopp om världssuccée
Vad som kommer att hända med Videoplaza i framtiden är än så länge inte känt. Pär Hedberg ser dock den svenska succéplattformen ta över världen – men också bidra till jobb här hemma. 

– Jag vill gärna se att deras teknik får en stor spridning över hela världen. Videoplazas teknikutveckling finns här i Sverige och då skulle den delen av företaget kunna växa här hemma. Förhoppningsvis kommer också en del av pengarna att gå tillbaka in i nya bolag, säger han. 

Sex av de bolag som STING har stöttat har blivit uppköpta.