https://www.mobil.se/nyheter/storbritannien-vill-f-rbjuda-kryptering
558220
Nyheter
Efter terrordåd

Storbritannien vill förbjuda kryptering

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/wl-kryptering-wep-wpa.jpg?itok=HYptHr8U', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/wl-kryptering-wep-wpa.jpg?itok=4GTVqeJY', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/wl-kryptering-wep-wpa.jpg', w: 640, h: 246, title: ' ' },]
Efter förra veckans terrordåd har Storbritanniens premiärminister David Cameron gått ut med att han vill förbjuda kryptering i meddelandeappar.

The Independent refererar David Cameron som anser att kryptering bör förbjudas i meddelandeappar. Det skulle göra populära tjänster som Snapchat, Whatsapp och Imessage olagliga i Storbritannien.

Ars Technica citerar honom när han motiverar sin ståndpunkt:

- Ska vi tillåta en kommunikationsform där det helt enkelt inte är möjligt att läsa vad som skrivs? Mitt svar på den frågan är, nej det ska vi inte.

Det är långt ifrån säkert att David Cameron skulle kunna få igenom ett sådant förbud, eller att det skulle vara möjligt att genomföra det, men om det gjordes skulle det få konsekvenser för alla de meddelandetjänster som använder krypterad trafik.

Debatten är långt ifrån ny. Redan på 90-talet ville den amerikanska Clinton-administrationen förbjuda krypterad e-post, men fick aldrig igenom förslaget.