Det är lika bra att säga med en gång - varken Nokia eller Siemens lovar att deras mobiler ska klara fall från hög höjd, extrema temperaturer eller väta. Siemens ME75 ska enligt marknadsföringen "stå emot även de tuffaste prövningarna eftersom den är motståndskraftigt mot damm, stänk och stötar".
Även Nokia lägger ribban högt genom att beskriva 5140i som "hypertålig". Tålighet och motståndskraft låter bra, men vad innebär det i praktiken? De båda mobilerna har fått bekänna färg i ett antal riktigt krävande tester. Vi vill bestämt avråda alla läsare från att utsätta sina egna mobiler för något liknande.
Format
Nokia 5140i och Siemens ME75 är två ganska smidiga candybar-modeller. Det skiljer inte mycket i storlekt och vikt mellan duellanterna, men de känns trots det ganska olika i handen. Det yttre stötdämpande skalet på Nokias mobil är något plastigt medan ME75 har gummidetaljer i ett material som är mjukare och känns mer påkostat. Siemens mobil ger överhuvudtaget ett mer exklusivt första intryck med renare former, bättre passform och finish och en större skärm.
För att komma åt batteri och simkort på Nokia 5140i kan du lossa hela nedre halvan av skalet. Manövern är enkel och smidig jämfört med på Siemens mobil där du måste ställa en skruv i rätt läge och sedan försiktigt bända loss bakstycket. Nackdelen med Nokias lösning är att glappet mellan det yttre skalet och elektroniken i knappsatsen ger ett ihåligt intryck och förstärker den plastiga känslan.
Kvalitetskänslan är som sagt inte den bästa hos Nokia 5140i, men jag hittar också flera detaljer som känns väl genomtänkta. Det finns dubbla fästen för bärremmar och skyddet för anslutningarna sitter väl förankrat i skalet, så det finns inga smådelar att tappa bort om du kopplar in eller ur tillbehör ute på fältet. Här känns Siemens lösning inte speciellt bra - lösa gummilock täcker kameran och anslutningarna.
Det krävs troligen ett väl utvecklat ordningssinne för att hålla reda på dessa lock under hela mobilens livslängd. Knappsatserna är bra på båda mobilerna. Siemens har hårda plastknappar med ett tydligt "klick" medan Nokia har bäddat in sina något större knappar i ett gummistycke. Loppet är mycket jämnt, men Siemens ME75 tar hem vinsten i denna kategori trots de irriterande gummilocken. ME75 är smidigare och känns mer gedigen än Nokia 5140i.
Vinnare: Siemens ME75
Användning
Nokia 5140i använder series 40-gränssnittets andra utgåva. Du kan välja mellan en ikonmeny och listmenyn som känns igen från äldre Nokia-mobiler. Menyerna på Siemens ME75 har samma uppbyggnad med en ikonbaserad huvudmeny och listor i undermenyerna, men den större skärmen gör att ME75 kan ge en bättre överblick utan att det blir svårläst.
Ingen av mobilerna har några knappar för snabb åtkomst till exempelvis kameran, så det gäller att lära sig menysystemet. Nokia har fler nivåer i menyerna än Siemens. Det krävs fler knapptryck för att nå en specifik funktion, men i gengäld är inlärningströskeln något lägre eftersom menyerna har ett bra och intuitivt upplägg.
Siemens ME75 växlar snabbare mellan olika menyval och program och kan med stor sannolikhet bli favoriten efter en längre tids användning. Precis som hos andra Nokia-mobiler kan du på 5140i byta profil och aktivera knapplåset via avstängningsknappen. För att låsa upp knapplåset på Siemens ME75 håller du # intryckt under ca 1 sekund. Nokias lösning som kräver två olika knapptryckningar känns lite säkrare - speciellt på en mobil som ska fungera hos aktiva användare. Nokia har det bästa gränssnittet för den som snabbt vill komma igång med mobilen, men Siemens avskalade och snabba menyer vinner i längden.
Vinnare: Siemens ME75
Basfunktioner
Att ringa och skicka SMS från Siemens ME75 och Nokia 5140i fungerar som förväntat helt problemfritt. Ljudet är betydligt bättre i Siemens lur jämfört med Nokia som dras med en aning distorsion i högtalaren. Gränssnitten för telefoni och meddelanden är väldigt avskalade på ME75. Nokia lättar upp med små ikoner som ser trevliga ut. Båda mobilerna klarar T9 för textinmatningen.
Nokias telefonbok får ett högt betyg - den är både snygg och flexibel. På Siemens är antalet fält fast och du måste bläddra förbi åtskilliga tomma fält om du inte vill mata in all information för varje kontakt. Wapläsare med stöd för xhtml finns i båda, men Nokia 5140i är ensam om att ha stöd för edge. Bluetooth saknas tråkigt nog i båda mobilerna.
Viktigast bland basfunktionerna är naturligtvis samtalskvaliteten och här är Siemens den klara vinnaren. Nokia har mycket bra gränssnitt för telefonbok och samtalshantering, men det räcker inte för en seger i denna kategori.
Vinnare: Siemens ME75
Multimedia
En av de första skillnader jag noterade mellan mobilerna var skärmen. Siemens ME75 har en skärm som är betydligt större till ytan. Den har också fler pixel och bättre ljusstyrka. Färgantalet på displayerna är i båda fallen 65000, men Siemens har valt att satsa på en TFT-display medan Nokia använder den enklare STN-tekniken.
När det gäller kameran är kampen jämnare - åtminstone om man läser specifikationerna. Kamerorna klarar båda som bäst VGA-upplösning, men resultatet blir faktiskt betydligt bättre från Nokias kamera. Kvaliteten är inte precis i topp för någon av kamerorna, men Nokia 5140i ger bilder som funkar bra i MMS med någorlunda jämn skärpa och klara färger.
Med standardinställningar på blir bilderna från ME75 rödlila i färgen och oskarpa i kanterna. De ser ganska trista ut redan i displayen och bristerna blir ännu tydligare när jag e-postar bilderna till datorn. Fördel Nokia. När det gäller ljud vinner Nokia stort. 5140i har inbyggd radio - en funktion som alltid är trevlig att ha med sig.
Dessutom klarar Nokias mobil ringsignaler i mp3-format. Kanske inte lika användbart som FM-radio, men definitivt en kul finess. Ljudmöjligheterna hos Siemens stannar vid polyfona ringsignaler och diktafon.
Vinnare: Nokia 5140i
Övrigt
Vilka extrafunktioner bjuder de tåliga mobilerna på? Siemens ME75 har inte direkt några funktioner som får den vane mobilanvändaren att höja på ögonbrynen. Mängden minne är bra - 10 Mbyte mot 3,5 Mbyte i Nokia 5140i - så du kan lagra många bilder och javaprogram. I Nokia 5140i finns ett antal lite speciella funktioner.
Det finns ett javaprogram som hjälper dig att lägga upp träningspass och använder du en pulsklocka från Polar kan du också analysera och skicka träningsresultaten via SMS. Mer om det hittar du i Mobil nr 5 2006. 5140i innehåller även en elektronisk kompass och en termometer - funktioner som knappast går att använda till något vettigt men som ändå känns ganska roliga.
Vinnare: Nokia 5140i
Tålighet vatten, värme och kyla
Mobiler brukar inte gilla vatten. Speciellt inte i kombination med värmeomslag. För att testa vad de tåliga mobilerna går för satte jag ihop ett riktigt tortyrtest under en eftermiddag. Första etappen var bastutestet. Ångbastun höll dryga 70 graders värme och luften var fullständig mättad med fuktighet.
Termometern i Nokia 5140i var inte speciellt pålitlig. I bastun visade den som mest 112 grader celsius - ett fel på 40 grader. Det kändes lite extra kul att utsätta en finsk mobil för ett bastutest. Hursomhelst. Efter 30 minuter i bastun kände jag att det var dags att svalka mobilerna.
Före testet var jag lite orolig för att plast- och gummimaterialen i mobilerna skulle börja smälta eller lossna från varandra, men varken Nokia eller Siemens visade några sådana tendenser. Efter bastun spolade jag mobilerna med kallt vatten under ett par minuter. Det hade tagit sig in några droppar vatten under skalet på Nokia 5140i, men mobilen har ett extra skydd kring batteriet och fungerade fortfarande felfritt. Även Siemens ME75 tog sig igenom bastutestet och duschen utan synliga skador.
En dryg halvtimme senare hade termometern i Nokia 5140i återhämtat sig och visade 22 grader. Nästa moment i testet var frysboxen. Mobilerna fick tillbringa 30 minuter även i denna miljö - 20 minusgrader tillsammans med grönsaker och kycklingfilé. När jag tog fram mobilerna igen var båda avstängda.
Siemens ME75 gick att starta 5 minuter senare, men Nokia 5140i var mer känslig för kyla och gick inte att få igång förrän den legat i rumstemperatur i ungefär 45 minuter. Det verkar som att kylan gör att batterierna inte kan leverera tillräckligt mycket ström och därför fungerar inte mobilerna när de är riktigt kalla.
Båda mobilerna fungerade perfekt när de återfått rumstemperatur och klarade därmed sig igenom hela vatten, värme och köld-testet utan bestående skador. Siemens ME75 får högst betyg eftersom den vaknade till liv igen snabbast efter frysboxen och inte släppte in något vatten innanför skalet.
Vinnare: Siemens ME75
Tålighet stötar
För att bedöma mobilernas stöttålighet utsatte jag dem för fritt fall från tre olika höjder. Första testet var från en höjd av en meter. Vardagliga situationer som det kan motsvara är exempelvis att du tappar mobilen när du skall lägga den i fickan eller att den faller ned från en arbetsbänk.
Golvet i testlokalen var av betong och mobilerna fick känna på nedslaget vardera 15 gånger. Av erfarenhet vet jag att andra mobiler och handdatorer inte uppskattar denna behandling. Ett enda enmetersfall mot stengolv kan räcka för att ge ordentligt fula skador på höljet eller i värsta fall för att knäcka displayen på mer normala mobiler. Nokia 5140i och Siemens ME75 klarade enmeterstestet utan problem. Skal och luckor höll sig på plats och mobilerna fungerade utan anmärkning efter testet. Det blev inte heller några som helst synliga skador på display eller hölje.
För nästa test begav jag mig till en riktigt hård grusplan. Mobilerna fick falla från en tre meter hög byggnadsställning. Även detta test upprepades 15 gånger. Resultatet var klart godkänt. Ingen av mobilerna stängde av sig eller slutade att fungera under testet. De fick inte heller några bestående synliga skador.
Gummilocken på Siemens ME75 lossnade vid ett par tillfällen liksom den nedre delen av skalet på Nokia 5140i. Det samlades också en hel del små sandkorn i olika springor på mobilerna vid nedslagen - speciellt mellan knapparna och runt kanterna på ME75. Jag blåste bort sanden med tryckluft efter testet, men jag misstänker att sand kan ställa till med större problem än själva stötarna för de tåliga mobilerna om man inte är noggrann med att rengöra dem.
För det sista stöttestet ville jag ge mobilerna en riktig match, och eftersom utgången var mycket oviss sparade jag detta test till sist. Mobilerna fick följa med högst upp i ett trapphus. Därifrån blev det fritt fall i schaktet mellan trapporna ned till källaren. Höjden uppmättes till 14 meter. Nokia 5140i tappade den nedre delen av skalet, men var fortfarande vid liv. Siemens ME75 hade dessvärre stängt av sig.
Trots upprepade återupplivningsförsök med rengöring av batteriet och test med ett annat sim-kort lyckades jag inte få igång ME75 för mer än några sekunder efter det ödesdigra fallet. För att säkerställa att Nokia 5140i verkligen var mer stöttålig fick den genomgå 14-meterstestet ytterligare två gånger. Efter den sista störtdykningen stängde mobilen av sig, men den gick att slå på igen och verkade oskadd så när som på några nya repor. I slutet av manualen till Nokia 5140i hittar jag uppmaningen "Tappa inte enheten" som känns lite lustig med tanke på vilka prövningar mobilen klarat sig igenom.
Vinnare: Nokia 5140i
Vinnaren
Nokia 5140i tar hem segern i denna duell trots en svag prestation i frysboxtestet. Skärm och kamera hör inte till marknadens bästa, men du får en sportig mobil som tål lite tuffare tag utan att gräva några djupare hål i plånboken. Användbara funktioner som FM-radio och träningsguide tillsammans med den bästa stöttåligheten ger Nokia 5140i det högsta slutbetyget.
Faktaruta - klassikern R310s
En riktig klassiker bland tåliga mobiler är Ericsson R310s med den karakteristiska hajfeneantennen. I augusti är det 6 år sedan modellen släpptes och det är fortfarande stort sug efter R310s hos begagnathandlarna. Runt 1500 kr får du ge om du hittar ett exemplar.
Per Alksten på Sony Ericsson om "Hajen":
- R310s var en produkt som innehöll väldigt mycket ny teknik för att göra den så extremt tålig. Många exemplar är ju fortfarande i bruk idag. Den kostade en hel del att tillverka och försäljningssuccén kom egentligen först när lagren såldes ut till reapris. R310s sålde bra i Sverige och i Schweiz, men i många andra länder såg man ingen poäng med en sådan telefon. Därför har Sony Ericsson valt att tills vidare inte lansera någon ny tålig mobil.
·Ericsson R310s
oGSM 900/1800
oTelefonbok med 100 poster
o5-radig grafisk svartvit display
o8 timmar taltid 160 timmar standby
oSMS
oKlocka och miniräknare
o131 x 53 x 25 mm 128g
Faktaruta - vanliga skador
1.Displayskador
2.Vätskeskador
- Displayerna är tåliga och klarar 49 gånger av 50 att mobilen tappas i golvet, men bland mobiler som råkat ut för kraftig åverkan och behöver reparation står displayskador för en stor andel, berättar den serviceansvarige på en av Sveriges större reparationsverkstäder för mobiler.
- Vi upplever att kvaliteten blivit bättre år för år och tillverkarna brukar vara generösa mot kunder som haft otur med sina mobiler.
Faktaruta - tyngre grejer
Har inte de tåliga mobilerna från Nokia och Siemens alla funktioner du behöver eller känns de helt enkelt inte tillräckligt tuffa? Symbols smartphone MC70 har en prislapp på dryga 18000 kr och erbjuder det mesta i funktioner. Bluetooth, qwerty-tangentbord, qvga-skärm, Windows Mobile 5, wlan, edge, SD-kortplats och streckkodsscanner ryms i denna 336 gram tunga monstermobil.