Humongus maximus

Testrapport: Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra mot Xperia Z
Sony Xperia Z Ultra mot Samsung Galaxy S4 Active och Xperia Z
Sony Xperia Z Ultra mot Xperia Z
Sony Xperia Z Ultra mot Xperia Z

Vi har fått in Sonys bjässe Xperia Z Ultra för test. Här är våra första intryck.

Publicerad Uppdaterad

Sony försäkrar oss om att Xperia Z Ultra inte är en phablet, utan en telefon. Troligen handlar det mest om en lättare definitionsförvirring, då phablet är just gränslandet mellan telefon och surfplatta (som du kan ringa med). Dock är storleken, utöver de faktiska måtten, det som precis alla vi visar upp den för hakar upp sig på. Eller kanske inte storleken, men frasen ”ja, det är en telefon och ja du kan ringa med den” behöver upprepas ett par gånger, lite som om det vore fysiskt omöjligt att kunna ringa med något som är större än en Galaxy Note 2.

Storleken är huvudnumret med Xperia Z Ultra, så är det bara. Vissa kommer rygga tillbaka för den, andra kommer att uppskatta den utökade skärmstorleken och möjligheten att kunna kombinera en mindre surfplatta och en telefon i samma enhet. När det kommer till just användande är tvåhandsanvändning uppenbarligen ett krav, men den känns faktiskt betydligt enklare att hantera än närmaste konkurrenten Galaxy Mega. 

Trots en högre vikt och ett  bredare, längre format gör den 1,5 millimeter tunnare formfaktorn att Xperia Z Ultra känns mer hanterbar att hålla i än sin konkurrent. Nu är Galaxy Mega mer inriktad på mellansegmentet (där den trillat rejält i pris sedan vi testade den och numera kan anses riktigt prisvärd) medan Xperia Z Ultra är i det absoluta toppsegmentet sett till prestanda, men de tillhör ändå samma slags kategori av ”pennlösa jättetelefoner” så att säga.

Nästan penna

Just det där med penna är lite av en tolkningsfråga förresten. Xperia Z Ultra har inte stöd för en riktig ritpenna á la Wacom och Galaxy Note, men den har en tillräckligt känslig peksensor för att du utan några större problem ska kunna använda den med en blyertspenna, kniv, skruvmejsel eller något annat metalliskt med minimal spets. Det gör att du får lite enklare att skissa eller anteckna på den stora skärmen till skillnad från mer eller mindre alla andra pennlösa varianter. Däremot är det ett ganska långt steg ifrån den exakthet och de extrafunktioner som Note-serien bjuder på. Xperia Z Ultra är däremot smart nog för att haja när du använder en penna istället för fingrar, vilket syns i notifikationsmenyn där några extra val för just skiss och anteckning dyker upp när du kör med penna.

Utöver det tillägget är det mesta sig likt från Xperia Z. Sony har lagt in en extrameny bland apparna så att du enkelt kan sortera dem efter bokstavsordning, mest använda och liknande och så har musikspelaren uppdaterats för att integrera företagets musiktjänst Music Unlimited bättre.

Snabb

Den främsta nackdelen med telefonen är en väldigt uppenbar sådan. Kameran saknar nämligen all form av fotolampa som tänkas kan. Det ska bero på den extrema tunnheten, men det känns ändå lite surt. För att ytterligare understryka att luren inte är tänkt främst som en kameratelefon har Sony dragit ner megapixeltalet till åtta från de tretton som Xperia Z begåvats med. Det känns lite trist eftersom du har en både stor och rejält högupplöst skärm (full HD) som hade varit riktigt bra till både bildvisning och redigering av bilder.

En annan mindre nackdel som enkelt kan lösas genom att du laddar ner ett nytt tangentbord är att upplösningen och skärmarealen inte riktigt används när du skriver. Om till och med femtumstelefoner kan lägga till en extra rad ovanför det vanliga tangentbordet med siffror så borde den här bjässen har det som standard också. Men det är som sagt ett mindre störningsmoment som är enkelt att rätta till på egen hand.

Under skalet sitter Qualcomms toppmodell bland systemchip, Snapdragon 800. Det är en något strypt variant i det avseendet att LTE-Advanced inte är aktiverat, men då svenska operatörer ännu inte har stöd för tekniken känns det som en mindre detalj. Sett till prestanda finns alla delar ombord och både när vi använder luren och kör den i testprogram imponerar den rejält och har hittills inte visat upp några tecken på att lagga.

Stor

Vatten- och dammtålighet har blivit Sonys signum på senare tid och även Xperia Z Ultra är vattenskyddad och ska tåla 1,5 meters djup i en halvtimme. Nytt för den här gången är att hörlurspluggen sitter oskyddad och att du inte behöver bråka med en lucka för att använda den. Har du badat med luren rekommenderar Sony att du skakar ur vattnet ur öppningen innan användning, men annars ska det inte vara några problem.

För att återkomma till storleken har vi som sagt inga större problem med själva användningen av luren, paradoxalt nog. Det största problemet vi hittat är att den alltid sticker upp en centimeter eller två i jack-, kavaj-, och jeansfickor. Byxor med större fickor eller lite mer tilltagna jackfickor ska inte innebära några problem, men om du vill ha luren dold för omvärlden under transport kan det vara värt att tänka på.

Vi återkommer med ett fullständigt test av Xperia Z Ultra inom kort. Är det något speciellt du vill att vi ska ta upp eller titta närmare på så är kommentarsfältet nedan till ert förfogande.