https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intrycket-sony-xperia-z-ultra
524634
Nyheter
Tunn och stor

Första intrycket: Sony Xperia Z Ultra

Sony har lanserat sin stora Xperia Z Ultra med skärm på 6,4 tum i Shanghai. Vi har redan känt på den.

Sony ger sig in i kategorin mellan surfplatta och telefon på allvar med sin Sony Xperia Z Ultra. Telefonen, för ja det är en telefon du kan ringa med, har en skärm på 6,44 tum och ett format som trots storleken gör den bra att hålla i. Den går även ner i byxfickan även om passformen så klart inte passar alla fickor.

– Idag signalerar på många sätt storleken att telefonen är en flaggskeppsprodukt och här kan vi erbjuda inte bara det utan även prestanda i toppklass, säger Rikard Skogberg på Sony Mobil när vi träffar honom för att titta närmare på den nya produkten.

Det är dock inte bara storleken som signalerar flaggskepp i fallet med Xperia Z Ultra. Även insidan ser ut att imponera och det är till exempel den första enheten med nya Snapdragon 800-processorn.

Formgivningen går så klart igen från ”lilla” Xperia Z och både framsida och baksida är gjorda i glas. Ramen däremot är i Xperia Z Ultra i aluminium och hela enheten är lätt att hålla, inte bara beroende på en lätt vikt utan även på att den är relativt smal så man kan greppa den bra i en hand.

Hörlursuttaget är öppet i Xperia Z Ultra och det trots att enheten ska tåla vatten. Istället för en lucka över hörlursuttaget har det lösts med en behandlad yta som skyddar. Liksom med Xperia Z ska det när Sony Xperia Ultra börjar säljas i Sverige under tredje kvartalet följa med en laddningsstation med dockning i paketet.

Skarp skärm

Skärmen är en full-hd-skärm och använder något som heter X-reality och skärper till bilden. I det utvecklingsexemplar vi får titta på kan man visa en del av skärmen med X-reality aktivierat och en annan utan och då är skärpan klart bättre.

– Det här är en teknik som kommer från Sonys tv-team och lanserades på CES i Las Vegas i början av året. Det används för att anpassa lågupplöst material för högupplöst 4K-upplösning, men har alltså ett tydligt användningsområde även här, säger Rikard Skogberg på Sony Mobile.

Med vanlig penna

Samsung som tidigare har haft ett starkt grepp om den här marknaden får alltså konkurrens, men istället för en speciell penna som Samsung har i sina Note-modeller kan man med Sony Xperia Z använda en vanlig blyertspenna, eller kulspetspenna med indragen udd.

– I Asien ser man främst att den här storleken på enheter lockar den som vill skapa och anteckna medan vi i Europa mest riktar in oss på mediakonsumtion som webbsurfning och film, men vi ser även här ett tydligt användningsområde för pennan, berättar Rikard Skogberg.

Våra intryck

När vi testar att skriva fungerar det riktigt bra och anteckningar ska man kunna få tolkade så att de bli redigerbar text. Givetvis kan du när du föredrar det även använda vanliga skärmtangentbord. Tangentbordet kan man justera så att det höger- eller vänsterställs om du behöver använda det med ett enhandsgrepp.

Tillsammans med den stora telefonen Xperia Z Ultra lanseras även ett headset, eller ett handset som Sony kallar det. Det fungerar dels som ett vanliga bluetoothheadset, men även som en liten enskild telefonlur som du kan hålla vid örat och prata i. Det här är alltså ett svar på de farhågor en del kan ha om att man ser löjlig ut när man pratar i en så stor telefon som Xperia Z Ultra. Det lilla handsetet SBH52 är alltså ett alternativ.

Sony Xperia Z Ultra

Mått: 179.4 x 92.2 x 6.5 millimeter

Vikt: 212 gram

Skärm: 6,4 tum, TFT, 1920 x 1080 pixlar

Operativsystem: Android 4.2 (Jelly Bean)

Processorplattform: Snapdragon 800, 2,2 GHz quad-core

Kamera: 8 megapixel, Exmor RS for mobile-sensor, 16 x digital zoom, HDR (fotografier/rörlig bild), geotaggning, ansiktsigenkänning, bildstabilisator

Videosamtalskamera: Ja, på 2 megapixel, kan filma i 1080p-upplösning

Ramminne: 2 Gbyte

Lagringsminne: 16 Gbyte, plats för minneskort på upp till 64 Gbyte (microSD)

Batteri: 3 000mAh, ej löstagbart.

Anslutningar: 3,5 mm hörlurport, LTE/4G, DNLA, Bluetooth v4.0, NFC, aGPS, microUSB, Wi-Fi, Wi-Fi Hotspot

Övrigt: Uppfyller kraven för IP55- och IP58-klassning.

Släpps: Under Q3 2013.

Pris: Ännu okänt, men enligt Sony ska enheten vara "dyrare än Xperia Z".