Trygghetslarm i mobilform

För svårt handikappade och äldre med bräcklig hälsa finns det nu ett antal olika specialmobiler att välja mellan. Ingen går dock så långt som Athena Nordic med sin nya Cnior Trygghetsmobil. Telefonen har bara tre knappar, men går ändå att ringa med. Fokus ligger dock på spårbarhet i alla situationer.

Publicerad Senast uppdaterad

Många äldre med vacklande hälsa har i dag trygghetslarm för att snabbt kunna slå larm om de skulle ramla eller på annat vis bli akut sjuka. Men trygghetslarmen fungerar bara inom hemmets väggar. Det finns sedan tidigare en del mobilbaserade lösningar på det problemet, men Athena Nordics är den mest konsekvent genomförda.

Fokus ligger på att telefonens innehavare ska gå att lokalisera i alla situationer. Telefonen går förstås att spåra via gsm-nätet, och utöver det har man byggt in en agps-mottagare för gps-positionering.

Men man nöjer sig inte med det. Telefonen har även en inbyggd spårsändare av den typ som polisen arbetar med och har utrustning för att lokalisera. Om telefonen skulle försvinna ur gsm-täckning går spårsändaren automatiskt igång.

Telefonen har endast tre knappar. En av knapparna är naturligtvis larmknappen som kopplar användaren till larmcentralen. Till telefonen följer även ett armband med larmknapp och taluppkoppling via mobilen.

Knapp nummer två är ringa-knappen, för telefonen går trots sin enkelhet faktiskt att ringa med. Med ringa-knappen blir användaren kopplad till en operatör som har användarens telefonbok och kopplar till det nummer man vill ringa.

Den tredje knappen är programmerbar och kan användas till att utföra åtgärder som att ringa bestämda nummer eller öppna och stänga dörrar. Om tjänsteleverantören skulle tycka att detta blir för komplicerat kan man skjuta för denna knapp med en panel.

Av de alternativ som existerar är det Emporia som kommer närmast. De har larmknapp och inbyggd gps i sin mobil, men spårsändaren är såvitt vi känner till unik för Cnior Trygghetsmobil.

Cnior Trygghetsmobil ska kosta cirka 5000 kronor inklusive laddare och larmknapp för handleden. Den ska börja säljas våren 2009. Den potentiella marknaden är stor, det finns i dag 200 000 kommunala trygghetstelefoner bara i Sverige.