Underbar på pappret

Det råder ingen tvekan om att Siemens fyllt SXG75 med många funktioner. Faktum är att den är en av de allra mest funktionsfyllda telefonerna som finns. Här finns inte bara 3G, GPS och en kamera på två megapixel. Det finns även en hel del annat.

Publicerad Senast uppdaterad

Telefonen är helt enkelt ruskigt välutrustad, men så har det också dröjt. SXG75 är Siemens första 3g-telefon och med konkurrenter som Motorola och Sony Ericsson är inne på tredje eller fjärde generationen av sina 3g-telefoner har alltså Siemens just kommit igång.

E-postapplikationen i SXG75 klår vid första anblicken det mesta. Bäst är den på att hantera imap-konton, mejlkonton där alla mottagna mail finns kvar på servern. De skiljer sig från pop där breven laddas ner till den lokala datorn. Med imap och många mappar på servern kommer man faktiskt åt alla lagrade mail och det riktigt enkelt till och med. Funktionen är smidig, men en varning kanske för att flitigt användande kan ge obehagligt höga mobilräkningar. Med 3g går nedladdningen lika snabbt som räkningen kan rasa iväg. Mejl man skickar själv från telefonen går bra att skriva, men med all e-post man tar emot försvinner åäö. De ersätts dessutom med skräptecken och en del tecken runt våra svenska bokstäver dras också med. Ordet "möjligt" blir till exempel "mÃ=B=¶jligt" så inkommande e-post blir väldigt svårt att läsa. Det här inträffade trots att vi testade med flera olika e-postkonton och mejlservrar.

I programmappen visar SXG75 att den kan en hel del. Dels finns ett program för bildredigering men utöver det finns dokumentvisare också. Telefonen har inget tangentbord så någon laptopersättare är den inte, men det går i alla fall läsa dokument i de vanligaste formaten. Här finns ett litet program som läser word-, excel- och powerpointdokument och ett annat som läser pdf-dokument. Helt tillförlitligt verkar dock inte dokumentvisarna vara. Det händer flera gånger att det enda meddelande man får är det som säger "Det gick inte att öppna dokumentet".

Det viktigaste av de medföljande programmen är givetvis det för gps-navigeringen. För i SXG75 finns en inbyggd gps-enhet som det här navigationsprogrammet kan utnyttja. Det tog dock en stund att få igång navigationen. Att få en gps att hitta satelliterna första gången tar alltid en stund men efter en promenad ute i en kvart visade det sig bäst att helt enkelt låta telefonen ligga i ett fönster och då hittade den till slut satelliterna så jag kunde utnyttja telefonens navigering. De aktuella kartorna laddas ner via 3g-nätet och navigeringen sköts med abonnemanget på kartorna och den inbyggda gps-enheten. Programvaran i telefonen är dock dåligt synkad med den inbyggda gps-enheten. Man kan i inställningarna välja om man vill använda den interna gps-enheten eller en extern, men ibland försvinner den här inställningen och då tror programmet plötsligt att telefonen inte har gps. När jag sedan korrigerat inställningen som försvunnit och får igång navigeringen visas i alla fall vägbeskrivningarna som tänkt och man kan växla mellan olika vyer. Dessutom är telefonen snabb på att räkna ut en ny färdväg om man kör fel och inte följer den rutt som räknats fram.

Vägbeskrivningarna med pilar sväng för sväng är för teoretiska. Det känns som anvisningarna utgår från hur kartan är uppbyggd och inte på hur trafiksituationen upplevs när man är där. I praktiken innebär det att telefonen pratar om svängar som ser ut att finnas på kartan, men som i praktiken när man ser den i trafiken bara är en sväng på den väg man kör på och ingen korsning.

Den här typen av småmissar som man hittar i navigeringsprogrammet är vanliga även i resten av funktionerna den här telefonen är utrustad med. Det är lätt att dra slutsatsen att Siemens inte riktigt fått alla de kraftfulla funktionerna att fungera tillfredställande tillsammans. Menysystemet dras med flera barnsjukdomar och ett exempel är inställningarna för gprs. De räcker det inte med att uppdatera på ett ställe om man till exempel behöver byta simkort i sin telefon. Byter man sim-kort, från en operatör till ett kort från en annan operatör måste man ändra inställningar inte på ett ställe. Man måste uppdatera inställningen i wapläsaren, i inställningen för javaprogrammen, i e-postklienten och i inställningarna för mediaspelaren. Det här är säkert en effekt av att de olika funktionerna i telefonen uppträder som helt egna applikationer och inte som en del i telefonens operativsystem.

Att de här inställningarna är spridda i menyerna gör inte heller det saken bättre. Siemens SXG75 känns helt enkelt som ett hafsigt hopplock som inte håller ihop. En del svenska texter i menyerna är svåra att förstå eller dåligt översatta från originalspråket. Som exempel kom frågan "Åt. pro. t. ej. konf. till.?" fram när jag redigerade inställningarna för datauppkoppling. Det är givetvis svårt att veta om man ska svara ja eller nej på en fråga formulerad på det sättet.

Kameran som sitter i SXG75 är en tvåmegaxelsvariant som tar klart godkända bilder. En nackdel med den är dock att bilderna hamnar i en bildbank som är svår att få översikt i. Bilderna visas till exempel inte i miniatyrer så det är svårt att hitta rätt bild. De foton man tar kan man enkelt skicka iväg som mms, men telefonen har ingen smidig funktion för att storleksanpassa bilderna till mer mms-vänligt och mindre format.

SXG75 har två kameror för att klara videosamtal men när det gäller samtal är det vibrationssignalerna man kan ställa in som utmärker telefonen. De är ovanligt kraftiga och dessutom finns det en hel rad olika att välja på. Allt från standardvibrationen till mygga eller chock.

Även ljudet i telefonen är väl tilltaget. Högtalaren fungerar riktigt bra för samtal och minst lika bra för att lyssna på radion. Det krävs visserligen att det medföljande stereohedsetet för att få ljud i radion, men när det väl sitter i kan man lyssna på radio precis som i en vanlig radioapparat. Det här är talande för Siemens SXG75, för telefonen som sådan har flera bra funktioner och den är utan tvekan utrustad med det mesta man kan tänka sig. Felet är helt enkelt att den hade behövt ett par rundor till i Siemens utvecklingslabb för den har en hel del barnsjukdomar och framförallt lämnar menysystemet och logik en hel del i övrigt att önska. Barnsjukdomarna åtgärdas förhoppningsvis i någon kommande uppdatering som man kan ladda ner till telefonen. Den möjligheten har i alla fall telefonen.

Hårdfakta: batteritid/taltid

Tillverkaren uppger: Upp till 5 timmar

Batteriets taltid för oss: 3 tim 20 min

Kommentar: Optimistisk batteriuppgift från Siemens, men mer måttfull i praktiken.

TUMME NER

Innan du köper

En på pappret mycket kompetent mobil, men barnsjukdomar och buggar gör intrycket av telefonen mer reserverat. En uppdatering av programvaran är mycket efterlängtad.

Alternativen

GPS och 3G hittar man även i Motorolas gamla mobil A1000. Den har dessutom pekskärm och en mindre lynnig programvara.

Betyg 68 %

Telefoni&data 7

Multimedia 7

System och program 6

Användarvänlighet 6

Prestanda och minne 8

Plus

Funktionsfylld

Navigering

Minus

Klumpig

Barnsjukdomar

Siemens SXG75

Typ: Trippelband GSM 900/1800/1900 samt 3G

Vikt: 134 gram

Mått: 53 x 111,5 x 20 mm

Taltid: Upp till 6 timmar (5 h med 3G)

Standbytid: Upp till 400 timmar (400 h med 3G)

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs, 3G, e-post

Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth, ir och usb

Röststyrning: Röstuppringning och röststyrning

Ringsignaler: 64 stämmor (polyfona), samt AAC och mp3

Telefonbok: 500 telefonposter med vardera 25 olika fält för info

SAR-värde: 0,61 W/kg

Skärm: 262 144 färger i tft-skärmen på 2,2 tum, 240 x 320 pixel

Spel: Fyra spel, Gps Spaceshooter, Marblecrossing, Super Bomberman och SuperStackAttack medföljer. Möjlighet att ladda ner javaspel och -program.

Kamera: 2,0 megapixel med videoinspelning, cif-kamera (352x288 pixlar) för videosamtal

Övriga funktioner: Gps-navigering, mediaspelare, alarm, radio, minikräknare, omvandlare, ljudinspelning, stoppur, kalender,

Tillbehör: Laddare, batteri, stereoheadset, cd med synkroniseringsprogram och minneskort på en gigabyte medföljer. Dessutom finns bland annat billaddare, musikställ och bluetoothheadset att köpa till.

Uttag för extern antenn: Ja

Tillverkarens hemsida: www.siemens.se/sxg75... />Pris: 4500 kronor