- Unga människor ser inte på mobiltelefonen som en personlig egendom. När de är i grupp lånar de varandras telefoner hela tiden. Ofta kan det vara en enda mobil som vandrar runt, om man till exempel spelar spel.Ofta tar man bara den mobil som finns närmast till hands om man vill ringa, säger Alexandra Weilenman, doktorand i informatik på Victoriainstitutet, som gjort en undersökning om ungas mobilvanor.
På samma sätt får också mobiltelefonen en central roll när unga umgås, enligt undersökningen.
- En sak som är uppenbar är hur umgänget kretsar kring mobilen. Det kan vara ett spel som man spelar tillsammans och pratar om under tiden. Och så gott som alltid när unga får ett SMS visar de det för sina kompisar, även det blir en gemensam grej. Mobilen blir ett verktyg att umgås genom, säger Alexandra Weilenman.
Det är inte heller viktigt att rätt ägare alltid svarar i telefonen när det ringer, enligt undersökningen. Den som råkar ha den för tillfället svarar helt enkelt.
Just att det ringer mycket verkar också vara viktigt. Kanske för att markera att man har en identitet också utanför gruppen - och därmed får högre status inom gruppen (troligen räknas dock inte samtal från morsan eller farsan in bland de statushöjande samtalen).
Ett annat exempel på mobilens centrala roll är att den kan fungera som kontaktverktyg.
- Vi har till exempel obeserverat några tjejer som satt på en bänk på Liseberg och höll i sina mobiler. Två killar som stod en bit bort verkade fundera på hur de skulle få kontakt med tjejerna. När de gick förbi tog de helt enkelt fram sina egna mobiler och sedan var det lätt för dem att börja diskutera spel och mobiltjänster med tjejerna.
- En sak som vi också observerat och som är lite rolig är att när vuxna tar emot samtal och befinner sig i en grupp går de i en liten cirkel runt gruppen när de pratar, för att visa att samtalet är privat, att man inte vill störa gruppen och att man vill återgå till gruppen när man har avslutat samtalet.
Unga däremot stannar kvar i gruppen också när de pratar i telefon, säger Alexandra Weilenman.
Undersökningen har hon gjort tillsammans med Catrine Larsson. Under knappt ett år har de under otaliga timmar observerat ungas mobilvanor i Göteborg.
- Fördelen med observationsstudier är att man kan se beteenden som målgruppen inte är medveten om själv, säger Alexandra Weilenman.