https://www.mobil.se/nyheter/uppgifter-apple-har-inga-planer-pa-nagon-ny-ipad-mini-under-2018
565745
Nyheter
Kan vara på väg att fasas ut helt

Uppgifter: Apple har inga planer på någon ny Ipad Mini under 2018

Källor inom industrin uppger att Apple inte har några planer på att lansera någon ny version av sin Ipad Mini i år heller. Mycket tyder på att den mindre plattan spelat ut sin roll och att den kan vara på väg att fasas ut helt och hållet.

Det finns en mycket tydlig phablet-trend. Faktum är att trenden är så tydlig att begreppet phablet för mobiler med större skärm börjat kännas förlegat. Våra smartphone-enheter har helt enkelt blivit större, inte sällan uppemot 6,5 tum. Även Apple sägs ha en Plus-version av Iphone på gång till hösten, som ska ha en skärmstorlek på hela 6,5 tum. Och mot bakgrund av det kan man förstås ifrågasätta huruvida en Ipad på 7,9 tum verkligen behövs i produktportföljen. Enligt färska uppgifter från industrikällor i Taiwan så ska någon ny Ipad Mini inte vara på gång i år heller, och nu pekar mycket på att Apple kanske är på väg att fasa ut konceptet. 

Tre år sedan sist

Apple har envist fortsatt att sälja Ipad Mini genom åren, trots att segmentet med minimala surfplattor under lång tid varit vikande. Men senast som man gav Ipad Mini en uppdatering var faktiskt så långt tillbaka som i september 2015, då den fjärde generationen av plattan släpptes. Den som är förtjust i formfaktorn får således nöja sig med snart tre år gammal teknologi under skalet. Enheten har til exempel ett A8-chipp (samma som i Iphone 6 och Iphone 6 Plus), en kamera på 8 megapixlars upplösning och är nu dessutom den enda Ipad-modell som inte är kompatibel med Apple Pencil. Trots det kostar ett exemplar med 128 GB lagringsutrymme 4 695 kronor. Slår man till på en version med SIM-kortplats så landar man på 6 195 kronor. Hur man än vänder och vrider på saken så innebär det ganska lite surfplatta för pengarna år 2018.