Varning för mobilköp utomlands

Publicerad Senast uppdaterad

Generellt råder regeln: Köp inte en mobiltelefon utomlands om du sedan har tänkt använda den i ditt hemland. Något Mariann Fahlskogs och Mats Nilssons misslyckade semesterköp är ett bra exempel på.

Mats Nilsson och hans fru Mariann Fahlskog bor vanligtvis i Östersund. I somras, när de hälsade på några vänner i Tyskland slog Mariann till och köpte en Siemens C25.

- Våra tyska vänner var med under hela köpet och både de och vi hörde att säljaren sa att vi skulle kunna använda telefonen i Sverige också, berättar Mats.

Men när han och Mariann kom hem visade det sig att telefonen inte alls fungerade när de bytte till ett svenskt SIM-kort. Faktum är att den var stendöd. Den var nämligen tvungen att kodas om. Något som inte skulle bli det lättaste, visade det sig snart.

- Nu har vi ringt till den tyska återförsäljaren fyra gånger och skickat flera mejl, men de har ändå inte gjort något för att koda om telefonen. De har inte tid, säger de. Och från Siemens i Sverige har jag inte fått den minsta hjälp, säger Mats Nilsson, som nu börjar ilskna till rejält.

Patrik Lundin, servicekordinator på Siemens i Sverige, känner väl till historien då han varit i kontakt med Mats Nilsson ett flertal gånger.

- Troligen har det på något sätt brustit i informationen vid köptillfället. Säljaren hade rätt när han sa att telefonen går att använda i Sverige - men då endast med den tyska operatörens SIM-kort. Och det blir en dyr historia om man ska ringa med ett annat lands operatör, säger Patrik Lundin.

Problemet med köpet, menar han, är att paret Nilsson-Fahlskog köpte en telefon med ett abonnemang knutet till sig eller att en viss operatörs SIM-kort helt enkelt är knutet till telefonen.

Och har man köpt en mobiltelefon med tillhörande abonnemang har man ingått ett avtal.

- Generellt bör man göra inköp av mobiltelefoner i det land som de ska användas i. Och det beror just på att de flesta telefoner är uppbundna till en operatör under en period. Men det ska naturligtvis tydligt framgå av respektive säljare vid köptillfället, säger Patrik Lundin.

Andra generella råd är att, som kund, verkligen ta reda på om telefonen man köper går att använda i ett annat land med det landets operatör utan att det blir problem. För oftast går det ju att använda de flesta telefoner i de flesta länder, men då har säljaren räknat med att det ursprungliga SIM-kortet sitter i.

- Och om det blir missförstånd mellan köparen och säljaren, som i det här fallet, blir det svårare att lösa problemet eftersom köpet har skett i ett annat land. Dessutom har ju inte leverantören till den inköpta mobiltelefonen möjlighet att låsa upp den eventuella operatörskoden. Endast den aktuella operatören kan göra detta, säger Patrik Lundin.

Summan av kardemumman?

Mats Nilsson och Mariann Fahlskog tvingas vackert vänta tills deras tyska abonnemang löper ut.