LG:s surfplattecomeback

Webb-tv: Vi har kollat in LG G Pad 8.3

I helgen lanserade LG sin första surfplatta på två år. Mobil.se har fått känna lite på den superhögupplösta plattan med 8,3-tumsskärm och Snapdragon 600 på insidan.

Publicerad Uppdaterad

Det har gått mer än två år sedan LG meddelade att företagets satsning på surfplattor skulle lägga på is. Under förra helgen visade det sig dock att den sydkoreanska tillverkaren har omvärderat sin strategi. 

LG:s nya platta har fått namnet G Pad 8.3, och inför IFA 2013 fick mobil.se en exklusiv förhandstitt på mini-plattan. 

Ser man till designen är G Pad 8.3 mycket lik den nya toppmodellen LG G2  som lanserades i New York i början av augusti. Både telefonen och surfplattan har en rundare form med riktigt tunna ramar kring skärmarna. 

Bra stuns i färgerna

En av de sakerna som imponerade stort med LG G2 var 5,3-tumskärmen. Hos nya G Pad har skärmytan utökats till 8,3 tum. Båda enheterna har IPS-paneler, och när det gäller skärmar är det något som LG kan riktigt bra. Vi hade inte chansen att testa 8,3-tummare utförligt, men första intrycket är att skärmen har en väldigt bra ljusstyrka, skärpa och stuns i färgerna. Upplösningen ligger på 1200 x 1920 pixlar, vilket ger än högre pixeltäthet än hos konkurrenten Galaxy Note 8.0 - G Pad 8.3 har 256 pixlar per tum (ppi), medan Note 8.0 landar på 189 ppi. 

Plattans processorkraft hämtas från Qualcomms systemchipp Snapdragon 600. Vi vet sedan tidigare att systemchippet kan leverera (samma systemchip finns i Galaxy S4 och HTC One), men det ska bli kul att se hur pass väl de fyra processorkärnorna kommer till användning i plattan vid ett senare tillfälle. I nuläget kan vi bara konstatera att G Pad 8,3 lovar gott när det gäller snabbhet och användarupplevelse. 

Vikt och mått är avgörande för att hur pass enkel en surfplatta är att ta med sig. Detta är speciellt viktigt när det gäller miniplattorna, som är tänkta att kunna hållas med en hand. G Pad 8.3 väger 338 gram, vilket gör den något tyngre än Googles lilla Nexus 7 (290 gram). Men de extra grammen gör ingen större skillnad, tycker jag. LG:s nya platta känns fortfarande tunn och lätt nog att hålla i en hand samtidigt som gör någonting annat med den andra. 

Som de flesta vet är det inte bara insidan som räknas. Tur då att LG G Pad 8.3 har ett riktigt snyggt yttre. Detta yttrar sig bland annat i ett bakstycke av aluminium. Plattan känns sval i handen, och baksidans rundade kanter gör att G Pad 8.3 skön att hålla i. Den modell som vi kollar in är silvergrå, men enligt LG kommer man även att släppa en variant i svart. 

Mjukvara allt viktigare

På senare tid har surfplatte-segmentet blivit allt mer mättad. Då är det viktigt att kunna utmärka sig och göra någonting unikt. LG G Pad 8.3 visar flera tecken på att vara en trevlig bekantskap. Men det som kan göra att plattan (i alla fall till viss del) sticker ut är mjukvaran, och den har vi inte haft någon möjlighet att fördjupa oss i. 

Här finns bland annat QSlide, som gör att du kan köra utvalda program i ett litet popup-fönster på skärmen samtidigt som du gör något annat på telefonen, och SlideAside, en finess du kan använda för att svepa mellan öppna appar med hjälp av en trefingersgest. Men den nyhet som jag är mest nyfiken på är appen Qpair, som gör att alla samtal och sms-meddelanden från din mobiltelefon också visas på G Pad. Om du fått ett meddelande och inte har din telefon i närheten kan du sedan skicka ett snabbt svar från din G Pad 8.3-platta. 

Enligt LG ska QPair-appen även vara kompatibel med smarta mobiltelefoner och surfplattor (enheter med Jelly Bean som operativsystem rekommenderas) från andra tillverkare.

Släpps senare i höst

Batteritid är alltid något som dyker upp bland er läsares frågor om nya produkter. G Pad 8,3 har ett batteri med en kapacitet på 4600mAh, men LG vill inte säga något i nuläget om anvädningstid i antal timmar. Plattan kommer dock förmodligen bara att släppas i en wifi-version här i Norden, och med den modellen kan man räkna med en bättre batteritid än hos 3G-motsvarigheten.

LG G Pad 8.3 ska släppas i Norden i början av årets fjärde kvartal. Förmodligen är det bara wifi-versionen av plattan som kommer att nå våra breddgrader, och pris beräknas ligga på runt 3 000 kronor.

Mått: 216.8 x 126.5 x 8.3 millimeter

Vikt: 338 gram

Skärm: 8,3 tum, 1920 x 1200 bildpunkter

Operativsystem: Android 4.2.2

3G/4G: Nej, versionen som släpps i Sverige har endast stöd för wi-fi.

Processor: 1,7GHz, fyrkärnig Snapdragon 600

Ram-minne: 2 Gbyte

Lagringsmine: 16 Gbyte

Kamera: Huvudkamera 5 megapixel, videosamalskamera 1,3 megapixel

Batteri: 4 600mAh

Anslutningar: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dubbla frekvensband,  microUSB (SlimPort) v2.0, BluetoothÖvrigt: Appen QPair, Slide Aside, QSlide controls, knacka två gånger för att väcka enheten

Färger: Svart eller vit

Släpps: I slutet av oktober

Pris: Cirka 2 790 kronor