Skola: E-böcker i Android
Så får du in vinterns böcker i din Android
E-böcker har inte fått samma genomslag i Sverige som i USA. Men det hindrar inte att den som vill lätt fyller läskvoten digitalt. Läser du på engelska, eller om du kan tänka dig låna på biblioteket, är det inga problem att hitta böcker utan att behöva betala en enda krona. Vi visar hur.
Att läsa e-böcker i mobilen är enkelt för dig som har en Android. Det du behöver är en e-boksläsare som klarar böcker i de format du är intresserad av. Dessutom går det att fixa lån och nedladdningar direkt i mobilen utan att behöva koppla in en dator, bekvämt om du befinner dig på resande fot.
Det finns en uppsjö av olika filformat för att distribuera böcker digitalt. För dig som användare spelar det ofta inte så stor roll vilket du väljer så länge böckerna mest innehåller text och inte olika typer av multimedia. Två av de mer populära är Epub och Mobi. Mobi är kanske mest känt för att Amazon använder det för sin läsplatta Kindle, men det fungerar också tillsammans med flera läsarappar för Android. Svenska elektroniska bokhandlare och våra bibliotek verkar föredra standarden Epub för sina böcker. Båda formaten finns både med och utan digitalt rättighetsskydd, drm, som används för att kontrollera hur böckerna sprids eller hur länge de kan läsa. Numera finns det appar för Android som klarar av det DRM från Adobe som bland annat svenska bibliotek använder. Den populäraste Android heter den Aldioko Reader och finns i en gratisversion och en premiumversion för tio kronor.
När det gäller gratisböcker där upphovsrätten för författaren gått ut behöver du inte bekymra dig om DRM. Det finns flera webbsidor med projekt som specialiserat sig på att samla in och sprida sådana böcker fritt. Det mest kända är Project Gutenberg som har 36 000 böcker i sitt arkiv för nedladdning direkt i mobilen. Här finns klassiska verk av författare som Charles Dickens, HG Wells, Leo Tolstoy och Jane Austen tillgängliga helt gratis. Eböckerna finns i flera format och kan hämtas direkt via mobilens webbläsare genom att gå till Gutenbergs mobila webbsida m.gutenberg.org och söka efter den författare man vill läsa. Webbsidan erbjuder antingen fritextsökning eller så finns möjligheten att söka efter författare, boktitel, ämne eller olika samlingar. Ett alternativ är också att titta på sidans topplistor. När du väl har hittat rätt författare gäller det att välja vilket format du vill läsa böckerna i. Har du laddat ner tidigare nämnda Aldiko reader så gäller det bara att öppna rätt länk för att ladda ner boken. När filen är hämtad pekar du på den så öppnas den automatiskt och sparas i appens eget bibliotek.
En svensk kusin till Project Gutenberg är Runeberg.org där nordisk litteratur som får spridas fritt samlas. Här går det att hitta både Strindberg och Lagerlöf, men tyvärr inte i något mobilvänligt läsformat. I stället är du hänvisad till mobilens webbläsare om du vill ta del av svenska klassiker.
För svensk litteratur är det då betydligt enklare att använda Elib.se. Elib står för distributionen av de flesta e-böcker på svenska och säljer genom flera återförsäljare. Men det som är smart för den som vill komma billigt undan är att de flesta av böckerna kan lånas digitalt också via ett bibliotek direkt via mobilen. Det som behövs är en telefon med antingen Aldiko Book Reader, ett lånekort från ett anslutet bibliotek och ett ID från Adobe.
Att skaffa ett ID från Adobe är kanske den krångligaste delen i processen och görs lättast via en dator och Adobes webbsida adobe.com. Välj “sign in” uppe i högra hörnet och sedan “create an Adobe account”. Mejladressen som du anger tillsammans med lösenordet skrivs sedan in i läsarprogrammet i mobilen och används för att knyta boken du lånar till dig och en viss lånetid.
För att låna boken börjar du med att gå till Elibs webbplats på Elib.se med mobilens webbläsare. Använd sökrutan uppe till vänster på sidan för att söka efter den bok du vill låna, alternativ använd topplistan över mest köpta/lånade böcker. När sidan för din bok laddats klickar du på “låna på bibliotek” och väljer sedan ett bibliotek där du har lånekort. Klicka sedan på låna boken och fyll i ditt lånekortsnummer och eventuell pin-kod om ditt bibliotek kräver det. Klicka sedan på “Hämta hem bok”. Tyvärr öppnas länken inte direkt i Aldiko Book Reader utan du måste kopiera den och sedan länken klippa in den under “Mina kataloger”-fliken i Aldiko Book Reader. Då laddas boken ned och hamnar i läsarens bibliotek.
Nu har du en månad på dig att läsa boken innan lånetiden går ut.