1
1
https://www.mobil.se/sony-linkbuds
571664
Produkttester
falskt
Har motsatsen till brusreducering

Test: Sony Linkbuds – speciell design med kluvet resultat

● BILDSPEL
Sony har lanserat Linkbuds som den perfekta hörluren för den som vill kunna höra sin omgivning medan man njuter av musik eller något annat. Designen är smart, men gör också hörlurarna ganska nischade.

Naturligt omgivningsljud

Nischade
Dyra

Sonys Linkbuds är, enligt Sony, nästa steg i utvecklingen för de som vill ha hörlurar som tillåter att du hör ljud från omgivningen samtidigt som du lyssnar på musik eller annat i dina hörlurar. Idag är det inte ovanligt med hörlurar med mikrofoner som kan återge det omgivande ljudet för att göra dig mer medveten om vad som händer runt omkring även i ett par hörlurar som isolerar. Sony Linkbuds design har istället för mikrofoner tagit en mer naturlig väg om man kan uttrycka sig så. Hörluren har alltså ett fysiskt hål i själva högtalardelen. Det ger en mer naturlig återgivning av det omgivande ljudet vilket så klart är bra. Men det medför också en del nackdelar som vi kommer till senare. 

Låg vikt 

Linkbuds trycks inte in i hörselgången utan spänns fast i öronsnäckan med en liten gummibåge som sitter fast på själva hörlurskroppen, det vill säga den runda boll som tillsammans med högtalardelen utgör hela hörluren. Den lilla gummibågen finns i flera olika storlekar för att passa i olika öron. Hörlurarna är lätta (4,1g) och kompakta till utseendet, den lilla armen som är bruklig på de flesta hörlurar finns inte här, istället sitter tekniken i den lilla bollen. Vikten ska också göra att hörlurarna är bekväma att bära under lång tid men efter några timmar tycker jag att det börjar skava lite. Jag har provat med olika storlekar av gummibågar, men problemet har kvarstått. Passform är dock en väldigt individuell sak, men den stora bollen som placeras mitt i örat ger nog ökade risker för besvär. 

Mycket teknik

Förutom den ganska tydliga egenskapen som designen bidrar med finns en del andra funktioner. Bland annat kan du pausa det som spelas upp om du börjar prata. Det här görs genom att hörlurarna identifierar din röst. Det finns också en funktion som höjer volymen på det du spelar upp om omgivningens oväsen blir för högt. Den förstnämnda funktionen fungerar bra och i appen kan jag välja hur lång pausen ska vara. 

Den andra funktionen som nämns ovan fungerar visserligen, men om jag ska vistas i miljöer med buller eller annat oväsen skulle jag helt klart välja ett par andra hörlurar som dämpar ljudet istället för att försöka överrösta det. 

Sony Linkbuds har samma V1-chip som flera andra Sonyhörlurar använder och ljudkvaliteten får man ändå säga är ganska bra. Om du använder dig av Deezer, Artist connection, Nugs.net eller Tidal får du tillgång till så kallad 360 Real Audio som ska ge en bättre ljudupplevelse genom att bland annat analysera din öronform. Appen kan för övrigt också användas för att justera ljudet via en equalizer och stänga av och på vissa av de funktioner som hörlurarna har för att till exempel spara batteri. 

Linkbuds har också en funktion där du kan du dutta till precis framför örat och via sensorer känner hörluren av duttningen och utför den funktion som är kopplad till det antalet duttningar vid det örat (något som går att ställa in i appen). Det här fungerar bra även om jag har mössa på mig och trycker utanpå mössan. Ibland reagerar hörlurarna på att jag vrider huvudet och tolkar det som att jag duttat. Det är inte ett jätteproblem, men det händer. 

Batteritiden i hörlurarna är ungefär 5,5 timmar och det finns ytterligare 12 timmar i fodralet. Den angivna kapaciteten verkar stämma förhållandevis bra med verkligheten. Du kan även använda Siri, Google Assistent och Amazon Alexa för röststyrning. 

Men ljudet då? 

Mycket går att säga om hörlurar, men det viktigaste är kanske ändå hur ljudet är. Jag skulle säga att ljudet i Sonys Linkbuds är helt okej. Den fysiska öppningen i hörluren (får jag anta att det är) gör att det inte blir lika fylligt ljud jämfört med en mer tätslutande hörlur. Lyssnar du mest på radio, poddar eller annat där tal är mer framstående fungerar de bra, för mestadels musik skulle jag välja något annat. Samtalsljudet är också okej, om än lite burkigt, både för dig och den du pratar med. 

För vem

Den största frågan kring Linkbuds är väl egentligen, kan jag tycka, när den speciella designen egentligen är det bästa alternativet. Det går inte att komma ifrån att omgivningsljudet återges väldigt bra. De stora fördelarna är, som jag ser det, till exempel om du vill lyssna på något med du är ute och rör dig i trafik. Om du arbetar i en miljö där du ibland pratar med dina kollegor, men tycker att det är väldigt jobbigt att plocka ur hörlurarna för att göra detta, är det här så klart också en vettig applikation (eller om du vill lyssna på något medan din familj vill att du även lyssnar på dem). Det finns betydligt mer mångsidiga hörlurar, men tycker du att det här låter som en perfekt lösning för dig kan du antagligen motivera dig att betala de dryga 2000 kronor de kostar.

Ämnen

 • Fakta Sony Linkbuds

  Typ: True Wireless-headset 
  Vikt: 4,1 gram per öronsnäcka, 34 gram med etuiet
  Bästa överföringsteknik: sbc/AAC
  Batteritid: Upp till 5,5 timmars speltid (upp till 17,5 timmar med laddningsetuitet)
  Fuktskydd: IPX4
  Färger: svart och vit
  Pris: 2190 kr

  Betyg:
  6/10

Naturligt omgivningsljud

Nischade
Dyra