Inte så tuff

XP1 ska vara en telefon som tål tuffa tag. Den ser också ut att göra det men när vi sätter den på prov blir resultatet oväntat.

Publicerad Senast uppdaterad

Sonim XP1 är en telefon som är svårt att gå grepp om på alla sätt utom just bokstavligt. Det är en av de telefoner som ligger allra bäst i handen och som man inte tappar i första taget. Det är naturligtvis bra och bekvämt att det är så. Hade det varit en helt vanlig telefon hade det inte heller varit någon tvekan om att den gjort telefonens tillvaro säkrare. En vanlig telefon vill man inte tappa i golvet i onödan. De flesta gånger går det bra, men man kan aldrig veta.

Med Sonim XP1 borde utgången vara given när man tappar den, men efter en del testande kan jag inte påstå att jag skulle känna mig helt lugn om jag tappade den. Om det inte skedde under vissa speciella förutsättningar, som att det skedde inomhus på ett relativt rent och torrt golv. Men det är ju inte sådana miljöer som XP1 är gjord för. XP1 ser till och med lite malplacerad ut i kontorsmiljö men gör sig så mycket bättre på exempelvis en byggarbetsplats.

Vid en första inspektion verkar telefonen vara riktigt solid och välbyggd. Allt sitter ihop och överhuvudtaget känns det som en rejäl produkt. Men telefonens ip-klassningen skvallrar lite om vad det är man får egentligen. Den tål mindre än till exempel Siemens tidigare tåliga modeller. Det är alltså ingen supertålig telefon och den är inte i närheten av den legendariska hajfenan från Sony Ericsson.

Jag skulle nog i första hand säga att det är bra telefon för vanliga, men klumpiga användare som vet med sig att de har lätt för att tappa saker. Småbarnföräldrar kan också vara en tänkbar användargrupp, men när det gäller proffs är jag tveksam. Den känns inte riktigt genomtänkt. Den extra antennen som följer med är ett exempel. Om den inbyggda antennen inte räcker till kan man pilla bort en liten gummibit på sidan och sätta fast en liten antenn i en kontakt som man då kommer åt. Bra på papperet men den lilla gummibiten är svårhanterlig och som gjord för att tappa bort. Att sen göra om manövern utomhus när det är så kallt att man har handskar verkar inte alls trevligt. En annan tills synes smart detalj är att antennen lossnar om man tappar telefonen i golven, så att det inte bryts av. Men efter att med mycket måttlig kraft slängt den i golvet inser jag att det lite gärna kan vara en källa till problem. Om den landar olyckligt så bänds de båda halvorna av telefonens skal isär innan antennen lossnar. Det är alltså en telefon utan antenn men med en stor springa i ena hörnet som jag plockar upp från golvet. Som tur sker detta inne på en tidningsredaktion och det finns inget som kan komma in i telefonen genom springan.

Hur är då XP1 om man jämför den med andra mobiltelefoner? Ja, den är enbart ett arbetsverktyg. Roliga spel och häftiga mediafunktioner kommer man inte ens i närheten av. Men det är ingen tvekan om att den har sina förtjänster för den som vill ha en enkel och rejäl mobiltelefon. Knapparna är stora och sitter placerade långt ifrån varandra, lätt att hitta rätt knapp med andra ord, även om man har handskar på sig. Skärmen är inte speciellt stor eller högupplöst, men riktigt tydlig. Det är kombinationen av enkla ikoner, lättläst typsnitt och kontrasterande färger som gör det. Snyggt är det dock inte. Detsamma kan man säga om ringsignalerna. Det finns ett antal signaler att välja mellan, ingen av dem speciellt välljudande, men de hörs garanterat.

Ljudet under samtal kunde gärna vara bättre, det är lite burkigt och ibland lite svårt att höra vad motparten säger. Push-to-talk funktionen dras med liknande ljudproblem. Där förväntar man sig inte samma ljudkvalitet men samtidigt vi att det går att göra bättre. Tidigare har vi testat push-to-talk med både Vodafone/Telenor och Tre och kunnat konstatera att push-to-talk fungerar klart bättre med 3G än med 2G. En sådan här telefon skulle därför kunna vinna på 3G. Dessutom är det inte alltid man får ut ljudet i de bakre högtalarna vilket kan vara lite irriterande särskilt för yrkesanvändare i stökiga miljöer.

Plus

Rejäla knappar

Klarar måttliga påfrestingar bättre än vanliga mobiler

Minus

Antennfästet

Ljudet

Betyg

Telefoni och data 6

Multimedia 4

System och program 5

Användarvänlighet 7

Prestanda och minne 5

Totalt 54 procent

Innan du köper:

Fundera på vad behöver din telefon tåla, kanske är en normal telefon tillräcklig om den kompletteras med ett bra fodral

Alternativ:

Nokia 5140i känns som det mest rimliga alternativet, eller kanske en helt vanlig mobil kompletterad med en riktigt tålig kommunikationsradio

Typ:

Gsm-telefon med trippelband

Mått: 113x50x22 millimeter

Skärm: Cstn-skärm, 128x160 pixlar

Wap: 2.0

Anslutning till pc: via usb-kabel

Standbytid: 170 timmar

Taltid: 4 timmar

Övrigt: push-to-talk