Konftel 200W
Flera talare på linjen samtidigt kan snabbt bli en kostsam affär. Men med Konftels nya manick blir det i stället ett rent nöje.
Då jag för ungefär ett år sedan testade Konftel 60W var förtjusningen stor. Jag mindes nämligen första gången jag behövde hålla en vanlig telefonkonferens med kollegorna i Danmark och Norge. Glad i hågen beställde jag telefonkonferensen från Telia och vi pratade så det stod härliga till. Men jag bleknade något då det var dags att betala notan för samtalet - över 1 000 kronor. Puh.
Men ljudet var mycket bra, för när jag har testat olika typer av högtalarlösningar för att kunna sitta flera talare kring ett bord och samtala med andra har de alla visat sig vara mer eller mindre oanvändbara. Enda undantaget har varit Nokias kommunikator-serie, men även dessa kommer till korta när man sitter flera runt samma telefon. Då är det mer än lovligt svårt att höra varandra.
Som bekant har MSN och Skype äntrat scenen sedan dess. Men ljudet lämnar fortfarande en del övrigt att önska, och det är här Konftel 200W kommer in i bilden. Vi har alltså att göra med en konferenstelefon som man placerar på bordet framför de som ska tala. Varje deltagare kan ansluta sin egen mobiltelefon till enheten via bluetooth, och 200W fungerar alltså som en sorts hubb så att alla närvarande kan tala över en och samma linje. Liksom 60W har 200W möjlighet till Skype-telefoni, om du ansluter högtalartelefonen till en Skype-uppkopplad dator via USB-porten.
Egen telefon och skärm
Den största skillnaden mellan 200W och dess föregångare 60W är att det ingår en telefon i 200W. Därför är man inte enbart hänvisad till att ansluta sin egen telefon via bluetooth eller att få konferensenheten att spela med decttelefoner. Designmässigt är Konftel sig lik och påminner om något som just har landat från yttre rymden. På enheten sitter en knappsats som man använder när man ringer upp. Det har också blivit plats till en liten display, knappast någon lyxvariant dock, utan bara en liten monokrom display som visar vem man talar med
En helt ny värld
Liksom 60W kan Konftel 200W spara upp till åtta mobiltelefoner. Är man flera som använder systemet då och då går det smidigare att ansluta telefonerna som har lagrats i minnet då Konftel ska användas. Man behöver fortfarande justera mikrofonljudet innan man börjar använda systemet. Det gör man enkelt genom att hålla in mute-knappen några sekunder och därefter justera ljudet tills det inte hörs något eko. Ljudet blir markant bättre, så detta steg bör man inte hoppa över.
När det är någon på linjen ljuder Konftel 200W:s egen ringsignal. Då är det bara att svara, och sedan snacka loss. Även när man använder 200W som högtalartelefon är ljudkvaliteten riktigt bra. Den inbyggda mikrofonen tar upp ljudet 360 grader runt enheten. Vill man tala privat trycker man på on-knappen en gång till, och då återgår samtalet till mobilen.
Drygt 5 000 kronor kan tyckas dyrt i överkant. Men håller man då och då telefonkonferenser med flera talare i rummet är Konftel oöverträffad. I synnerhet möjligheten att ansluta den till datorn och låta den fungera som både mikrofon och högtalare via Skype eller MSN Messenger fungerar mycket bra. 200W är långt mer användbar än 60W som krävde bluetooth-telefoner för att fungera. Med 200W har man möjlighet att genomföra riktigt billiga telefonkonferenser.
- Typ: Konferenstelefon
- Tillverkare: www.konftel.com
- Funktioner: Konferenstelefon med display och flera kopplingsmöjligheter
- Ström: 220 volt
- Pris: Cirka 6 000 kronor
200W>
Plus:
Bra ljud
Användarvänligheten
Minus
Priset
&minus>
Tycker du att modellen är för dyr finns det flera billigare varianter från Konftel att välja bland. Annars är alternativet Nokias kommunikator-serie, men de kostar i princip
detsamma som 200W.
du köper>
Konftel 60W kan kopplas till telefoner och datorer via sladd eller Bluetooth. Fördelen med 200W är att den sladdlöst kopplar sig till dect-basstationen för trådlös telefoni, och inte behöver kopplas till företagets fasta telenät via sladd.
Delbetyg:
Telefoni 8
Skärm5
Användarvänlighet 9
Funktioner 10
Övrigt 9
Totalbetyg: 82%