Operatörernas musiktjänster testade

Det har blivit både enkelt och billigt att ladda ner musik till mobiltelefonen. Operatörerna sätter upp musikbutiker och tillverkarna bygger in mp3-spelare i telefonerna. Lasse Schmidt har provkört operatörernas musiktjänster.

Publicerad Senast uppdaterad

Glöm DC++, Limewire och andra fildelningsprogram för att ladda ner musik till din mp3-spelare. Förresten, glöm också mp3-spelaren, för nu är det musik i mobilen som gäller. Förutom att det är helt lagligt är det också väldigt enkelt. Har man lite mer udda musiksmak kan det fortfarande vara svårt att hitta det man söker, men utbudet utökas hela tiden.

Alla svenska operatörer med egna nät utom Telia erbjuder i dag musiktjänster till sina kunder. Vodafone och Tre har skapat helt egna virtuella skivaffärer medan Tele2comviq har valt att samarbeta med webbplatsen Cdon.com. Att samarbeta med en extern leverantör kan inför framtiden vara en smart strategi då kunderna i längden oftast vill ha större valfrihet. När internet började bli populärt var operatörernas egna tjänster en viktig introduktionsport för kunderna. Dessa togs så småningom över av andra externa aktörer och vi kan nog räkna med samma utveckling även när det gäller mobilt internet och musiktjänster.

Portalerna lever just nu i symbios med andra leverantörer men i fram-tiden kan vi räkna med att operatörernas innehållstjänster kommer att tas över eller i stor omfattning kompletteras av tjänster som tillhandahålls direkt från olika musikleverantörer, ungefär som internet för vanliga datorer fungerar i dag.

Direkt musiknedladdning till mobiltelefonen är fortfarande relativt nytt och konsumenternas medvetandenivå om kvaliteten och utbudet är generellt sett fortfarande väldigt låg. Tre har försökt att locka till sig nya kunder med gratis musik i två omgångar, dels sommaren 2005, dels senare under hösten då man kunde ladda ner musik utan kostnad fram till årsskiftet.

Vi har testat alla svenska musiktjänster i mobiloperatörernas portaler och utvärderat dessa i fem olika kategorier: gränssnitt, musikutbud, sökfunktion, ljudkvalitet och prisläge.

Gränssnitt

Operatören som har satsat mest på att göra det enkelt för kunden är tveklöst Tre som använder sig av en Javabaserad mediespelare från Beeweeb där även den integrerade Music Store ingår. Det märks att programvaran kontinuerligt utvecklas då jag under testperiodens två veckor flera gånger kunde uppdatera spelaren för att få förbättringar av mjukvaran.

Det visar att produkten hela tiden vidareutvecklas. Trots alla uppdateringar finns det fortfarande småsaker som inte känns helt tillfredsställande med programvaran generellt. Exempelvis kan man vid testtillfället inte se hur långa låtarna är och ändrar man volymen i 3Player utan hörlurarna inkopplade påverkas inte volymen - irriterande. Nya låtar laddas ner genom att trycka navigeringsknappen neråt varpå webbshopen laddas in och en meny med olika alternativ och kategorier dyker upp. Efter nerladdning hamnar låtarna automatiskt i spellistan.

Det går också att komma åt låtarna via Tres vanliga potral och via ett webbgränssnitt i datorn. Tele2comviq har valt att samarbeta med Cdon.com. I praktiken innebär det alltså att det är deras tjänster vi betygsätter även om dessa än så länge endast är tillhängliga för Tele2comviqs kunder. Att navigera runt på Cdon.com är enkelt men jag tycker att det är irriterande att även en massa irrelevanta länkar till olika ringsignaler och dylikt dyker upp vid varje sökning via deras webbplats. Själva köpet genomförs smidigt genom att svara på två dialogrutor varpå låten sedan laddas ner. Cdon.com har också en onlinetjänst som närmast kan liknas vid en community där medlemmarna bland annat kan byta spellistor med varandra.

Vodafone har den mest plottriga layouten på sina sidor men funktionerna är väl genomtänkta. Här skulle Vodafone behöva sätta sig och kolla igenom hur man kan göra det ännu enklare och framför allt tydligare på sidorna. Att genomföra en låtsökning hos Vodafone tar exempelvis sju extra knapptryckningar efter att sökordet har skrivits in, och det kan inte riktigt betraktas som användarvänligt.

Den här ronden domineras helt klart av Tres användarvänliga och enkla gränssnitt även om de andra tjänsterna också är bra.

Vinnare: Tre

Musikutbud

Musikutbudet är inte helt oväntat musiktjänsternas stora akilleshäl då det än så länge mest handlar om mainstreammusik som har letat sig in i arkiven. Då denna artikel skrivs uppger Vodafone att de erbjuder ungefär 600 000 låtar. Tre uppger att de har 500 000 låtar i sin musikradio, och mellan 100 000 och 500 000 för nedladdning till mobilen. Cdon.com och Tele2comviq vill inte ange någon exakt siffra men enligt vad vi erfar ligger deras låtantal på runt 40 000.

Kategorierna pop, rock, hiphop och r'n'b är välfyllda i samtliga kataloger även om lite reggae och andra relativt små genrer också har slagit sig in. Jag blev efter en lång dag framför datorn sugen på att ladda ner några avslappnande klassiska musiksnuttar men det visade sig vara mission impossible hos Tre. Även andra musikstilar som jazz och exempelvis country saknas när man vill bläddra sig fram via en speciell musikstil. För att hitta dessa genrer hos Tre fick man söka sig fram via kategorin world music och urban där man hittade allt från Baha Men till Louis Armstrong samt Dolly Parton.

Tre erbjuder även sina kunder en speciell radiofunktion där musiken streamas till telefonen antingen från riktiga radiostationer från Sveriges sydligare delar eller mixas ihop beroende på vad man har valt för genre; då slipper man även radiopratarna. Ska man använda denna funktion krävs det givetvis en stabil 3G-uppkoppling. I huvudstaden fungerade detta riktigt bra även om det ibland avbröts och streamingen fick startas om.

Det är dock irriterande dåligt att lyssna på streamad musik om man sitter i bilen och ska någonstans. En stor miss med de streamade sändningarna är att det inte går att se artistnamn och låt i 3Spelaren, vilket är till stor nackdel om man skulle vilja ladda ner låten lite senare. Jag har fortfarande en melodi kvar i huvudet som jag skulle vilja höra igen men jag har ingen aning vem det var jag lyssnade på.

Tre och Vodafone har ett försprång jämfört med Tele2comviq i mängden låtar. Men det känns som alla operatörerna bör öka på sitt låtutbud för att den mobila musikbutiken ska kunna mäta sig med den vanliga .

Vinnare: Vodafone

Sökfunktioner

Viktigt med sökfunktionen är att sökningen ska gå fort och att resultatet ska vara relevant. Hos Tele2comviqs butik Cdon.com får man till exempel upp både ringsignaler och annat onödigt när man söker efter musik. Det hade för min del fungerat bättre om jag kunde göra liknande sökningar separat och utan att behöva filtrera bort onödig information själv.

Tres sökfunktion som finns integrerad i Music Store är väldigt enkel men dessvärre rekordlångsam - att få upp låtlistan till en av Robyns skivor tog över 30 sekunder, och då stod jag ändå i ett område med mycket bra mottagning. Dessutom saknas funktion för att ladda ner en hel skiva. Det är synd då allting ändå är så fint presenterat.

Vodafone har tänkt till lite extra och låter kunden välja vad man vill söka efter. Sökningen kan innefatta låtar, video, ringsignaler, spel och bilder. Innan man ska söka ska man dock trycka sig förbi alla dessa val. Placera dessa val under sök-knappen i stället så sparar man en massa extra knapptryckningar. Operatören Vodafone erbjuder också en renonodlad mer avancerad musiksök-funktion som dock är svår att hitta när man kommer till förstasidan på Vodafone Live.

För att se hur snabbt det går att söka fram en låt och sedan påbörja nerladdningen provade jag att söka efter samma låt hos alla tre operatörer. Låten jag valde var "Money for no-thing" med Darin. Från att knapplåset på telefonen avaktiveras till att man har låten redo för köp tar det cirka en minut beroende på hur snabbt man skriver på telefonen. Snabbast resultat gav Vodafone följt av Cdon.com och Tre.

När jag letade efter låtar som fanns hos samtliga leverantörer fann jag att utbudet är väldigt varierande. Och även om man hittar artisten är det långt ifrån säkert att man hittar låten man letar efter. Tre gav till exempel träff på artisten Tom Petty men erbjuder inga låtar för nerladdning. Många artister har bara en eller två låtar representerade i databaserna. Detta gör att tilliten till tjänsten minskar och en osäkerhet skapas hos användaren.

Vodafone har den bästa och mest utarbetade sökfunktionen varför segern otvivelaktigt går till Vodafone, dock med anmärkning på de lite plottriga menyerna.

Vinnare: Vodafone

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är mycket bra hos alla tre leverantörer. Det vore ett misstag att haka upp sig på att musiken inte låter lika bra i hörlurarna som på stereon hemma då dessa musikstycken framför allt används i ljudkontaminerade miljöer som slår igenom hörlurarna när man lyssnar. Ljudkvaliteten beror inte bara på filformatet utan också på elektroniken i mobil-telefonen samt hörluren.

I detta test har vi valt att använda oss av Nokia N70, LG U880 samt Samsung SGH-Z500V. Utgår man från samma hörlur och ljudfil har dock Nokia N70 något bättre ljud än de andra telefonerna.

Filformat och så kallad bitrate spelar också stor roll för ljudet.

Det gamla hederliga mp3-formatet fungerar fortfarande bra men jämfört med den nya teknologin som aac+ (ibland även angivet som mp4) representerar, tar den upp mycket mer plats och tar därmed längre tid att ladda ner. Orsaken till detta är att aac+ är kapabel att behålla samma ljudkvalitet men vid en lägre bitrate. Undersökningar har visat att aac upplevs återge samma ljudkvalitet vid 96 kilobit bitrate som mp3 kan leverera vid 128 kilobit. För aac+ krävs bara 64 kilobit bitrate för samma kvalitet och för den kommande eaac+/aac-he krävs bara 32 kbps. Aac+ och eaac+ är för övrigt ljudkodningar som utvecklats av en grupp svenskar som även fick pris som Årets Företag på Mobilgalan 2005.

Vodafone och Tre är klart bättre än Tele2comviq vad gäller ljudfilerna. Ljudets kvalitet bestäms dock i minst lika hög grad av hörlurarna som av musikfilerna. Tre har förstått detta och levererar ett musik-kit till vissa av sina telefoner bestående av bland annat bra hörlurar från Koss, p>Vinnare: Tre och vodafone

Prisläge

Priserna på låtarna varierar kraftigt mellan Tre, Vodafone och Tele2comviq. Tre hade fram till årsskiftet en kampanj med gratis musik. Nu är priset i stället 9,90 kronor per låt. Tre har också ett månadspaket med fri musikradio och 10 låtar för 49 kronor. Vodafone tar 11,90 kronor per låt, och det finns även möjlighet att köpa ett månadsabonnemang där man kan ladda ner tio låtar för 99 kronor. Låter man bli att ladda ner alla tio låtar inom en månad förfaller dessa "värdecheckar". Det gäller både Tre och Vodafone. Väljer man att säga upp abonnemanget ska man göra det senast 14 dagar innan nästa period med Vodafone och en månad innan med Tre. Det känns lite snålt.

Tele2comviq kommer att behålla sina kampanjpriser på 69 öre per låt till sista maj. Vad låtarna kommer att kosta sedan ville Tele2comviq inte avslöja av konkurrensskäl. Gissningsvis kommer de att lägga sig på samma nivå som det kostar att ladda ner låtar från deras vanliga webbplats, det vill säga runt 10 kronor per låt.

De närmaste fem månaderna kommer Cdon.com alltså att behålla sina kampanjpriser på 69 öre per låt vilket givetvis gagnar oss konsumenter på ett positivt sätt. Prisvärdheten dras dock ner på grund av den sämre ljudkvaliteten jämfört med konkurrenterna. Tre och Tele2comviq känns sammantaget som de musiktjänster med mest konkurrenskraftigt pris.

Vinnare: Tele2comviq och Tre

Tre

Vodafone

Tele2comviq

örer>

Motorola Rokr

Nokia N70

Samsung I300

Sony Ericsson W800i

Sony Ericsson W900i

mobiler>

Tre vinner titeln som bästa musikleverantör genom 3G-nätet tack vare sitt enkla gränssnitt och sin integrerade mediespelare som på ett enkelt sätt introducerar mobil musikshopping för användarna.

De två andra musikleverantörerna Vodafone och Tele2comviq har givetvis sina starka sidor men i dagsläget är det Tre som visar framfötterna på tydligaste sätt genom att erbjuda enkla musiktjänster, en lättanvänd musikspelare förinstallerad på telefonerna och dessutom ett ovanligt generöst utrustat musik-kit. På så vis erbjuder Tre en bra helhetslösning som också innebär bra ljud.

tar hem spelet>