En bra 3G-mobil behöver inte kosta uppemot 5000 kr. Vi har testat vad man får i den riktiga budgetklassen kring 1000 kr och vad ytterligare ett par tusenlappar ger i form av kvalitet och funktioner. Mellan 1000 och 3000 kr hittar vi allt från billiga och plastiga instegsmodeller till en smartphone och flera riktigt kompetenta musik-, kamera- och internetmobiler.
Form och kvalitet
Några riktigt utflippade designtelefoner har vi inte fått med i detta test, men det finns ändå en bra spännvidd både när det gäller färger, material och konstruktion. Samsung i200 är den mest konservativt formgivna mobilen i startfältet - en ganska kantig historia helt i svart. Även om formen inte får någon att höja på ögonbrynen så har Samsungluren fin kvalitetskänsla. Materialen är desamma som i märkets dyrare smartphones - en kombination av gummilackad yta, lite blankare svart plast och knappar med bra känsla. Sifferknapparna är indelade i rader som är helt släta horisontellt, men det är ändå ingen konst att trycka rätt utan att ha blicken på knapparna. Den runda knappen nedanför skärmen är en helt konventionell fyrvägsknapp.
Annons
Den lilla Skypetelefonen utgör kategorins positiva överraskning. Jag befarade att den skulle kännas som en leksak - mycket på grund av det låga priset och skalet i vitt och rosa. I handen känns Skypephone riktigt solid. Inte vad jag skulle beskriva som lyxig, men det är utan tvekan en väl hopskruvad produkt med hög finish. Knapparna är ganska små, en nödvändighet när mobilen bara är 44 millimeter bred, men motståndet och klickkänslan gör knappsatsen trevlig att använda. Batteriluckan hålls på plats av en ganska kraftig magnet. En elegant lösning som eventuellt kan ställa till med problem om mobilen förvaras alltför nära plånbokens olika magnetkort.
Annons
Nokia 3120 Classic är en av testets minsta telefoner
Nokia 3120 Classic konkurrerar med Skypephone om att vara testets minsta mobil. 3120 är tunnare, men samtidigt betydligt längre och något bredare. Nokia utnyttjar mobilens bredd effektivt och har fått plats med större knappar jämfört med Skypephone. Byggkvaliteten motsvarar inte riktigt förväntningarna. Skalet ger ifrån sig knarrande läten när man använder mobilen och 3120 Classic hade behövt vara ytterligare några hundralappar billigare för att det skulle kännas okej.
Startfältet innehåller ytterligare två Nokiamobiler - båda i det skjutbara formatet. Favoriten när det gäller kvalitetskänslan är utan tvekan 6500 Slide. Storleksmässigt är det inte så stor skillnad mellan 6500 och 5610, men det borstade metallskalet med graverade loggor är betydligt mer spännande än ett vanligt plasthölje. 6500 Slide är med god marginal den tyngsta mobilen i testet, men mängden metall gör att vikten känns motiverad. Mekaniken i Nokias skjutbara mobiler har inte alltid hållit toppklass, men lyckligtvis har det skett en positiv utveckling på det området. Både 5610 och 6500 har lagom motstånd och bara små tendenser till glapp.
Sony Ericsson och LG har inte lyckats riktigt lika bra med sina skjutbara modeller i detta test. Min främsta invändning mot LG KF310 är att den känns så oerhört plastig. Intrycket förstärks av de breda kanterna runt skärmen och pärleffekten i plasten på baksidan av mobilen. Knappsatsen är godkänd med undantag för att de översta och nedersta knappraderna sitter för nära kanterna för att mobilen ska vara riktigt bekväm att använda med en hand.
Det problemet finns inte på Sony Ericsson W910 som har bra marginaler runt knappsatsen. Knapparna är trots det fullt tillräckligt stora och har bra känsla. Walkmantelefonen är dessutom en riktig lättviktare och ligger bekvämt i fickan. Det som drar ned betyget något är skjutmekanismen som känns odistinkt. Det finns inte heller någon bra yta att ta tag i med tummen när man stänger mobilen med enhandsfattning. På det området har Nokia lyckats riktigt bra med gummilisten nedanför skärmen på 6500 Slide. Plastmaterialen i W910 har en snygg, matt yta.
Sony Ericsson har även levererat tre mobiler i candybar-format till testet. Billigast av de tre är den giftigt lila K770. Formen känns oerhört välbekant, men det finns ändå några detaljer som gör att mobilen sticker ut. Istället för små prickar till knappar utnyttjas hela mobilens bredd av fyra kromlister som är indelade i tre knappar vardera. Samsung i200 konkurrerar med K770 om att ha testets största sifferknappar, men om vi också väger in känslan i knapparna vinner Sony Ericsson. En annan snygg detalj är linsskyddet. Det består av en aluminiumlist som ligger helt infälld i mobilens baksida. Lösningen känns igen från Sonys minsta digitalkameror. Det är tyvärr svårt att öppna och stänga linsskyddet eftersom ytan är så slät, men spåren i den graverade Cyber-shot-loggan gör det lite enklare.
K660 har ett lite mer lekfullt yttre än övriga tre Sony Ericsson-mobiler. De små, runda knapparna fungerar bra och färgerna tillsammans med ytorna i transparent plast livar upp. C702 har ungefär samma form som K660, men är 10 gram tyngre och någon millimeter större i varje mått. C702 är en tålig mobil, men en ganska diskret sådan. Tittar man närmare på locken över minnerkortplats och batteri så hittar man o-ringar och en liten skruv som håller batteriluckan på plats, men annars är C702 inte klumpigare än andra mobiler. Kameran har ett bra linsskydd, men sifferknapparna har lite för kort slaglängd.
Nokia 6500 Slide har överlägsen kvalitetskänsla.
När det gäller form och kvalitetskänsla lämnar Nokia 6500 Slide konkurrenterna bakom sig. Den känns helt klart mer exklusiv än genomsnittsmobilen i prisklassen.
Vinnare: Nokia 6500 Slide
Användarvänlighet
De tre Nokiamobilerna i testet har alla den näst senaste, femte, utgåvan av Series 40 med Feature Pack 1. En sjätte utgåva är på gång och släpps med de första Supernova-mobilerna. Jämfört med äldre Series 40-lurar är skillnaden ganska liten. Fördelen är naturligtvis att den som ägt en Nokiamobil under de senaste fem åren snabbt känner igen sig, men samtidigt börjar Series 40 kännas mer ålderstiget än andra mobilgränssnitt. De visuella effekterna är inte lika utvecklade som i Sony Ericssons mobiler, som har mängder av animerade element i allt från ikoner till bildväxlingar.
Däremot är responsen i Nokias menysystem mycket snabb - speciellt när det gäller modellerna 5610 och 6500. 3120 Classic upplever jag som lite långsammare - kanske har den mindre mängd arbetsminne. Skillnaderna mellan de tre Series 40-mobilerna är annars små. På Nokia 5610 har knappsatsen kompletterats med ett skjutreglage - en musikknapp - nedanför skärmen. Skjuter man knappen åt vänster öppnas musikspelaren och om man skjuter knappen åt höger öppnas radion. Jag tycker att musikknappen förvillar mer än den gör nytta eftersom det inte går att växla tillbaka till föregående program på något smidigt sätt.
Meddelandehanteringen har blivit betydligt bättre i denna utgåva av Series 40. Tidigare anlände sms och mms i olika korgar och skrevs med olika gränssnitt, men nu har Nokia slått ihop funktionerna så att man kan börja skriva ett sms och, om man skulle vilja bifoga en bild, automatiskt omvandla meddelandet till ett mms innan det skickas. Vissa funktioner i mobilen, till exempel spelen och webbläsaren Opera Mini, utgörs av javaprogram. Det ger inte riktigt lika bra prestanda som S60-program eller integrerade funktioner och innebär en fördröjning när man startar programmen, men Series 40-mobilerna är relativt snabba på att köra javaprogram undantaget 3D-funktionerna. Kalenderprogrammet håller smartphonekaliber i de tre Nokialurarna, men telefonboken är inte lika flexibel som i märkets S60-mobiler.
Det är lätt att komma igång med Skype i Skypephone.
Skypephone är på många sätt enkel att använda, men menyernas utseende är en besvikelse. Huvudmenyn är tydligt med vita ikoner på blå bakgrund, men längre in i menysystemet dominerar långa textlistor med trista typsnitt. Inställningarna är krångliga och ganska begränsade, men problemet är inte så allvarligt med tanke på att mobilen bara säljs via operatören Tre och därmed levereras färdigkonfigurerad.
Den stora fördelen med mobilen är Skypeprogrammet. Det räcker med ett tryck på loggan i fyrvägsknappens mitt för att starta Skype och till skillnad från andra funktioner i mobilen är det riktigt enkelt att komma igång med Skype. Antingen loggar man in på ett befintligt konto eller så registrerar man sig som ny användare via mobilens gränssnitt. Alla funktioner som finns på Skype i datorn är inte tillgängliga i mobilen, men det är möjligt att se kontaktlistan och både chatta och ringa samtal. I telefonboken finns naturligtvis plats för Skypeadress till kontakterna, men det går inte att mata in flera telefonnummer - en allvarlig brist.
Precis som Nokia är Sony Ericsson försiktigt med att förändra sina gränssnitt. K770, K660 och W910 ser till en början snarlika ut, men när man granskar mobilerna närmare märker man att K770 är en äldre produkt. K770 säljs genom Tre och operatören har levererat egna ikoner för huvudmenyn. Det kan göra mobilen lite klurigare att använda om man är van vid Sony Ericssons vanliga utseende. Ikonerna går inte heller att byta genom att ändra tema i telefonen.
De flesta skillnaderna mellan K770 och övriga tre Sony Ericsson-mobiler handlar om javastöd och kompatibilitet med olika filformat, men K770 är också märkbart långsammare. Det blir särskilt tydligt när man startar 3Player, Messenger eller någon annan funktion som Tre lagt till i form av javaprogram. Telefonboken i K770 är dock helt i klass med märkets övriga tre mobiler. Det är egentligen bara Samsung i200 som kan konkurrera med Sony Ericsson när det gäller telefonboken.
C702 har ännu mer glitter och animationer i gränssnittet än tidigare Sony Ericsson-mobiler, men det påverkar inte prestandan negativt. Menysystemet är också bra organiserat med positioneringstjänster i en undermeny, media i en annan och så vidare. C702 är testets enda gps-mobil och positioneringsmenyn innehåller flera program som drar nytta av funktionen. Wayfinder finns förinstallerat och man kan testa programmet i tre månader kostnadsfritt.
LG KF310 har inte snygga menyer, men alla viktiga funktioner finns där.
LG KF310 har, precis som Skypephone, ett lite simplare gränssnitt. Det är inte speciellt snyggt och, tyvärr, inte heller direkt snabbt. Alla viktiga funktioner finns dock i mobilen och det går att ha flera program igång samtidigt och växla smidigt mellan dessa. Telefonboken är begränsad till fem telefonnummer och två adresser per kontakt vilket bör räcka för de flesta behov.
Samsung i200 är testets enda riktiga smartphone - och det märks. I200 har den senaste utgåvan av Windows Mobile och man möts av en ny, riktigt snygg startskärm. Här visas den viktigaste informationen från samtalslistor, meddelandeprogram, bildgalleri och andra program tillsammans med klocka och genvägar till olika funktioner i mobilen. Startknappen, till vänster på mobilen, öppnar en meny med de viktigaste programmen och på högra sidan finns en knapp som snabbt växlar tillbaka till föregående vy eller program. En bra och användbar funktion, men det förvillar att knappen byter funktion till att radera inmatade tecken när ett textfält är aktivt.
Håller man startknappen intryckt öppnas programhanteraren - en användbar funktion som visar vilka program som är aktiva och hur mycket minne de använder. Windows Mobile har flera inbyggda program som Live Messenger, bra meddelandehantering och kraftfulla PIM-program. Det finns också riktiga bottennapp - till exempel undermenyernas trista utseende och bluetoothstödet. Att skicka tre bilder via bluetooth till en dator eller en annan mobil är barnsligt enkelt med mobilerna från Sony Ericsson eller Nokia, men här sätter verkligen i200 tålamodet på prov. Mobilen låser sig om man försöker skicka flera filer på en gång och när man skickar filerna efter varandra måste man göra en ny sökning efter enheter för varje fil - en tidsödande process.
Windows Mobile för mobiler med vanlig knappsats har tagit ett stort kliv framåt med version 6.1 som återfinns i200, men Samsungmobiler med andra operativsystem liksom flertalet modeller från Nokia och Sony Ericsson känns fortfarande mer genomtänkta. Bland mobilerna i testet blir Sony Ericsson C702 favoriten. Den gör inte bort sig på något område och har vässat de estetiska kvaliteterna i gränssnittet en aning utan att göra avkall på prestanda.
Vinnare: Sony Ericsson C702
Musikmöjligheter
Mobilen blir ännu mer prisvärd om den kan ersätta musikspelaren. Alla mobiler i testet utom Nokia 3120 Classic levereras med stereoheadset. Kvaliteten varierar dock ordentligt och de enda lurar som jag skulle överväga att använda för musik är de som följer med Sony Ericsson W910. Det är in-earlurar med bra tryck i basen - i mitt tycke helt överlägsna de snäckor som övriga åtta mobiler levereras med. Ingen av telefonerna har 3,5 millimeters standardkontakt för hörlurar direkt på mobilen, men både Sony Ericsson W910 och Nokia 5610 har headsetsladdar som fungerar som adapter.
Till Nokia 5610 följer en headsetsladd som kan användas som adapter till vanliga hörlurar.
Bästa musikspelaren finns i Sony Ericsson W910. Mobilen har version 3 av Walkmanspelaren och det innebär ett riktigt snyggt gränssnitt och funktionen SenseMe som gör det möjligt att kategorisera musiken efter tempo och stämning. W910 har en inbyggd accelerometer gör att man kan byta låt genom att skaka mobilen. En kul, men inte speciellt användbar funktion.
C702 ligger inte långt efter W910 med sin mediahanterare. Gränssnittet ser ut ungefär som Walkman-spelaren och funktionerna ligger inte långt efter. Spelarna i Nokias mobiler och i Sony Ericsson K660 når inte riktigt upptill samma nivå som W910 och C702. Framför allt känns inte grafiken lika polerad och genomarbetad, men det finns också störande moment i handhavandet. Nokiamobilerna behöver mycket tid för att söka igenom ett minneskort och uppdatera musikbiblioteket. Med kort på några hundra megabyte spelar det inte så stor roll, men med ett fullt 2 Gbyte-kort i mobilen tar uppdateringen några minuter i anspråk. Nokia 6500 och 5610 liksom Sony Ericssons mobiler är utrustade med rds-radio.
K770 har två musikspelare - javaprogrammet 3Player och Sony Ericssons standardspelare. 3Player finns på musikspelarens plats i huvudmenyn, så vill man använda den vanliga spelaren så måste man först öppna underhållningsmenyn. 3Player gör det enkelt att använda operatörens radiokanaler och musikbutik, men som musikspelare betraktat tillför den inte så mycket. Standardspelaren är också en generation äldre än musikfunktionerna i övriga Sony Ericsson-mobiler så K770 får nöja sig med ett lite lägre betyg.
Samsung i200 har en betydligt bättre musikspelare än äldre Windows-mobiler. Framför allt har gränssnittet blivit snyggare, men nu går det också att hantera spellistor och uppspelningsalternativ på ett vettigt sätt. Kopplingen från startskärmen till musikspelaren är både snygg och användbar. Musikbibliotek och automatiskt genererade topplistor och liknande är fortfarande inte Windowsmobilernas starka sida, så här får mobilerna från Nokia och Sony Ericsson högre poäng.
Även LG KF310 har en fullt acceptabel musikspelare. Inte de snyggaste menyerna, men de flesta viktiga funktioner finns på plats och mobilen hittar snabbt musiken när man sätter in ett nytt minneskort. Det går att bläddra via artist eller album, men det finns ingen textsökning i LG:s musikspelare. Skypephone har den simplaste musikspelaren. Det går att lägga upp spellistor, men gränssnittet är bökigt och inställningarna är mycket begränsade. Det finns exempelvis bara fyra olika nivåer för ljudvolymen.
Sony Ericsson W910 är bäst när det kommer till musikfunktionerna.
W910 är den solklara vinnaren i musikkategorin. Den levereras med minneskort, hörlurar av bra kvalitet och ett bra spelargränssnitt.
Vinnare: Sony Ericsson W910
Synkning
Mobilerna från Sony Ericsson och Nokia går alla att synka med hjälp av tillverkarnas PC-programvara. Till Nokia 3120 Classic medföljer ingen kabel eller programvara, så här krävs antingen en bluetooth-försedd dator eller att man köper kabeln som tillbehör. Synkprogrammet finns på www.nokia.com/pcsuite.
Nokias PC Suite är betydligt tyngre och mer prestandahungrigt än Sony Ericssons motsvarighet. Det finns lite fler finesser i form av foto- och backuphantering, men det känns ändå som att Sony Ericsson gjort en bättre avvägning mellan funktionalitet och prestandakrav. Sony Ericssons mobiler synkar också en aning snabbare än Nokias. Både Nokia och Sony Ericsson erbjuder möjligheten att skicka sms via pc-programmet när mobilen är ansluten.
Skypephone och LG KF310 levereras med synkprogram, men begränsningarna i telefonböckerna gör att mobilerna inte fungerar optimalt för detta. Det gäller främst Skypephone som inte klarar extra telefonnummer. Det skapar konflikter när man försöker överföra kontakter från Outlook eller från en mer kompetent mobil.
Windowsmobilen Samsung i200 bräcker de andra när det kommer till synkning.
Samsung i200 använder Microsofts programvara Activesync. Den är både snabb och fungerar bra tillsammans med Outlook och Windows Media Player. En annan bra egenskap hos Activesync är att det gör väldigt lite väsen av sig på datorn. Datorn startar i princip lika snabbt som före programmet installerades och Activesync verkar ta förhållandevis lite plats i arbetsminnet. Det gör Windowsmobilen i200 till en vinnare när det gäller synkning.
Vinnare: Samsung i200
Skärm och kamera
Samsung i200 har en riktigt bra skärm, men tyvärr har man sparat på kameraprestandan. Tvåmegapixelkameran utan vare sig linsskydd eller belysning placerar i200 i samma klass som Sony Ericsson W910, K660 och Nokia 3120 Classic.
Skypephone och LG KF310 klarar sig sämst i denna kategori. Skärmarna har den lägre upplösningen 176x220 jämfört med övriga mobiler som har qvga. Det medför både att skärpan blir sämre och att det ryms mindre information på skärmen. Kamerorna håller inte heller samma klass som tvåmegapixelmobilerna från Samsung, Nokia och Sony Ericsson. Skypephone har hög brusnivå medan LG tenderar att välja långa slutartider med skakoskärpa som följd. Däremot finns det väldigt många inställningsmöjligheter för LG:s kamera, till exempel exponeringskompensation, sekvensbildtagning och vitbalans med flera lägen. Tyvärr är nyttan begränsad när hårdvaran inte hänger med.
Sony Ericsson K770 har 3,2-megapixelkamera, fotolampa och linsskydd.
Fyra mobiler utmärker sig med bra kameror. Sony Ericsson K770 och C702 bär båda Cybershot-loggan. Upplösningen är 3,2 megapixel och kamerorna har linsskydd, autofokus och belysning. Fotolamporna i K770 är kraftfulla, men når inte lika långt som en xenonblixt. Precis som på andra områden har K770 ett lite äldre gränssnitt med färre finesser än C702 som har geotaggning, ansiktsfokusering och koppling till bloggar. Däremot är det inget fel på bildkvaliteten och det är enkelt att använda K770 som kamera eftersom det finns lysdioder som indikerar vilka knappar som har viktiga funktioner i fotoläget.
Nokia 6500 och 5610 har samma bildupplösning som Sony Ericsson K770 och C702, men saknar tyvärr linsskydd. Fotobelysningen har dubbla lysdioder, men är trots det inte lika stark som i Sony Ericssons kameror. Bilderna blir lätt brusiga inomhus. 6500 spelar in videoklipp med bra kvalitet och klarar 15 bilder per sekund i vga-upplösning. Sony Ericsson C702 tar hem förstaplatsen tack vare en bra skärm, bra fotokvalitet och ett finessrikt kameraläge.
Vinnare: Sony Ericsson C702
E-post och internet
Webbläsaren i Nokia Series 40 är en trist historia. Därför har mobilerna kompletterats med Opera Mini. Det fungerar bra i 6500 och 5610, men 3120 Classic är betydligt segare. Om Nokia är favoritmärket och webbläsaren är en viktig funktion för dig - satsa hellre på en billig S60-mobil. Nokia har lyckats bättre med e-postfunktionerna och det är enkelt att konfigurera nya konton - antingen manuellt eller med hjälp av den inbyggda guiden. Gränssnittet är inte snyggt, men fungerar. Detsamma gäller för LG KF310. Webbläsaren är något mer kompetent än Nokias standardbrowser och har stöd för rss. Däremot saknas zoomfunktioner och den låga skärmupplösningen drar ned surfupplevelsen.
Skypephone har en mycket enkel webbläsare och e-postklient, men den viktigaste internetfunktionen är naturligtvis Skype. Programmet fungerar betydligt bättre än Skype i trådlösa hemtelefoner, men chattgränssnittet kunde vara snyggare och det förekommer att kontakter inte visas med rätt status i listan.
Sony Ericsson K660 har en imponerande samling Internetfunktioner.
Sony Ericsson K660 har imponerande uppkopplade funktioner med tanke på prislappen. Precis som Samsung i200, Sony Ericsson W910 och C702 har den turbo-3g med 3,6 mbit/s som högsta hastighet. Webbläsaren är trimmad med nya finesser och når nästan upp till samma klass som Nokias S60-browser tack vare översiktsbilder och en pekare. En snart klassisk paradgren för Sony Ericsson är rss-läsaren. I C702 har den flyttat från meddelandemenyn till mediamenyn för att ge plats för podcastingfunktionerna, men precis som i K660 finns det möjlighet att visa nyheter som en "ticker" i vänteläget. Epostprogrammet och meddelandehanteringen har fått små ansiktslyftningar i både W910 och C702 - det är till exempel enkelt att se vilka meddelanden som är nya och vilka du svarat på. K770 använder en lite äldre version av Netfronts webbläsare än övriga tre Sony Ericsson-mobiler, men fungerar trots det bra som surfmobil.
Webbläsaren i Samsung i200 är uppdaterad sedan föregångare som i600, men Internet Explorer är fortfarande ingen favorit bland mobila webbläsare. Microsoft har lagt till möjligheten att zooma ut och använda översiktsbilder, men steget är fortfarande långt till de bästa webbläsarna från Netfront och Nokia.
Sony Ericsson K660 erbjuder mycket internet för pengarna. Meddelandehanteringen, webbläsaren och inte minst programmet för rss-nyheter räcker för att säkra en förstaplats i kategorin.
Vinnare: Sony Ericsson K660
Vinnare
_image_
Sony Ericsson C702
C702 är den dyraste mobilen i testet, men man får mycket för pengarna. Mobilen tål lite mer än konkurrenterna och presterar bra både när det gäller internetfunktioner och multimedia. Dessutom finns inbyggd gps med program för geotaggning, loggning av träningsrundor och vägnavigation.
Nokia 6500 Slide
Typ:3G med edge och fyrband
Vikt (g):125
Mått (mm):96,5 x 46,5 x 16,4
Taltid (h):6
Standbytid (h):310
Minne:20 Mbyte. Plats för microSD
Skärm:2,2 tum TFT 16M färger 320x240 pixel
Spel:Backgammon, High Roller Casino, Golf Tour, Rally 3D, Snake
"Ingen efterfrågar videosamtal" menade Nokia. Operatörerna fnös och ville inte sälja märkets första 3G-mobiler - videosamtal var ju det häftigaste man kunde göra med den nya tekniken. Statistiken skulle visa att Nokia hade fog för sitt påstående, men "elefantörat" och andra tidiga 3G-mobiler utan stöd för videosamtal blev inga storsäljare.
Sony Ericsson Z1010
Sony Ericssons första 3G-mobil var nästan tre centimeter tjock och hade dubbla datakontakter. En klassisk seriell kabel för synkning och en usb-kontakt för att använda mobilen som modem. Den gamla kabeln klarade inte 3G-hastigheter och det skulle dröja innan de första mobilerna med den usb-baserade fastportkontakten kom.
Nec e808
Två hekto tung, men trots det usel batteritid. För att inte skrämma bort kunderna för alltid tvingades operatörerna skicka med extra batterier och byta in mobilerna mot nyare modeller så fort tillfälle gavs.