Mobilen kan nu också hjälpa oss med vår träning, och Sony Ericsson och Nokias nya sportmobiler är tydliga exempel på det. Vi bestämde oss för att låta de två gå en hård match mot varandra.
Form&ergonomi
En av de punkter där Sony Ericssons och Nokias sportmobiler skiljer sig åt mest är faktiskt formen. W710 är en vikbar liten knubbig telefon, medan Nokia 5500 Sport är en vanlig så kallad candybar-modell. Båda telefonerna satsar på att täcka delar av skalet med gummi för att markera en tålig sportig känsla. Hela knappsatsen på Nokia 5500 är täckt av ett gummilager som stänger ute vatten.
När man ska träna med Sony Ericsson W710 spänner man fast den på armen med ett spännband som följer med i kartongen. Det är en lösning som Anders Szalkai inte tycker är helt perfekt:
- Den är något tung för att sitta bra på armen när man är ute och springer. Men det ser ju snyggt ut. Man ser lite tuffare ut så än om man har den fastsatt i midjan, säger Anders.
Dessutom kan lösningen med armbandet få värre effekter, berättar Anders:
- Första dagen fick jag faktiskt lite skavsår av armbandet, jag hade mobilen ganska långt nere på överarmen. Då sprang jag i och för sig ganska långt. Man måste kanske tänka på att ha armbandet fastspänt långt uppe på överarmen för att undvika skavsår.
Anders tycker att Nokias lösning med 5500 Sport är klart bättre.
- Nokia skickar med ett bälte som man fäster runt magen. Det går inte att fästa telefonen på armen. Bältet fungerar riktigt bra. Det finns också en liten ficka så att man kan få med sig till exempel ett kontokort eller nyckel i midjebältet.
Distansmätning
Både Nokia 5500 och Sony Ericsson W710 har särskilda programvaror för att mäta distans, alltså hur långt man sprungit eller gått. Det kan användas för den som vill veta hur långt man tränat, i synnerhet när man springer på omätta stigar.
W710 går att ställa in för gång och löpning. Nokia 5500 Sport går att ställa in för gång, löpning, cykling, rodd och trappmaskin. Fast det är bara för gång och löpning som man har nytta av den inbyggda distansmätaren.
Det här är något som blivit allt populärare som träningsredskap. Nike och Apple har nyligen släppt en distansmätare för musikspelaren Ipod Nano, för att nämna ett exempel på en liknande nyligen lanserad lösning.
Varken Nokia eller Sony Ericsson har lyckats med att få exakthet i distansmätningen. Ofta blir det mer än 10 procent fel, konstaterar Anders Szalkai.
- Båda två har lite att jobba på att förbättra om man säger så, menar Anders.
Svårigheten i att få en exakthet ligger i tekniken som används. Telefonen märker när du skakar till, och registrerar det som ett steg, och kan då räkna ut ungefär hur långt du kommit.
- Utifrån tekniken de använder fungerar det ganska bra. Om man ska lyckas avsevärt bättre måste man antingen ha en separat pedometer i skon eller allra helst en gps-lösning, säger Anders.
På Nokia 5500 Sport kan man ställa in sin längd och sin vikt för att telefonens mätningar ska anpassas till ens kropp, men det går inte att göra en kalibrering av distansmätaren. Det kan man däremot göra på Sony Ericsson W710, där man kan springa en viss uppmätt sträcka så att telefonen vet hur många steg man tar på sträckan.
- Det är positivt att man kan kalibrera Sony Ericsson-telefonen, men det är frågan om det ger resultat. Det blev lite för mycket fel i mätningarna även efter kalibreringen, säger Anders.
Särskilt stor risk för felmätning blir det om man använder det medföljande spännbandet som ska användas för att fästa telefonen på överarmen.
- Hade jag telefonen på armen så visade den efter 8-kilometers-rundan att jag sprungit 8,8 kilometer. Hade jag den på midjan så visade den efter samma runda 7,8 kilometer, säger Anders.
- Nokian var mer konstant, den visade konstant lite kortare än jag sprang. Den mätte upp 10 procent för kort runda båda gångerna. Då kan man ju ändå räkna ut att den alltid visar upp en 10 procent kortare distans än man faktiskt sprungit.
Felmätningarna innebär ändå att Anders gör tummen ner för lösningen som träningshjälp för seriöst satsande löpare.
Däremot menar han att den här typen av mätare kan betyda mycket som sporre för den som mest är ute efter motion. Man kan se hur långt man har sprungit, och få en automatisk träningsdagbok där alla sprungna kilometrar samlas.
- Det kan ju vara en drivkraft att se att man samlar ihop kilometer. Det kan göra träningen lite roliugare.
- Många tränar ju också för att förbränna kalorier, och där visar båda telefonerna tydligt hur många kalorier som förbrukats.
Nokian är sannolikt bättre än Sony Ericsson i beräkningen av kalorier eftersom den tar in även maxpuls och vilopuls i beräkningen, om man matat in de uppgifterna.
Sportklocke-funktioner
Nokia 5500 och Sony Ericsson W710 ersätter också behovet av en avancerad sportklocka med mellantider där man kan mäta sina insatser i joggingspåret. Här imponerar framför allt Sony Ericsson W710.
- Totalt sett så är ju det här en riktigt rolig finessklocka. Man kanske skulle kunna koppla de här telefonerna till en pulsmätare. Då skulle man kunna få in ännu mer data i telefonen, säger Anders.
Sony Ericsson hur utnyttjat det vikbara formatet på ett lite speciellt sätt för telefonens inbyggda träningsklocka. När man ställer in telefonen för att starta träning blir man instruerad att fälla ihop telefonen för att påbörja träning och tidtagning. Då kan man lugnt fästa telefonen på armen eller i midjan, sätta på sig hörlurarna och ställa sig på startlinjen innan man viker ihop luren. När telefonen viks ihop kommer också ett nedräknande pipljud, som låter som hämtat från Formel 1, och efter några sekunders pip sätter klockan igång och det är bara att jogga iväg.
I telefonens riktigt stora yttre skärm ser man de oranga siffrorna som visar tiden. Man styr vad som visas på skärmen med hjälp av fyra knappar i gummilisterna på telefonens sida. Med en av knapparna kan man få mellantid, till exempel efter ett varv i joggingspåret, och med en annan stoppar man klockan. En knapp används för att växla så att den yttre skärmen i stället visar musikspelaren, så att man kan styra vad som spelas i hörlurarna.
Det går också att se hur långt man sprungit och antalet förbrukade kalorier.
Det här fungerar riktigt bra. När träningen är klar kan man öppna telefonen och titta på sina varvtider, och spara träningen i telefonens träningsdagbok.
W710 har också en hel del andra smarta funktioner som är hämtade från de mest avancerade sportklockorna.
- Det finns en inställning för att telefonen ska pipa om man går förbi en viss högsta eller lägsta hastighet, men den funktionen fungerar inte hundraprocentigt, berättar Anders Szalkai.
- Först ställde jag in telefonen på att jag inte fick hålla över 5 minuter per kilometer i hastighet, men då pep den ändå hela tiden när jag sprang, och - jag springer faktiskt inte så sakta, säger den snabbspringande Anders och ler stort.
Möjligheten att ställa in telefonen på att hålla hastigheten åt den seriöse löparen är en funktion som han ändå tycker är bra. Det enda den faller på är att hastighetsmätningen i telefonen inte är tillräckligt bra.
- Det är väldigt bra idé men den fungerade helt enkelt inte hundraprocentigt. Jag kan tänka mig att det skulle fungera bättre på en plan löparbana, men de flesta joggar ju på andra platser, som i skogsspår.
Med Nokia 5500 visas sportklockan i telefonens vanliga skärm. Bland annat kan man se antal steg, tillryggalagd sträcka, km/h, kalorier, minuter/km och tid. Men eftersom alla dessa uppgifter inte får plats på skärmen samtidigt måste man orientera sig fram med hjälp av olika flikar. När man är ute på en joggingrunda känns det inte helt smart att man ska behöva bläddra fram och tillbaka bland flikar på skärmen. Det är en opraktisk lösning, som måste vara utformad av någon som aldrig genomfört en joggingrunda. Dessbättre finns som standard-visning en "förstasida" där det visas hur lång tid man sprungit, hur långt man sprungit samt aktuell hastighet. Det gäller bara att man inte råkar växla över till de andra flikarna.
Träningsprogram&analys
Båda telefonerna har system för att planera och analysera sin träning. Sony Ericssons lösning bjuder på klart färre möjligheter än Nokias.
I W710 kan man under de olika veckodagarna plocka fram genomförd träning. En miss är att de inte går att manuellt lägga in träning som man genomfört utan telefonen, vilket kan vara praktiskt om man verkligen vill använda sin telefon som träningsdagbok.
Det går också att starta ett särskild litet program i W710 som heter Pocket Trainer. Där visas grafiskt med staplar och diagram dina motionsresultat över en viss period.
Nokia 5500 Sport har i stället en mer fullfjädrat träningskalender som både kan lägga upp ett helt träningsprogram, men där ser man också snyggt och med bra färgkoder genomförd träning.
En av de bästa funktionerna är att det går att lägga upp en träningsdagbok. Man ställer in mål och antalet träningsdagar per vecka. Sedan läggs automatiskt ett träningsprogram upp i dagboken. Det är ett ganska välgjort träningsprogram med varierade träningar, där också snabbhetsträning som fartlek och intervallträning finns inlagda, för den som har mer seriösa mål med tränandet. Men det duger inte helt.
- På Nokian kan man lägga in mål som man kan nå. Det är bra. Dagboken i Nokian är verkligen helt okej, säger Anders Szalkai.
Vissa småmissar gör ändå att seriösa löpentusiaster inte har lika stor nytta av att lägga upp träningsprogram med 5500, menar Anders och pekar på att det exempelvis inte står något om intervallpassens typ.
Men ändå är Nokia 5500 klart överlägsen Sony Ericsson W710 i sin träningsplanering och träningsdagbok.
- Och här vore det kul om det skulle gå att koppla telefonen till pulsmätare via bluetooth. Det var positivt att man fick ett färdigt träningsprogram som innehöll intervall och fartlek. Men det gäller ju också att man är så insatt att man vet vad begreppen innebär för det står inte i programmet, säger Anders.
Musik&radio
Sony Ericsson W710 är en ny telefon i Sony Ericssons Walkman-serie, och den har både en riktigt bra musikspelare och en FM-radio med RDS. Det går också att ganska lätt styra både radion och musikspelaren från den yttre skärmen under löppassen. Det känns mycket bra.
Nokia 5500 Sport har också en bra musikspelare och en FM-radio. Nokias musikspelare liknar i mångt och mycket Sony Ericssons. Båda mobiltillverkarna har uppenbarligen hämtat inspiration i gränssnittet från musikspelaren Apple Ipod.
När man är inne i mobilens träningsprogram, under joggingrundorna, kan man inte se musikspelaren eller radion utan att växla över till dessa program. Däremot kan man genom en knackningsfunktion växla mellan låtarna i mobilen.
Båda telefonerna skickas med headsets som kan fästas på öronen med hjälp av en bygel, så att lurarna sitter stadigt även under fysiska aktiviteter som joggning. Det fungerar utmärkt. Nokias lurar satt kanske något bättre på örat, men här kan det förstås vara olika från person till person.
Övrigt
Nokia 5500 Sport har särskilt stöd för fukt, damm och stötar. Det har inte Sony Ericsson W710, vilket är lite synd på en mobil som ska tåla utomhusaktiviteter.
Båda telefonerna har 2-megapixelkamera, men utan autofokus. De ger hyggliga bilder, med ett litet plus för Nokias kamera. Däremot har Sony Ericsson W710 flera andra riktigt bra funktioner. Meddelandefunktionerna är allra bäst. Det går också att blogga bilderna från kameran direkt upp till en fotoblogg hos bloggtjänsten Blogger. Det är mycket enkelt och en riktigt kul funktion som verkligen drar nytta av mobilkameran.
Nokia 5500 har som sitt extra plus att det är en smartphone med Symbians operativsystem. Det innebär att det finns hundratals bra extra-program att ladda ner från internet och installera på telefonen. Till exempel bra program för att chatta via MSN Messenger eller att redigera bilder.
Nokia 5500 Sport kan också läsa upp inkomna sms i hörlurarna, vilket faktiskt kan vara praktiskt under en längre joggingtur.
Vinnaren: Nokia 5500 Sport
Anders Szalkai gör tummen upp för Nokias helhetslösning. Telefonen sitter bra under joggingrundorna med ett band som fästs runt magen. 5500 Sport är också något bättre på att mäta hur långt man sprungit än W710.
Framför allt har 5500 Sport en riktigt bra träningsdagbok och en bra planering av träning där man själv kan sätta upp sina träningsmål och få ett träningsprogram upplagt.
Sony Ericsson W710 kommer dock inte långt efter Nokia i betygssammanräkningen. Det beror på att W710 har en riktigt bra sportklocke-funktion och att klockan, musiken och radion kan styras så väldigt bra från telefonens yttre skärm. Bryr du dig inte så mycket om avancerade funktioner som träningsprogram, träningsdagbok och distansmätning så kan Sony Ericsson W710 därför vara ett bättre val än Nokia 5500 Sport.
ALTERNATIVEN
Navman X300
GPS-armband som håller koll på hur långt du sprungit. Var i vårt test lite svårstartad, eftersom de ninbyggda gps-antennen tog lång tid på sig för att hitta satelliterna.
Mer information: www.navman.com
Pris: 2 000 kronor
Garmin Forerunner 205/305
Riktigt bra gps-klocka som håller exakt koll på hur långt man sprungit. Även vädertålig. 305-modellen har även pulsmätare.
Mer information: www.garmin.com
Pris: Från 3 000 kronor
Polar RS 200sd
Pulsklocka som säljs med en stegsensor som fästs på skon, och klockan kan därmed visa distans och hastighet.
Mer information: www.polar.fi
Pris: 2 400 kronor
Apple Nike+
Apple och Nikes tillbehör till musikspelaren Ipod. En stegsensor som kan fästas i vissa av Nikes skomodeller, som kommunicerar med musikspelaren Ipod Nano.
Mer information: www.nikeplus.com
Pris: 295 kronor (kräver att du har Ipod Nano)