Annons

Epsons framtidsplaner provkörda

Test: Epson Moverio BT-200

Daniel Hessel provar glasögon du knappast lär bära för syns skull.

Så här kommer alla att se ut i framtiden enligt Epson.

Publicerad Uppdaterad

Så här kommer alla att se ut i framtiden enligt Epson. Eller kanske inte just så här, men Moverio är ett steg mot en ny typ av mobilt användande och vi har fått se vad framtiden har att erbjuda.

Moverio BT-200 är ingen produkt vi kommer att testa inom ramen för våra normala testmallar. Vem som helst kan förvisso köpa Androidbrillorna, men inte genom normala återförsäljare utan enbart via Epson själva. De tänker sig att BT-200 ska fungera som en slags lättåtkomlig utvecklarversion för att utvecklandet av appar ska komma igång och för att det i och med det ska finnas ett starkt apputbud när de lite mer konsumentvänliga varianterna släpps.

BT-200 är faktiskt generation två från Epson. Den här gången har de fått med det mesta som de anser behövs i den här typen av prylar, som kamera på brillorna, gyro och accelerometer inbyggt och liknande. Givetvis är de medvetna om att brillorna i sig inte är något du går runt med på stan just på grund av hur de ser ut. Men de ser utvecklingen framför sig och väntar sig att generation fyra kommer att vara något som mer lämpar sig för normalt bruk.

Men för att försöka ta det hela från början, vad i hela Hälsingland är det här för något? Jo, Epson Moverio BT-200 är, funktionsmässigt, ungefär detsamma som en surfplatta med Android. Den har ingen telefonfunktionalitet, såvida du inte ringer via Skype eller liknande nättjänster, utan det är bara wifi-uppkoppling eller internetdelning via Bluetooth som gäller. Enheten i sig kommer aldrig vinna några priser för prestanda och det är extremt osäkert om den någonsin kommer att uppgraderas till något fräschare än Android 4.0.4. Eftersom det är en så pass udda enhet gick det tydligen inte hela vägen med certifieringar hos Google heller, vilket gör att Googleappar som Chrome, Youtube, Gmail och kanske framför allt Google Play saknas, något de hoppas kunna fixa till nästa version av enheten. Istället får du leta reda på apparnas respektive apk-filer, registrera dig som utvecklare för att få tillgång till möjligheten att installera appar via SD-kort eller genom Android utvecklarkit på datorn och sen verkar det mest handla om lite vanligt bonnflyt för att appen ska gå att installera över huvud taget. Kort och gott inte det mest konsumentvänliga och det är inte det som är tanken heller.

Själva ”mobilen” i det här sammanhanget är något som ser ut som en stor och klumpig telefon, men istället för skärm har du en större pekplatta för att styra en muspekare i Android-gränssnittet. Dosan innehåller även batteri och övrig hårdvara för att göra glasögonen något mindre. Från dosan går sedan en ganska rejäl sladd upp till glasögonen och halvvägs dit sitter ett uttag för hörlurar.

Gränssnittet i sig ser du först när du tar på dig de överdimensionerade brillorna, då två små projektorer projicerar bilden ut till respektive glas. Det gör att du ser hela Androids gränssnitt framför dig, men även det som faktiskt händer framför dig. Som sagt finns även en kamera monterad på glasögonen för att både ta bilder, men främst för att fungera med de augmented reality-funktioner som är lite av huvudspåret här, men mer om det sen. Med en skärm som är motsvarande genomskinlig handlar det såklart mycket om miljön för att du ska se något alls på skärmen (som motsvarar åttio tum på fem meters avstånd enligt Epson). En vit vägg funkar ganska bra, ett fönster i motljus inte alls. Framför projiceringsytan kan du däremot stoppa på två olika filter. Ett filter ser ut som ett par solglasögon och dämpar omgivande ljus för att ge bättre kontrast (eller se något över huvud taget i ett upplyst rum) och det andra filtret är än mer dämpat, på gränsen till solitt, och ska användas vid exempelvis filmvisning. Om du bär glasögon redan kommer Epsons brillor att inte sitta kvar alls på din näsa, utan enbart ramla av såvida du inte håller i dem. Som en lösning på det skickar Epson med ytterligare en insats bestående av en tom glasögonbåge som placeras framför skärmen. Gå med den till din optiker och be dem peta in passande glas för ditt synfel (mot deras vanliga kostnad såklart) och även vi med sämre syn kan använda brillorna utan att behöva leta rätt på kontaktlinserna.

Apropå filmvisning har Epson utnyttjat det faktum att det projiceras en bild per öga, för genom en omställningsknapp kan du nämligen aktivera 3D-läget. För filmvisning fungerar det faktiskt riktigt bra, även om det inte är huvudsyftet här.

Men vad är då huvudsyftet? Att knata runt med en skärm på näsan som visar hela Androidsystemet är ju knappast idealiskt, det har väl Google Glass försökt lära oss rätt länge nu? Och även om grundutförandet är Androids eget gränssnitt så är det inte det som Epson tänker sig kommer vara det som uppkopplade brillor används för. Istället handlar det som sagt mycket om augmented reality, förstärkt verklighet, som vi sett en hel del prov på under åren. Men istället för att du ska gå med din egen telefon uppdragen framför snoken för att se något drar du nytta av att skärmen sitter på näsan redan. Epson själva har tagit fram några exempelappar där du genom bildigenkänning och enhetens kamera kan titta på en bild av en fälg eller ett par skor kan få upp en 3D-modell av dem och på så sätt kunna se dem från alla vinklar. Ett annat exempel är de spel som finns förinstallerade, där sensorerna i enheten begriper vart du tittar och om du går, vilket gör att förstapersonsskjutare blir väldigt mycket mer inlevelserika.

Den stora grejen som gör att Epson tänker sig att det här blir det vi alla kommer gå omkring med i framtiden (när de ser lite mer ut som vanliga glasögon) är appar i stil med Wikitude.

Genom att ha sensorer som vet hur du har huvudet, om du rör på dig och genom GPS vet exakt vart du befinner dig kommer hela vår värld kunna vara förstärkt av det som smarta telefoner kan ge oss. Framför dig ser du en uppritad linje till den plats du försöker gå. Runt omkring dig ser du hela tiden namnet på gatan du befinner dig på, eventuella hastighetsbestämmelser, hur långt du har kvar och så vidare. Tittar du på någon byggnad på vägen ploppar motsvarande Wikipediaartikel upp och lär dig vad det är för något. Väl inne i en butik kan du se vad prylarna du vill ha finns, vart de kostar och givetvis även fullt fungerande 3D-modeller av dem så att du vet om de passar ditt syfte.

Det är där som BT-200 kommer in som ett första steg. För även om brillorna i sig är stora och klumpiga och minst sagt begränsade i funktion jämfört med normala Androidenheter är de en instegsmodell till det som komma skall. Det är fortfarande en lång väg kvar att gå, men det här är ett första steg på vägen även om de mest framkallar skratt av folk i vår närhet. Epson själva hoppas kunna minska ner på glasögonens storlek samtidigt som behovet av den sladdkopplade dosan minskar till nästa generation. Där pratar de om fler sorters kameror, exempelvis värmekameror, för att möjliggöra att du kan styra enheten med handrörelser framför glasögonen istället för med en muspekare. Framåt generation fyra ska rejält mycket ha hänt och de ska åtminstone enligt rådande plan vara det som går ut mer mot konsumenter, men exakt hur långt bort i tiden det ligger är lite oklart. Poängen med BT-200 är att visa att det faktiskt går, lite som ett säljbart proof of concept, och att med det kunna locka till sig utvecklare som vill göra verklighet av framtidsvisionen redan nu för att Epson sedan ska ha en bred bas av appar redo när den riktiga lanseringen sker.

Fakta:

Namn: Epson Moverio BT-200

Batteri: 2 720 mAh

Batteritid: 6 timmar

Mått glasögon: 170x185x32 mm

Vikt glasögon: 88 g

Mått kontrollenhet: 120x55x19 mm

Vikt kontrollenhet: 124 g

Processor: TI Omap 4460 1,2 GHz Dual Core

Arbetsminne: 1 GB

Lagringsutrymme: 8 GB, Micro SD

Uppkoppling: Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0

Kamera: VGA

Sensorer: GPS, Kompass, Gyro, Accelerometer, mikrofon

Operativsystem: Android 4.0

Skärm: 2st 0,46 tum, 960x540 pixel

Upplevd skärm: 80 tum på 5 meters avstånd

Pris: 6 500 kr

Webb: www.epson.se