Snabbare processor, 4G och tåligare än någonsin. På papperet ser Samsungs nya budgettuffing Galaxy Xcover 3 ut att vara ett riktigt kap. Men räcker det hela vägen?
Samsung har levererat prisvärda, tåliga Androidmobiler under namnet Galaxy Xcover ett tag nu. När Mobil testade den förra modellen, Xcover 2, under våren 2013 var en de största invändningar vi hade att den helt enkelt inte var tillräckligt tuff.
Det är därför glädjande att se att Samsung har gjort uppföljaren – Galaxy Xcover 3 – ännu tuffare. Förutom att vara damm- och vattentålig, precis som Xcover 2, uppfyller den nya luren också kraven för MIL-STD-810G, vilket är en standard utvecklad av amerikanska armén. Det betyder att telefonen bland annat klarar fall, vibrationer och extrema temperaturer. Allt detta till ett pris på cirka 2 400 kronor.
En annan viktig skillnad mellan Xcover-telefonerna är designen. Det är en utmaning att göra en tålig telefon snygg, och Galaxy Xcover 2 såg mest ut som en bepansrad tvål. Smaken är så klart subjektiv, men Xcover 3 är ett rejält lyft på designfronten – utan att för den delen kompromissa med tåligheten. Telefonen har en fyrkantig kropp med en bastant, mönstrad plastram som löper runt sidorna. På-knappen och volymreglagen, även de i någon sorts hårdare plast, är placerade på vardera sidan av telefonen, vilket gör dem lätta att komma åt.
På vänstersidan finns även en särskild ”Xcover”-knapp. Du kan själv välja vilka funktioner knappen ska aktivera – i mitt fall innebär ett kort knapptryck att lampan tänds medan ett längre öppnar telefonens kameraapp. Smart, Samsung.
Annons
Baksidan skyddas av ett löstagbart räfflat grått plastskal. Telefonens profil, det vill säga tjocklek, är på 10 millimeter, vilket gör den tunnare än många andra tåliga telefoner, exempelvis Caterpillars Cat 50, och så pass smidig att luren går ner i fickorna även på tajtare byxor utan problem.
Tyvärr är skalet på baksidan också telefonens svagaste punkt. Xcover 2 hade en rejäl skruv som höll batteriluckan på plats. Den har nu tagits bort, oklart varför. Följden blir att batteriluckan lossnar flera gånger när vi testar att släppa Xcover 3 från en höjd på drygt en och halv meter.
Klarar utmaningar galant
Utöver olyckorna med batteriluckan pallar Xcover 3 trycket riktigt bra när det gäller andra utmaningar – bland annat en övernattning i frysboxen och det obligatoriska sommardoppet. IP67-klassningen innebär att Xcover 3 ska klara att ligga i sötvatten på 1 meters djup i 30 minuter, vilket luren grejar galant i våra tester.
Vi gör dessutom vårt värsta för att orsaka skador på framsidan – bland annat genom att bära luren i en tight jeansficka med ett stort knippe nycklar – men resultatet är inte mer graverande än några enstaka, mindre blessyrer.
Även om Xcover 3 klarade vår omilda behandling bör det nämnas att skärmen, trots att den sitter på en uttalat tålig telefon, inte är skyddad mot repor på samma sätt som rivalen Cat 50, med förstärkt glas (gorillaglas). Det kan vara bra att tänka på ifall man planerar att använda Xcover-luren i situationer där den kan komma i kontakt med vassa verktyg – som på en byggarbetsplats, till exempel.
Den dubbelkärniga processorn hos Xcover 2 har i den nya modellen bytts ut mot ett chip med fyra processorkärnor, 1,5 gigabyte i RAM-minne och stöd för 4G. Men det blir snabbt uppenbart att processorkraften ändå inte räcker långt. Xcover 3 klarar av vardagssysslor som webbsurf och att strömma film skapligt bra, men får ofta svårt att driva spel med tyngre 3D-grafik. Den blir dessutom seg vid multitasking.
4,5-tumsskärmen är däremot en trevlig överraskning, trots den låga upplösningen på 207 pixlar per tum (480 gånger 800 bildpunkter). Panelen har bra färger, fin kontrast och en helt okej ljusstyrka. Den kan så klart inte matcha AMOLED-skärmarna på Samsungs dyrare modeller, men står sig riktigt bra i jämförelse med många andra budgettelefoner, vars skärmar ofta plågas av bleka färger och usla betraktningsvinklar.
Xcover 3 drivs med Android 4.4.4 (Kitkat) och Samsungs gränssnitt Touchwiz. I tidigare versioner av Touchwiz var det ibland lätt att gå vilse bland alla inställningsmöjligheter och förinstallerade appar. Nya Touchwiz är ljusare, mer avskalat och betydligt mer lättnavigerat i menyerna. Gott så. En stor nackdel med systemet är att det äter upp nästan hälften – cirka 3 gigabyte – av lagringsminnet på 8 gigabyte. Den som behöver mer lagring kan sätta i ett mikro-SD-kort, men luren skulle tjäna på att ha ett större minne från början.
Med tanke på priset är förväntningarna på lurens 5-megapixelskamera lågt ställda. Men kameran överraskar faktiskt med någorlunda bra skärpa och kontrast i bilder tagna under dagtid – även om färgerna blir aningen bleka. Xcover 3 har också vissa problem att hantera starkt motljus. Bilder tagna i svagare belysning blir ofta underexponerade, oskarpa och brusiga med usel färgåtergivning. Det går även att spela in 720p-video, men man ska nog helst undvika det med tanke på den undermåliga bildkvaliteten.
Batteritiden
Utöver bristerna har Xcover 3 faktiskt en del styrkor. Vi har redan nämnt det relativt låga priset och stödet för 4G, vilket många andra tåliga lurar saknar. Batteritiden är ett annat område där Xcover 3 utmärker sig. Telefonen är utrustad med ett 2 200 mAh-batteri, vilket i sig inte är särskilt imponerande. Vi lyckas dock ändå få ut 6 timmar och 40 minuter av strömmad video från Xcover 3. Det gör att luren står sig riktigt bra i jämförelse med Moto G (5 tim 26 min) och ZTE Blade S6 (5 tim 12 min).
Sammanfattningsvis då: Samsung Galaxy Xcover 3 är vassare än tidigare lurar i serien, men den svaga prestandan gör att den inte riktigt klarar av de vardagliga utmaningarna som ställs på en smart mobil i dag i fråga om snabbhet och användarupplevelse.
Annons
Frågor och svar
Annons
Kommer den att uppdateras?
Samsung har lovat att telefonen ska uppdateras till Android 5 (Lollipop), men när det ska ske är fortfarande oklart.
Appar är jäkligt överskattade. Hur är den att ringa med?
Jodå, ljudkvaliteten vid röstsamtal är riktigt bra. Däremot blir ljudet ganska burkigt och något skrapigt om man ringer eller spelar musik med telefonens högtalare.
Finns det risk för att den tappar locket som skyddar hörlursingången?
Nix! Varken hörlurs- eller laddningsporten är nämligen täckta. Det behövs inte, Xcover 3 är vattentålig ändå.
Ett alternativ:
Lyxigare men fortfarande tuff: För den som är beredd att betala drygt 2 000 kronor mer är Galaxy S5 Active ett bra alternativ till Xcover. Större skärm, vassare prestanda – men fortfarande rejält tålig.