Alla headset är testade mot mobilerna Nokia N80 och Sony Ericsson K530i samt mot en dator med Widcomms bluetooth-stack.
Jabra BT135
BT135 är Jabras lågprismodell i testet, men istället för att göra sina billiga headset otympliga och plastiga har Jabra satsat på enkelhet. BT135 har varken avancerade funktioner eller några högre designambitioner, men inte heller några egenskaper som skvallrar om att priset är lågt. Om du tycker att det svarta skalet är för tråkigt kan du piffa upp headsetet genom att använda den gröna eller röda dekorlisten som ingår. Batteritiderna är bra, men ljudkvaliteten når inte upp till samma nivå som de lite dyrare headseten. BT135 har en ganska svag högsta ljudvolym, så det är svårt att höra motparten i bullriga miljöer. Headsetet sitter bra på örat med sin justerbara bygel, men för riktigt långa telefonpass rekommenderas de ännu lättare modellerna.
Annons
Plus: Bra pris, diskret
Annons
Minus: Svagt ljud
Fakta
Vikt:
14 g
Mått: 60 x 25 x 15 mm
Standby:170 tim
Taltid:8 tim
Bluetooth-version:2.0
Typ: Enkel bygel
Pris: 350,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 3
Ljud: 3
Komfort: 4
Prisvärde: 4
Summa: 21
___
Jabra JX10 Cara
Om vi delat ut pluspoäng för snygga förpackningar hade Jabra legat bra till - JX10 levereras i en elegant svart låda inredd med plastfack för de olika delarna. Själva headsetet ser först ut att vara identiskt med gamla JX10, men den blanka ytan består numera av riktigt stål och inte bara ett lager färg. För den som vill glänsa lite extra finns även en guldpläterad variant. Det nya materialet känns utan tvekan mer exklusivt, men vikten har ökat och jag tvingas konstatera att JX10 i plast satt lite bättre i örat. JX10 Cara levereras med laddare för alla situationer - en bordsladdare med nätadapter, en kabel som tar ström från datorns usb-port och en 12-voltskabel för bilen. Bordsladdaren ser trevlig ut med matt gummilack för förkromade detaljer, men laddaren väger inte tillräckligt mycket för att stå stadigt på bordet när man lyfter headsetet. Ljudkvaliteten håller hög klass. Mikrofonen har imponerande känslighet och lågt brus med tanke på hur långt från munnen den sitter.
Plus: Metallytorna, ljudet
Minus: Tyngre än plastversionen
Fakta:
Vikt:
14 g
Mått: 39 x 20 x 20 mm
Standby: 200 tim
Taltid: 6 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: In-ear med bygel
Pris: 1 200,00 kr
Betyg:
Komma igång: 5
Material och kvalitet: 5
Funktioner: 4
Ljud: 5
Komfort: 3
Prisvärde: 4
Summa: 26
___
Jabra BT320s
BT320s är en liten bluetooth-enhet med mikrofon, musikspelarknappar och en anslutning för vanliga hörlurar med 3,5 mm kontakt. Tanken är god eftersom det blir möjligt att använda favorithörlurarna, men BT320s har även några nackdelar. Mikrofonen är väldigt svag, så om du bär enheten på det mest praktiska sättet - runt halsen - så hamnar mikrofonen så långt från munnen att det är mycket svårt för motparten att uppfatta vad som sägs. Alternativet är att använda klämman och fästa BT320s lite högre upp på kläderna, men enheten är i största och tyngsta laget för att sitta bra. Jabra skickar med ett par enkla hörlurar som tyvärr inte utnyttjar ljudkvaliteten speciellt bra. BT320s orkar driva även ett par fullstora musikhörlurar och med sådana inkopplade blir upplevelsen en helt annan. Knapparna är logiska och det är enkelt att både komma igång med headsetet och att använda lite mer avancerade funktioner som att styra musikspelaren i mobilen via AVRCP.
Plus: Standardkontakt för hörlurar
Minus: Klumpig
Fakta:
Vikt:
23 g
Mått: 80 x 25 x 15 mm
Standby: 160 tim
Taltid: 6 tim
Bluetooth-version: 1.2
Typ: Stereodongle
Pris: 700,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 4
Ljud: 3
Komfort: 3
Prisvärde: 4
Summa: 21
___
Jabra BT8010
BT8010 är ett udda headset. Medan de flesta stereoheadset ser ut som vanliga hörlurar med en bygel så består BT8010 av två delar som kopplas samman med en sladd. "Huvudenheten" fungerar på egen hand som ett vanligt mono-headset. Kontakten där laddaren ansluts passar även med sladden till extraluren och genom att koppla samman enheterna får man ett stereoheadset. På sidan av headsetet finns en oled-display som till exempel kan visa vilken mobil som är ansluten. Displayen används också för headsetets egen telefonbok som rymmer 30 kontakter. Enligt produktbladet innehåller BT8010 dsp och brusreducering, men samtalskvaliteten kommer inte upp i samma nivå som Nokia BH-900 eller Plantronics Discovery 665. Inte heller ljudkvaliteten när man lyssnar på musik imponerar - speciellt basen är klenare i BT8010 jämfört med övriga stereolurar. Jabras försök att kombinera ett bra mono-headset med möjligheten att lyssna på musik är en god tanke, men det krävs bättre ljudkvalitet och en elegantare lösning än sladden bakom nacken för att konceptet ska fungera.
Plus: Två produkter i en
Minus: Dåligt ljud
Fakta
Vikt:
37 g
Mått: 63 x 26 x 12 mm
Standby: 300 tim
Taltid: 10 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: 2x enkel bygel
Pris: 950,00 kr
Betyg:
Komma igång: 3
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 4
Ljud: 3
Komfort: 3
Prisvärde: 3
Summa: 19
___
Motorola S9
Motorolas musikheadset har en annorlunda form och det känns lite som att ta på sig ett par glasögon bak och fram första gången jag provar passformen. Efter några försök hittar jag rätt vinkel och lurarna sitter riktigt bra på huvudet. Hörsnäckorna behöver inte tryckas in i hörselgången för att ge bra ljud, men både ljudkvaliteten och komforten blir snabbt lidande om headsetet rubbas ur sitt bästa läge. Tyvärr är mikrofonen inte lika bra som hörsnäckorna, och motparten får nöja sig med ett ganska svagt samtalsljud. Enligt Motorola är S9 vattenskyddat och ett bra headset för träningsrundan. Headsetet sitter där det skall även om man ger sig ut och springer, men klumpen bakom nacken som rymmer batteri och elektronik gör att headsetet fungerar mindre bra med mössor eller cykelhjälmar. Vid öronen sitter knappar för att besvara samtal och styra musikspelaren. Knapparna är enkla att använda även i rörelse och bidrar till en hög poäng för S9 när det gäller användarvänlighet.
Plus: Bra ljud för musik
Minus: Svag mikrofon
Fakta:
Vikt:
33 g
Mått: 126 x 130 x 48 mm
Standby: 140 tim
Taltid: 7 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Back-neck stereolurar
Pris: 850,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 4
Funktioner: 4
Ljud: 5
Komfort: 4
Prisvärde: 4
Summa: 25
___
Motorola H9
Motorolas minsta headset heter H9 och består av en liten enhet med utbytbara gummiproppar som trycks fast i örat. Till skillnad från in-ear-headseten från till exempel Jabra och Plantronics så har Motorola inte ens försökt att dra mikrofonen närmare munnen, så ljudkvaliteten är en positiv överraskning. Samtalsljudet har både bra styrka och brus på en rimlig nivå. H9 verkar först sitta bekvämt i örat, men den höga tyngdpunkten gör att headsetet vill lossna när man rör på sig. Laddaren består av en liten cylinder där headsetet kan tryckas fast. Laddaren drivs med ström från datorns usb-port eller den medföljande nätadaptern.
Plus: Bra ljud
Minus: Passformen
Fakta:
Vikt:
7,5 g
Mått: 33 x 23 x 30 mm
Standby: 100 tim
Taltid: 7,5 tim
Bluetooth-version: 1.2
Typ: In-ear
Pris: 1 200 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 4
Ljud: 4
Komfort: 3
Prisvärde: 2
Summa: 20
___
Nokia BH-202
BH-202 är testets kameleont och levereras med fyra olika utbytesskal. Funktionsmässigt är headsetet en basmodell som nöjer sig med att leverera det nödvändigaste, men ljudet är bra och mikrofonen tål både motvind och trafikbuller utan att samtalet blir svårt att uppfatta. Med 19 gram är BH-202 ett tungt headset, men den stora bygeln gör att det sitter bekvämt trots vikten. Några knappar eller inställningar utöver volym och den vanliga funktionsknappen för av- och påslag finns inte. Nokia BH-202 är ett snyggt och enkelt headset, men priset är lite högre än det konkurrenterna tar ut för sina lågprismodeller.
Plus: Många färger
Minus: I dyraste laget
Fakta:
Vikt:
19 g
Mått: 62 x 25 x 22 mm
Standby: 200 tim
Taltid: 10 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Enkel bygel
Pris: 500,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 3
Ljud: 3
Komfort: 3
Prisvärde: 3
Summa: 19
___
Nokia BH-700
BH-700 är ett enkelt design-headset. Funktionerna är inte fler än hos till exempel BH-202, men BH-700 levereras med smarta tillbehör som en löstagbar bygel och en bärrem. Sidan av headsetet som syns utåt är plan och enfärgad i vitt eller svart med en diskret Nokia-logga. BH-700 ser ganska fyrkantigt ut trots de rundade hörnen. Ljudkvaliteten är hög med tanke på att det är ett headset utan speciell signalbehandling. Volymknappen sitter på headsetets ovansida och har även en lättåtkomlig sekretessfunktion som stänger av mikrofonnen.
Plus: Bra ljud
Minus: Ganska stort
Fakta:
Vikt:
10 g
Mått: 46 x 19 x 10 mm
Standby: 160 tim
Taltid: 6 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: In-ear med bygel
Pris: 700,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 4
Funktioner: 3
Ljud: 4
Komfort: 4
Prisvärde: 3
Summa: 22
___
Nokia BH-900
BH-900 har funnits ett tag i Nokias sortiment, men modellen lever vidare och känns igen på den utdragbara mikrofonbommen. Möjligheten att få mikrofonen nära munnen kombinerad med en dsp för brusreducering gör att BH-900 ger ett riktigt bra samtalsljud. Med mikrofonen utdragen är headsetet ganska stort, men kvalitetskänslan är hög och BH-900 sitter ordentligt fast på örat tack vare dubbla byglar. Tyvärr går byglarna inte att justera, så BH-900 är en produkt som med fördel testas före köp. Det finns gott om knappar på headsetet - förutom volym, funktionsknapp och strömbrytare har BH-900 en speciell knapp för funktionen push-to-talk.
Plus: Bra ljud
Minus: Begränsade justeringsmöjligheter för byglarna vid örat
Fakta:
Vikt:
17 g
Mått: 70 x 22 x 20 mm
Standby: 180 tim
Taltid: 8 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Dubbel bygel
Pris: 950,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 4
Funktioner: 4
Ljud: 5
Komfort: 2
Prisvärde: 4
Summa: 23
___
Nokia BH-501
Bluetooth v1.x: max hastighet 721 kilobit/s
Bluetooth v2.0 + EDR (Enhanced Data Rate) max hastighet 2,1 megabit/s
Headset Profile (HSP)
Headsetprofilen kopplar upp en digital ljudförbindelse med monoljud.
Handsfree Profile (HFP)
Som headsetprofilen, men med mer avancerade funktioner för telefonsamtal.
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Profilen som krävs för stereoljud i bluetoothheadset.
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Profilen som gör att du kan styra musikspelaren i din mobil. Stöds av de flesta produkter som stödjer A2DP.
Sammanfattande tabeller med fakta och betyg finns även i botten av sidan.
Nokias stereolurar når inte upp till samma nivå på material och kvalitet som märkets headset i mono-kategorin. BH-501 är ett par ganska klumpiga hörlurar i blank hårdplast och de påminner om flygande tefat utanpå öronen. Passformen och ljudkvaliteten får betydligt högre betyg än utseendet, men BH-501 varken låter lika bra eller sitter lika bra på huvudet som Motorolas musikheadset S9. Mikrofonens känslighet är ett problem på många musikheadset, men här klarar sig Nokia bra. Knapparna för att styra samtal och musik har en bra storlek, men det är svårt att klura ut deras funktion utan att läsa manualen.
Plus: Bra ljud.
Minus: Stora och plastiga.
Fakta:
Vikt:
68 g
Mått: 140 x 115 x 50 mm
Standby: 150 tim150 tim
Taltid: 11 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Back-neck stereolurar
Pris: 700,00 kr
Betyg:
Komma igång: 3
Material och kvalitet: 2
Funktioner: 3
Ljud: 3
Komfort: 3
Prisvärde: 3
Summa: 17
___
Plantronics Discovery 665
Någon bygel följer inte med Discovery 665, men ett bra urval av gummiproppar i olika storlekar gör att headsetet kan sitta säkert i de flesta öron. Den låga vikten och den fina passformen gör att headsetet går att använda en hel arbetsdag utan problem. Precis som hos Jabra JX10 ingå en komplett uppsättning laddare för nät, bil och dator. Den glittriga bordsladdaren är inte lika smakfull som laddarna till JX10 eller Samsung WEP420, men den fyller sin funktion. För att ge bästa ljudkvalitet ställer Discovery 665 in lurvolym och mikrofonens känslighet automatiskt. Resultatet är bra - när jag lämnar kontoret och går utmed en trafikerad väg skruvas volymen upp och när det blir lugnare dämpas ljudet igen. Discovery 665 har även en dsp för att minska bruset, men signalbehandlingen förbättrar inte ljudet lika effektivt som Nokias mikrofonbom på BH-900.
Plus: Bekväm, bra ljud
Minus: Inget speciellt
Fakta:
Vikt:
9 g
Mått: 60 x 15 x 10 mm
Standby: 80 tim
Taltid: 3,5 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: In-ear
Pris: 1 100,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 4
Ljud: 4
Komfort: 5
Prisvärde: 4
Summa: 24
___
Plantronics Pulsar 590e
Testets största hörlurar kommer från Plantronics. Det handlar fortfarande om öppna hörlurar, så omgivningens ljud tar sig in och man måste spela lika högt i Pulsar-lurarna som i andra headset för att kunna lyssna i bullriga miljöer. Jämfört med stereolurarna från Nokia, Samsung och Motorola har Plantronics valt en annorlunda lösning för ljudupptagningen. Precis som hos konkurrenterna sitter mikrofonen monterad inuti en av lurarna, men Plantronics har monterat ett litet utdragbart rör som leder in ljudet till Mikrofonen. Effekten blir ungefär den samma som med en utdragbar mikrofonbom. Röret är genomskinligt och ganska diskret. På sidan av lurarna finns knappar för att fjärrstyra musikspelaren. Lurarna är tillverkade i silverfärgad plast och kvalitetskänslan i materialen matchar inte ljudkvaliteten och funktionerna.
Plus: Sitter bekvämt på huvudet. Bra ljud.
Minus: Plastiga
Fakta:
Vikt:
98 g
Mått: 60 x 150 x 150 mm
Standby: 130 tim
Taltid: 12 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Stereolurar
Pris: 900,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 4
Ljud: 5
Komfort: 4
Prisvärde: 3
Summa: 23
___
Plantronics Voyager 520
Voyager 520 har ett pris som placerar det mellan Discovery- och Explorer-headseten. Utformningen liknar Discovery 665, men Voyager 520 är nästan dubbelt så tungt och fästs med en bygel kring örat. Komforten är som väntat inte lika bra som hos Discovery-headsetet. Det fungerar bra att samtala i Voyager 520, men det är inget headset man vill bära runt på hela dagen. Precis som i den dyrare modellen har Plantronics satsat mycket på att reducera bruset och jag tycker att man lyckats väl. Ljud som vindbrus och vägbuller hörs betydligt mindre i Voyager 520 än i till exempel Motorola H9 eller Samsung WEP420. Headsetet är tillverkat i blank plast med en liten inläggning av kolfiberimitation och är inte lika stilrent som Discovery 665. Laddaren är dock snyggare än den som följer med Discovery, men jag saknar usb- och 12-voltskabel.
Plus: Bra ljud
Minus: Obekvämt vid längre pass
Fakta:
Vikt:
16 g
Mått: 60 x 25 x 10 mm
Standby: 180 tim
Taltid: 8 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Enkel bygel
Pris: 800,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 4
Ljud: 4
Komfort: 4
Prisvärde: 4
Summa: 23
___
Plantronics Explorer 220
Explorer 220 är Plantronics enklaste bluetooth-headset. Funktionsmässigt motsvarar det Sony Ericssons och Nokias instegsmodeller, men priset är något lägre. Med sina 15 gram kan Explorer 220 inte räknas till lättviktarna, men bygeln har bra justeringsmöjligheter som gör headsetet bekvämt att bära. Mikrofonen har inte samma fina känslighet och brustålighet som Plantronics dyrare headset - ljudet hos motparten låter ungefär som när man pratar några steg från en högtalartelefon. Explorer 220 är ett headset som fungerar bäst på ett tyst kontor eller möjligen i bilen.
Plus: Lågt pris
Minus: Svag mikrofon
Fakta:
Vikt:
15 g
Mått: 55 x 42 x 15 mm
Standby: 200 tim
Taltid: 6 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Enkel bygel
Pris: 350,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 3
Ljud: 3
Komfort: 3
Prisvärde: 4
Summa: 20
___
Samsung SBH170
Samsungs stereolurar sitter monterade på en riktigt tunn bygel - man kan nästan beskriva den som en ståltråd. Konstruktionen ger ett par snygga hörlurar som går att fälla ihop till ett riktigt smidigt format när de inte används. Den stora nackdelen är passformen. Det är svårt att lägga tråden tillrätta på ett bra sätt bakom öronen så att själva hörlurarna får det stöd de behöver. SBH170 sitter inte speciellt bra och stannar inte kvar på huvudet om jag gör alltför hastiga rörelser. Ljudkvaliteten är inte dålig, men de andra stereolurarna i testet, med undantag för Jabras originallurar till BT320s, låter bättre. På vänstra örat finns knappar för att styra musikspelaren.
Plus: Snyggt
Minus: Dålig passform
Fakta:
Vikt:
57 g
Mått: 52 x 30 x 150 mm
Standby: 160 tim
Taltid: 8 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Back-neck stereolur
Pris: 1 100,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 4
Funktioner: 4
Ljud: 3
Komfort: 3
Prisvärde: 2
Summa: 20
___
Samsung WEP420
Samsung WEP420 upplevs bäst på avstånd. Med design från Bang&Olufsen är det ett elegant headset, men känslan i materialen lever inte upp till de förväntningar som utseendet bygger upp. Den silverfärgade delen är tillverkad i tunn plast. Om Samsung istället valt att tillverka delen i metall kan jag tänka mig att WEP420 förtjänat ytterligare två poäng. Den silverfärgade plastdelen fungerar som ett lock och döljer volymknappar och en multifunktionsknapp som används för att besvara samtal och som strömbrytare. Den låga vikten gör att WEP420 är sitter mycket bekvämt på örat. Ljudkvaliteten är godkänd, men svarar inte upp till de dyrare headseten i testet. I lådan finns även en bordsladdare. Precis som headsetet har den ett tilltalande utseende, men för låg vikt för att den riktiga kvalitetskänslan ska infinna sig.
Plus: Bekvämt att bära
Minus: Tråkiga material
Fakta:
Vikt:
8 g
Mått: 55 x 15 x 10 mm
Standby: 70 tim
Taltid: 4 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Enkel bygel
Pris: 1 000,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 4
Ljud: 4
Komfort: 4
Prisvärde: 3
Summa: 22
___
Sony Ericsson HBH-PV710
PV710 är ett smidigt headset med en design som Sony Ericsson använt under många år. Headsetet finns i röd eller mörkbrun färg och har utbytbara skal för den som vill uppdatera utseendet. PV710 har de vanliga funktionerna och tre knappar för volym plus och minus samt strömbrytare. Ljudkvaliteten är mycket bra för ett headset i den här prisklassen, men lurvolymen räcker inte riktigt till i alla situationer.
Plus: Bra ljud
Minus: Högsta volym räcker inte alltid
Fakta:
Vikt:
14 g
Mått: 61 x 18 x 12 mm
Standby: 300 tim
Taltid: 12 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Enkel bygel
Pris: 550,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 4
Funktioner: 3
Ljud: 3
Komfort: 4
Prisvärde: 4
Summa: 22
___
Sony Ericsson HBH-PV705
PV705 har stora likheter med modellen PV710. Mått, vikt, batteritider och funktioner är identiska. Däremot finns det skillnader i material- och färgutbud mellan headseten och i den jämförelsen framstår PV705 som en lite enklare modell. PV705 finns dock i en speciell "modeversion" som levereras med extra skal, mobilsmycken och fodral. När det gäller ljudkvalitet är modellerna helt jämförbara - och har därmed också samma starka och svaga sidor.
Plus: Hög ljudkvalitet
Minus: Svag högsta volym
Fakta:
Vikt:
14 g
Mått: 61 x 18 x 12 mm
Standby: 300 tim
Taltid: 12 tim
Bluetooth-version: 1.2
Typ: Enkel bygel
Pris: 500,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 3
Funktioner: 3
Ljud: 3
Komfort: 4
Prisvärde: 4
Summa: 21
___
Sony Ericsson HBH-DS200
DS200 är, precis som Jabra BT320s, en bluetooth-enhet för vanliga hörlurar. Jämfört med Jabra är DS200 mindre och lättare och har dessutom en liten display som visar batterinivån. Den stora nackdelen med DS200 är att den inte kan byta melodi i mobilens musikspelare - de enda funktionerna som finns är att pausa respektive återuppta uppspelningen av musiken. Sony Ericsson har släppt likande produkter tidigare. DS970 har en större display och fler musikspelarfunktioner, men med DS970 kan man inte byta ut hörlurarna. På DS200 finns en vanlig 3,5-millimeterskontakt och det innebär, förutom att alla vanliga hörlurar fungerar, att mikrofonen sitter i bluetooth-enheten och inte på lursladden. Det medför att samtalsljudet är beroende av att man fäster DS200 så att mikrofonen kan fånga upp rösten. Hörlurarna som levereras med DS200 låter fullt acceptabelt, men enheten levererar bra ljudkvalitet och kan dra nytta av finare hörlurar.
Plus: Smidigt format, standardkontakt för hörlurar
Minus: Begränsade möjligheter att styra musikspelare
Fakta:
Vikt:
13 g
Mått: 65 x d15 mm
Standby: 300 tim
Taltid: 6 tim
Bluetooth-version: 2.0
Typ: Stereodongle
Pris: 700,00 kr
Betyg:
Komma igång: 5
Material och kvalitet: 4
Funktioner: 3
Ljud: 4
Komfort: 4
Prisvärde: 4
Summa: 24
___
Är billigt lika bra?
Voicecom BT-25E
Fungerar ett riktigt billigt headset lika bra som produkterna från de stora tillverkarna? För att besvara frågan testade vi även det billigaste headsetet vi kunde hitta - ett Voicecom BT-25E för 200 kr. När det gäller funktioner och användning är skillnaden i stort sett obefintlig mellan Voicecom och enkla headset från kända märken. Headsetet har tre knappar och kopplas mot mobilen på vanligt sätt med fyra nollor som kod. Däremot lyckades jag inte ansluta Voicecoms headset till datorn trots upprepade försök. Övriga 19 headset fungerade fint med datorn, så här verkar finnas en bugg i Voicecoms bluetooth-stöd. Ljudkvaliteten är fullt jämförbar med Nokias och Sony Ericssons billigaste headset och passformen är bra. Voicecom är lättare än andra enkla headset och sitter bekvämt på örat. Den vita pärlglänsande plasten ger inget exklusivt intryck, men Voicecoms headset känns väl hopbyggt och fungerar bra tillsammans med mobiltelefonerna.
Plus: Lågt pris
Minus: Sämre kompatibilitet
Fakta:
Vikt:
12 g
Mått: 59x19x28 mm
Standby: 200 tim
Taltid: 6 tim
Bluetooth-version: 1.2
Typ: Enkel bygel
Pris: 200,00 kr
Betyg:
Komma igång: 4
Material och kvalitet: 2
Funktioner: 3
Ljud: 3
Komfort: 3
Prisvärde: 4
Summa: 19
Vinnare
Mono-headset: Jabra JX10 Cara
Skalet i riktig metall ger en kvalitetskänsla utöver det vanliga. Ljudet når nästan upp till testets toppklass trots små mått.
Stereo-headset: Motorola S9
Motorolas väderskyddade stereoheadset är riktigt bra på att spela musik. Headsetet stannar kvar på huvudet under träningspasset och känns tåligt med sin gummiyta.
Fakta och betyg i tabellform. Klicka på bilderna för läsbar storlek.