Bättre mobil utan att köpa nytt
Är du trött på krångel eller vill ha nya funktioner - utan att behöva köpa en ny mobil? Då är det läge att uppdatera.
Alla mobiler levereras med mjukvara som sköter allt från hur mobilen kommunicerar med mobilnätet till hur många fält som ska få plats i telefonboken. Mjukvaran som styr dessa grundläggande funktioner kallas firmware på engelska - alltså något mittemellan hårdvara och mjukvara. Bakgrunden till namnet är att en firmware är så hårt knuten till en viss uppsättning kretsar.
Med "mjukare" mjukvara, till exempel java- eller Symbianprogram, försöker man ofta uppnå kompatibilitet med så många olika modeller som möjligt, men en firmware är nästan alltid unik för en specifik mobilmodell. Små skillnader i hårdvaran gör också att vissa mobiler har olika firmware beroende på när eller på vilken marknad de levererats.
Företeelsen firmware är lika gammal som datortekniken och från början handlade det om ganska simpla program som förklarade för datorn hur den skulle gå tillväga för att läsa in och köra ett större program eller operativsystem från datorns lagringsminne. Firmware i datorer heter bios (Basic Input/Output System) och innehåller en betydligt mindre del av funktionaliteten än en mobilfirmware som innehåller både mobilens motsvarighet till bios och själva operativsystemet.
Allt kan uppgraderas
I tidiga persondatorer låg firmware lagrad i så kallade rom-minnen som bara kunde skrivas en gång. Det innebar inget större problem - programmen var så enkla att tillverkarna kunde hitta de flesta buggar innan det var dags att släppa ut produkten på marknaden. Skulle man ändå hitta ett fel tvingades man dra ut bios -kretsen från moderkortet, radera den med hjälp av ultraviolett ljus, programmera om den och sedan montera tillbaka den i datorn.
Minnen som kan raderas och programmeras om utan uv-ljus eller speciell hårdvara, eeprom eller flashminnen, har revolutionerat hanteringen av firmware. När firmware började lagras i flashminnen blev det möjligt att bygga in alla funktioner som krävs för uppdatering direkt i datorn, mobilen, mp3-spelaren eller diskmaskinen. Nästan alla prylar som innehåller en mikroprocessor har idag en uppdateringsbar firmware - på gott och ont.
Självklart är det bra att fel kan åtgärdas till en låg kostnad även efter att en produkt nått konsumenten, men samtidigt minskar pressen på tillverkarna att släppa en firmware som är fri från buggar. Ofta väljer man istället att få ut produkten så snabbt som möjligt på marknaden för att kunna lansera nya funktioner tidigt.
Det kan gå fel
Syftet med en uppdatering är att mobilen ska fungera bättre, men tyvärr förekommer det ibland att resultatet blir det motsatta. Om en firmwareuppdatering misslyckas är risken stor att mobilen inte startar utan måste lämnas in på reparation. Därför är det viktigt att följa instruktionerna noga när man uppdaterar.
Några generella tips är att uppdatera från en dator som fungerar stabilt. Om din dator brukar hänga sig ofta så kan det naturligtvis också hända under uppdateringen - med en obrukbar mobil som följd. Starta om datorn före uppdateringen för att minimera risken för att den kraschar. Om mobilen eller datorn skulle bli strömlös under uppdateringen kan det också uppstå problem.
Därför kan det vara smart att använda en laptop - som ju fortsätter att gå även om strömmen skulle brytas. Mobilens batteri bör av samma anledning vara fulladdat.
Förlora inget viktigt
Tänk på att ta backup på allt innehåll i mobilen innan du påbörjar uppdateringen. De flesta modeller töms fullständigt och återgår till fabriksinställningarna efter en uppdatering. Vissa nyare Symbianmobiler, till exempel Nokia n82, har stöd för uppdatering utan radering av informationen, men med tanke på hur värdefullt innehållet i mobilen kan vara så rekommenderas en backup oavsett modell.
Stabilare funktion - tillverkaren rättar till buggar och mobilen låser sig
förhoppningsvis mer sällan.
Bättre kompatibilitet med nya tillbehör - fler saker funkar.
Nya funktioner - geotaggning av bilder, Flash Lite, bättre videoinspelning och stöd för html i e-post är exempel på finesser som tillverkare lagt till i ny firmware för redan lanserade modeller.
Förbättrad batteritid - ny firmware får mobilen att jobba smartare och kan
ge både längre samtals- och standbytid.
Det är inte alla telefoner som kräver att du ansluter mobilen till dator, installerar program och tar backup för att slippa buggarna och få nya skojiga funktioner. Sony Ericsson till exempel har ofta möjligheten att ladda ner en systemuppdatering direkt via mobilnätet.
Anledningen till att avancerade telefoner inte erbjuder detta är att uppdateringsfilen där kan vara 50-100
megabyte, hutlöst dyrt att ladda ner via mobilnätet alltså. Enklare telefoner klarar sig med 3-4 megabyte och då blir det smidigt.
Har din telefon uppdatering via mobilnätet kan den via ett menyval kontrollera med en server om det finns tillgängliga uppdateringar. När du kör uppgraderingen är det bara att se till att batteriet är fullt och sedan följa instruktionerna.
ätet>