E-böcker – en bokhylla i din Iphone

E-böcker till din iphone

Apple har inte det bästa utbudet av e-böcker, men det kan du ordna på egen hand. Du kan tjäna mycket på att kolla på andra program än Apples eget Ibooks i Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Det är Apple som så klart gjort både Ipad och Iphone, men det är faktiskt inte Apple som har bästa programmen för dig som vill använda Iphone som en läsare för e-böcker. Det största hindret i skrivande stund är utbudet, men tack och lov finns det andra alternativ än Apples eget program. Vi återkommer till hur de programmen funkar. Loggar du däremot in med ditt vanliga vanliga Ituneskonto i Ibooks, det Ituneskonto du idag köper dina appar och kanske musik med så möts du av ett eländigt utbud.

I den svenska versionen av Ibooks bokhandel i Iphone finns det inte en enda bok som kostar pengar, utan allt utgår från titlar som är så gamla att upphovsrätten för kopiering har gått ut och Apple alltså mer eller mindre gratis kan distribuera böckerna. När jag tittar så topplistan för svenska delen av Ibooks så ligger Nalle Puh, boken man får gratis som prov när man laddar ner Ibooks i topp. Längre ner hittar man Strindberg, Almqvist och HC Andersen. Antalet titlar på svenska är dock försvinnande få, av topplistan att döma har svenska Ibooksanvändare varit duktiga på att få upp de få svenska titlarna på topplistan över mest nedladdade titlar.

Sitter man på andra sidan atlanten däremot med ett amerikanskt Itunes-konto ser utbudet helt annorlunda ut. Det har givetvis med rättighetsfrågor att göra. För att som svensk skapa och använda ett amerikanskt konto och få tillgång till innehållet där krävs att man har ett konto med amerikansk adress inskriven och för att fylla på kontot med pengar måste man ha presentkort inköpta i USA. Förutom att det är osmidigt så strider det också mot Apples vilja och regler för Itunes. Bättre kan därför vara att själv lägga in böcker via Itunes, för du måste inte köpa allt du läser via Apples egen digitala bokhandel.

Antalet svenska e-böcker till salu börjar växa och när du handlar e-böcker på nätet hos till exempel Bokus, Adlibris eller Bokia så kan du ladda ner i ett format som heter Epub. Det kan du om du vill lägga in i Iunes för att sedan läsa i Apples Ibooks. Men du kan också köpa det direkt i till exempel Adlibris och Bokus respektive Iphoneapplikationer.

Format är viktigt att tänka på för det finns ett par olika att välja bland när du köper en e-bok. Och då pratar vi inte om inbunden eller pocket för i e-bokvärlden påverkar formatet till exempel vilken sorts läsare du kan läsa boken i och hur den kommer att se ut när den väl kommer dit. Tidigare så har digitala dokument ofta distribuerats som pdf men det är ett format som inte lämpar sig särskilt bra alls som e-bok. För de krav som du ställer idag är ju till exempel att man ska kunna ändra storleken på texten i den bok du läser. Det är ju en av flera fördelar med e-boken. En textstorlek passar inte alla och i e-boken kan den som läser själv välja. Det går inte i en pdf. Inte heller kan textbredden i en pdf anpassas efter storleken och bredden på skärmen och det är ju särskilt viktigt för oss som läser böcker i Iphone, med betydligt mindre yta än en normalstor bok. Skulle du trycka in en pdf i Iphone får du alltså ständigt zooma in och ut samt panorera i sidan för att se allt. Utseendet är alltså helt låst och det går inte att läsa på ett vilsamt sätt då, framförallt inte i en liten skärm som Iphone.

Det vanligaste formatet idag är istället Epub som idag är standardformatet på nyutgivna böcker. Det har fördelarna att det har flödande text och därför anpassar storlek och radbredd efter skärmen du läser på. Läser du på en stor skärm får det plats mycket text på en sida och läser du samma fil i en Iphone blir det en mindre mängd text på varje sida och i gengäld en bok med fler sidor.

En annan viktig faktor utöver filformatet är om den bok du köper är låst på något sätt. Apple väljer till exempel att låsa alla böcker du köper i deras bokhandel. Precis som när de började sälja musik alltså, innan skivbolagen och Apple tillsammans kom överens om att olåsta filer nog var det bästa ändå. Böcker med epubformatet säljs som regel utan kopieringsskydd men möjligheten finns för säljaren att begränsa spridningen. Det kan till exempel vara så att boken måste aktiveras i varje ny enhet du vill läsa den i, men inte om den är olåst alltså.

Böcker man köper från Apple i Ibooks kan man i varje fall i dagsläget bara läsa på Ipod, Iphone och Ipad och inte på en dator även om man vill det. Jämför du med hur du köper en vanlig bok och ställer i bokhyllan där hemma känns det givetvis konstigt om du inte skulle få göra vad du vill med den boken när du väl betalat för den. När musik gick från att säljas på cd till att distribueras digitalt till exempel i Itunes Store kunde man enkelt importera sina gamla cd-skivor för att enkelt få tillgång till musiken även digitalt. Någon sådan funktion eller rättighet finns tyvärr inte när böcker nu börjar bli digitala. Har du någon pappersbok du gärna vill ha digitalt så får du helt enkelt köpa den på nytt.

Ibooks

Har du inte redan Ibooks som ikon i din Iphone så kan du ladda ner programmet till telefonen direkt från Appstore. Tanken är ju sedan att du från telefonen ska ladda ner och köpa böcker från Apple men eftersom utbudet där än så länge är dåligt koncentrerar vi oss istället på hur du kan göra för att få dit böcker på annat sätt, och helt lagligt givetvis.

Nyckeln är e-bokformatet epub och det i varje fall som ett av flera val hos alla de främsta bokhandlare som säljer e-böcker i Sverige. Det är alltså på Bokus, Adlibris eller Bokia, för att nämna några som du ska gå in och ladda ner dina e-böcker för att läsa i Ibooks. Det gäller i alla fall tills Apple lanserar något bokutbud värt namnet för oss svenskar.

I Sverige så är det Elib som fungerar som mellanhand, men du handlar dina e-böcker hos en av tio återförsäljare, till exempel Adlibris eller Bokus. För att handla ska du som vanligt ha ett konto och betalar ofta med betalkort om du föredrar det. Innan du bestämmer dig för vad du ska köpa och hur du vill betala är det viktigt att du framförallt väljer rätt format.

1. Utbudet och språk

När jag söker efter e-böcker hos de stora webbutikerna hittar jag totalt ungefär 3000 titlar och en klar majoritet av dessa på svenska. Bara ett fåtal engelska titlar erbjuds.

2. Formatet

Epub är formatet du ska välja, och då den typ som har vatenmärke och inte kryptering. På det sättet kan du läsa boken i flera enheter och är fri om du i framtiden köper en ny e-bokläsare.

3. Betalning

Ofta behöver du betala med hjälp av ett betal- eller kreditkort, för bokhandeln vill ha betalt direkt eftersom du får boken direkt så den kan laddas ner.

4. Ladda ner

Boken du köpt kommer i form av en fil med filändelsen .epub. Den filen innehåller all text och eventuella bilder, inklusive bokens omslag.

5. Filen till Itunes

För att få över boken till din Iphone måste du ta vägen via Itunes i din dator. Du bör göra detta med den dator du vanligen synkar din Iphone mot. Dra epub-filen till Iphonebiblioteket eller välj ”Lägg till i bibliotek” från Arkivmenyn och välj sedan rätt fil.

6. Se över inställningarna

För att boken verkligen ska synkas över och dyka upp i Ibooks i din telefon behöver du se till att inställningarna är korrekta. I Bok-fliken i Itunes synkfönster för din IPhone så får du kryssa i så att säkert alla böcker där synkas till teleofnen.

7. Överför till Iphone

Böcker förs, precis som musik och program över till Iphone när du synkar den. Med epub kan du alltså inte köpa böcker direkt från telefonen och få in i Ibooks, men fördelarna, främst med utbudet av titlar gör det ändå till det bästa valet.

Amazon Kindle

Kindle från amerikanska storbokhandeln Amazon var egentligen den första e-bokläsaren som fick uppmärksamhet och den skiljer ut sig på flera sätt. Vi är främst intresserade av att man kan använda tekniken i Iphone och Ipad, men Kindle är även en pryl som Amazon säljer. Den har inbyggt 3G så att du kan ladda ner böcker och tidningar och den är smart integrerad med ditt konto hos Amazon. Framförallt är den väldigt vilsam att läsa på och har en smått fantastisk batteritid. Allt detta får du inte när du har Kindle-appen i din Iphone, men ett par av fördelarna kan vi i alla fall tillgodoräkna oss.

Inköp du gör till din Kindle synkas automatiskt mot ditt konto hos Amazon och det görs varje gång du startar appen. Köper du en bok från din dator hemma så blir den alltså tillgänglig i telefonen så snart du startat appen. Men givetvis kan du här även köpa böckerna direkt i Iphone. Däremot kan du inte få tag på tidningarna som säljs till de kunder som har köpt e-bokläsaren Kindle.

Köp i Iphone gör man via vanliga webbläsaren. Är du inne i Kindle-appen så slussas du ut till Safari i Iphone. För att betala för boken du köper så behöver du ett konto hos Amazon.com och ett giltigt kreditkort sparat till det kontot. Det är sedan det betalningssättet som används, så du slipper mata in dina kortuppgifter varje gång du vill köpa något.

Värt att nämna är även utbudet av böcker för hos Amazon är det bara engelska titlar som säljs som e-böcker. Skulle du läsa samma bok på både en Ipad och en Iphone med samma konto så synkas all status mellan de olika enheterna. För med riktiga Kindle kan du anteckna i marginalen och de anteckningarna kan man läsa även från Iphone. Inte tillsärskilt mycket nytta dock om du inte har en Kindle. Iphoneappen märker i alla fall hur långt du kommit för att du nästa gång du vill läsa ska kunna fortsätta från samma punkt. Det och dina eventuella nyinköpta böcker uppdateras alltså när du startar appen.

Köp en e-bok i Kindle för Iphone.

1. Ladda ner appen

Amazons Kindle-app finns för både Iphone och Ipad och du laddar som vanligt ner den via Appstore.

2. ”Get books”

Genom att klicka på Get Books uppe till höger så kommer du till Amazons bokhandel i webbläsaren Safari. Där kan du se topplistan eller söka bland alla böcker som finns.

3. Logga in

Är du inte redan inloggad måste du logga in med ett konto hos Amazon.com. Det måste även vara inställt med ett giltigt betal- eller kreditkort för så kallad One-click-inköp. Väl inloggad ska du alltså kunna handla med ett klick bara så laddas boken in i din Kindle-app.

4. Välj bok

Det handlar alltså uteslutande om engelska böcker, men titta på topplistan så hittar du kanske något du intresseras av. Du kan även välja att gratis skicka ett smakprov på boken till din Iphone.

5. Klicka och köp

Pengarna dras från ditt kort och med ett klick kan du ta dig tillbaka från Safari till Kindle-appen. Laddas inget ner får du trycka på pilarna så söker den efter nya inköp och laddar ner.

Från pdf till ebub-bok för Iphone

Calibre heter ett program som finns för bland annat Mac, PC och Linux-datorer. Det gör att du enkelt kan göra om e-böcker i bökiga format till det som fungerar bra i Iphonens eget Ibooks.

Nackdelen med att läsa en pdf-bok i Iphone är att sidbredd, radbredd och layout är fast och inte kan anpassas efter den skärm dokumentet visas på. På en stor skärm som Ipad kan det gå bra att läsa en pdf, men även där är det en fördel att istället kunna anpassa teckenstorlek, typsnitt och radbredd efter vad du själv föredrar och framförallt vad skärmens storlek tillåter.

Det säljs fortfarande böcker i pdf-format och pdf är ju även ett vanligt format för andra typer av dokument. Vill du läsa dessa i din e-bokläsare är Calibre ett utmärkt verktyg för själva anpassningen. Jag testar genom att ladda ner en hundrasidig rapport från ett av många FN-organ och tänker att det ska bli ett bra test.

1. Ladda ner programmet Calibre till din dator. Det finns gratis på adressen calibre-ebook.com och både datorer med Mac och Windows.

2. PDF är utgångspunkten

När du öppnat programmet är det pdf-filen du vill konvertera till e-bok som du ska leta upp. Klicka på Add books så får du välja vilka filer som Calibre ska ta sig an.

3. Finslipa formatet

För att boken ska se fin ut i din Iphone sedan bör du redigera så att författare finns med, rätt titel och kanske till och med korrekt omslagsbild syns. Allt det här kan du redigera genom att högerklicka på din bok och välja i menyn där.

4. Konvertera

Markera boken i listan och tryck sedan Convert Books. Där får du i övre högra hörnet välja vilket format som ska konverteras till och då ska du alltså välja EPUB för att boken ska gå bra att läsa i Iphones Ibooks.

5. Calibre gör jobbet

För min del tog sedan konverteringen ungefär en minut, men det kan ju vara olika och beroende både på din dator och hur komplex boken var.

6. Hitta rätt och för över

Du hittar den färdiga epub-boken i en speciell mapp som Calibre skapat i datorns mapp för dokument. Den filen drar du över till Itunes och sedan synkar du till din telefon och får över boken till Ibooks.

7. Fördelen

Nu får du alltså en betydligt mera läsvänlig fil, istället för pdf-filen som kan vara svår att läsa i Ibooks med ständiga inzoomningar och förflyttningar i själva filen. I epub bläddrar du bara genom sida efter sida anpassad för din Iphone.

Vad kostar boken?

E-böcker du köper kan variera en del i pris. Precis som tryckta böcker är de nyutgivna dyrast och i e-bokvärlden tycks det inte finnas någon riktig motsvarighet till pappersväldens pocketböcker. Nya e-böcker som just kommit ut kostar ungefär som sina pappersutgivna och då inbundna motsvarigheter. När pappersböckerna funnits ute ett tag så har dock e-boken svårt att konkurrera med pappersbokens pocketpriser.

Poltava , Peter Englund

e-bok: 99 kr

pocket: 41 kr

inbunden: 215

Ett öga rött, Jonas Hassen Khemiri

e-bok: 138 kr

Pocket: 35 kr

Ljudbok (cd): 174 kr

Underbara dagar framför oss, Henrik Berggren

e-bok: 182 kr

Inbunden: 199 kr

Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken, Thomas Sjöberg mfl

e-bok: 133 kr

Inbunden: 189 kr

Just dessa priser ovan är alla tagna från Bokus webbsida som exempel, men prisskillnaderna mellan olika e-bokhandlare tycks begränsad. Största prisskillnaden när vi jämför e-böckerna ovan på Adlibris och Bokia är på 9 kronor.

Kryptering

En del böcker är krypterade. Det begränsar antalet enheter du kan läsa boken på. Köp alltså alltid olåsta böcker om möjligheten finns. Då har du större möjligheter om och när en enhet lanseras om några år och du vill läsa din befintliga boksamling där.

Vattenmärkning

Man kan likna vattenmärkning vid en snällare form av kopieringsskydd. Vattenmärkning innebär att varje exemplar av filen identifieras inp>