Är du trött på att gå på nitar i Android Market? Vi testar och recenserar nyheterna och presenterar sedan våra favoriter för dig. Idag är film- och foto-appar i fokus.
Det är inte mycket som sticker ut med Moboplayer och det är precis det som gör filmspelaren så bra. Den hanterar filer på ett ypperligt sätt, man kan markera hela mappar som mediaplatser och spelaren förhandsvisar klippen samt skriver ut filnamnen.
Själva filmen kan kontrolleras inne i spelaren genom att man sveper på olika sätt med fingret på skärmen. Det går exempelvis att höja volymen eller spola i klippen på det sättet. Är man mer traditionell så finns det självklart klassiska reglage och knappar för alla funktioner. En väldigt bra sak är att videospelarskärmen låses om man trycker på mobilens programknapp så att man undviker att exempelvis ofrivilligt stänga av filmen eller spola i den genom att råka komma åt skärmen. Samtal och dylikt som kommer in under tiden man tittar stoppar filmen och tar dig till samtalsfunktionen. Efter att samtalet avslutats återupptas filmen där den stoppades. Detsamma gäller om man går ur spelaren och startar upp den vid ett senare tillfälle.
Annons
Det absolut bästa med Moboplayer är att den mer eller mindre klarar av alla filformat som man kastar i dess väg. Det kan till och med vara så att man helt plötsligt kan spela upp filmfiltyper som den aktuella mobilmodellen egentligen inte stöder.
Annons
Namn: Moboplayer
Pris: Gratis
Betyg 8/10
Voddler gör entré
Filmtjänsten Voddler har äntligen kommit ur teststadiet på Androidmobiler och finns nu för nedladdning (gratis) i Android Market. Det är som sagt en filmtjänst, med andra ord en app för att strömma film till mobiltelefonen.
Utbudet består av både gratis- och be talfilm men de sistnämnda kräver att du har en så kallad kod. Du kan med andra ord inte spara ditt betalkort direkt i appen vilket är lite synd. Utbudet är än så länge ganska skralt och intetsägande, men du kan hitta ett par guldkorn och de flesta filmerna är gratis.
Voddler satsar mycket på funktioner, så även i företagets app, vilket vi gillar eftersom det förenklar livet för användaren. I appen hittar du bland annat en favoritlista, du kan alltså favoritmarkera filmer du gillar och de sparas då i en separat lista så du minns dem. Det finns ytterligare en lista som kallas för spellista, här är tanken att du ska spara filmer du vill se senare men det blir lite kaka på kaka. Du kan se vad andra användare tycker om filmerna genom betygssystemet och du kan själva sätta betyg på filmer du sett. Tycker du att en film är så bra att du vill berätta om den för dina vänner finns det en dela-ikon som ger dig möjlighet att dela med dig av en länk till dem via mejl eller sms. Tyvärr saknas sociala nätverk i den här listan. Det vore kul om Voddler kunde implementera Facebook-inloggning även i appen precis som de har på hemsidan.
Bildkvaliteten kunde vid optimala tillfällen vara bättre men därmed inte sagt att den är dålig, du kommer absolut inte bli besviken. Det finns dessutom stöd för undertexter, både svenska, danska, norska och finska. Med fler och nyare filmer i utbudet kommer det här bli en tjänst att räkna med.
Vad: Filmtjänst för att strömma hyrfilm till mobilen
Pris: Både gratis- och betalfilm
Betyg: 6/10
Stajla dina bilder
Den ultimata bildappen, det skulle jag kalla Vignette. Visst, gränssnittet är en aning luddigt men här finns så mycket kul effekter och ramar, och bilderna blir i många fall bättre än originalbilden. Efter ett par dagars testande använder jag faktiskt Vignette som kamera.
Effekt- och ramutbudet är kopiöst och att leta sig igenom. Det tar lång tid. Men du lär dig fort vilka effekter du föredrar till vilken typ av bild. När du hittat kombinationer du gillar kan du spara dem så att du snabbt kommer åt dem vid senare tillfällen. Andra funktioner som finns i appen är timelapse.
När du är klar med bilden kan du spara den och/eller dela den med dina vänner på exempelvis Twitter eller Picasa.
Namn: Vignette
Pris: 26 kronor
Betyg: 9/10
Gör din egen timelapsevideo
Timelapse kallas den teknik som används för att filma något som sker under väldigt lång tid och få det att se ut som om det händer på mycket kortare tid. En timelapse kan till exempel vara en soluppgång som filmats och som sedan spelas upp som en två minuter lång filmsekvens. Det går till så att du fotograferar en händelse i intervaller och sedan sätter ihop bilderna till en film.
Jag har beslutat mig för att göra en timelapse över hur molnen rör sig på himlen under en timme. För att göra det lite enklare har jag laddat ner appen Lapse it, som alltså är en timelapse-app. Appen stöder intervaller i sekunder och minuter samt filmklipp upp till upplösning 720p med 30 bilder per sekund. Jag ställer in den på att fotografera med fem minuters intervall under en timmes tid. Hade jag velat hade jag i stället kunnat skippa tidsinställningen och i stället valt att avsluta intervallfotograferingen manuellt, alternativt när den når ett visst antal bilder. Därefter backar jag ur inställningsmenyn och startar min timelapse. Efteråt konstaterar jag att det inte finns en massa onödiga funktioner utan enbart de jag behöver för att komma igång. Det är enkelt att navigera och jag är igång på nolltid. Smidigt.
Ett stort problem med appen är dock mobiltelefonstödet. Innan du köper den bör du testa gratisversionen och göra en timelapse för att se om din mobiltelefon fungerar med appen, Samsung Galaxy S2 gör exempelvis inte det.