Vi förklarar: Så mycket tål din mobil

Det betyder IP-klassning av mobilen: IP68, IP53, IP69K – skydd mot vatten

Mobil förklarar vad de olika IP-klassningarna betyder. Så är din mobil skyddad mot vatten, smuts, sand och damm.

Publicerad Uppdaterad

På mobilredaktionen svarar vi löpande på läsarfrågor. Här reder vi ut vad som gäller med IP-klassning och vad de olika siffrorna faktiskt betyder.

Vad betyder IP-klassningen?

Fråga: På vissa telefoner står det att de är vattentäta klass IP68/IP69K. Vad betyder måtten och varför står det två olika?

Elias Nordling svarar: IP68 betyder att mobilen tål att nedsänkas till ett visst djup under viss tid, som mobiltillverkaren faktiskt själv bestämmer. Ofta är det 1,5 meter i minst 30 minuter. Men att sänka ner är inte detsamma som att tappa mobilen i vatten, eller att simma med den, för då utövas helt andra krafter. Enligt IP69K ska mobilen tåla att högtrycksspolas med vatten. Det är alltså delvis olika saker som man mäter, och det är därför man anger bägge uppgifterna.

Visar hur mobiltelefonen är skyddad mot vatten och små partiklar

IP-koden visar hur väl din mobilteleofn skyddats mot vatten eller damm och andra partiklar. Vanliga kapslingsklassningar för mobiltelefoner är IP68 eller IP67. Den första siffran i koden visar hur telefonen är skyddad mot partiklar som kan tränga in, som sand, damm eller annat. Den andra siffran visar hur bra enheten skyddats när det handlar om vatten eller annan fukt. Ett X i IP-koden, till exempel IPX5, innebär att produkten i det fallet inte har något certifierat skydd mot inträngande partiklar, men fuktskydd. Skydd som IPX3, IPX4 och IPX5 förekommer vanligast på hörlurar som då är svettåliga och även kan innebära att du kan tvätta av lurarna under vatten utan att riskera funktionen.

Första siffran: Partikelskydd

0: Inget skydd mot inträngande partiklar 

1: Skydd mot intrång av fasta partiklar med diameter på högst 50 mm

2: Skydd mot intrång av fasta partiklar med diameter på högst 12,5 mm

3: Skydd mot intrång av fasta partiklar med diameter på högst 2,5 mm

4: Skydd mot intrång av fasta partiklar med diameter på högsthögst 1 mm

5: Dammskyddat, så partiklar kan tränga igenom yttre skal men inte orsaka skada

6: Dammtätt, så inga dammpartiklar kan tränga igenom

Andra siffran: Skydd mot vatten

Den andra siffran i IP-koden anger hur telefonen skyddas mot vatten, mer specifikt sötvatten, så havsvatten med salt eller andra vätskor som till exempel söta drycker kan fortfarande skapa problem. Värt att poängtera är att det är skillnad på vilket vattentryck produkten utsätts för, så att till exempel simma med en telefon eller spola den under en vattenstråle skiljer sig från att sänka ner den i stillastående vatten.

0 Inget skydd mot vatten

1 Skydd mot droppar, så vatten som droppar rakt uppifrån inte ska skada

2 Droppskyddat i betydelsen att även snett infallande droppar upp till 15 graders lutning inte ska orsaka skada

3 Strilande vatten, från till exempel en dusch ska inte orsaka skada

4 Striltätt, så att vatten som stänker över föremålet inte ska göra skada

5 Vattenstråle från munstycke med öppning på upp till 6,3 millimeter och med avstånd upp till 3 meter från föremålet ska inte orsaka skada

6 Kraftigare vattenstråle från munstycke på upp till 12,5 millimeter även här på upp till tre meters avstånd ska inte skada

7 Nedsänkning i vatten, 1 meter, under 30 minuter ska inte skada. 

8 Nedsänkning i vatten, mer än 1 meter. Tllverkarens specifikationer för just din enhet gäller.

9K Skydd för högtryckstvätt, alltså vatten som spolas med högt tryck från alla riktningar.

Var generellt noga med att läsa specifikationerna och vad tillverkaren av din produkt anger att den ska klara av.

Kan jag bada med mobilen?

Som vi diskuterat kan det alltså låta som att en mobil med IP-klass 68, till exempel Samsung Galaxy S22 eller Iphone 13, som ju ska klara att befinna sig en och en halv meter under vatten, borde gå att bada med. Men då talar vi stillastående vatten. När du till exempel tappar mobilen i vatten, eller simmar med den i hand, rör sig vattnet över mobilen och kan ta sig igenom även det vattenskydd som IP68 ger. Har telefonen däremot IP-klass 69K vilket vissa tåligare mobiler har kan du vara rimligt säker på att den går att bada med.

Vattenskydd varar inte för evigt

En annan sak som kan vara värt att tänka på är att vattenskyddet kan reduceras över tid. Du har säkert tappat telefonen i golvet ett par gånger, och varje smäll kan bidra till att nöta ner den skyddande strukturen. Man använder även vattenavstötande ytbehandling som nöts bort med tiden, och gummipackningar som kan torka ut. En telefon som var regnskyddad när den var ny tål alltså inte självklart regn två år senare.