Annons

Nu för alla Androider

Apptest: Here Beta för Android

Here är i betaversion och det märks i sökfunktionerna.
Appen laddar du ner direkt från Here.com

Efter en kort stund exklusivt för endast Samsung Galaxy finns nu Here för alla Androider. Vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

Det är ingen lätt match som Nokias kartbolag ger sig in i. Efter att ha servat Nokia och Microsoft med kartor är numera kartbolaget Here avknoppat från Nokias gamla mobildel och från Microsofts Windows Phone och ska erbjuda karttjänster på en fri marknad. Here har tidigare haft webbappar och en app för Ios som senare drogs tillbaka, men nu är uppenbarligen en storsatsning på gång. Ett av Nokias främsta försäljningsargument när det kommer till telefoner har länge varit att det ingått kartor och navigering med möjlighet att hitta rätt även utan uppkoppling. Det här är så klart en stor fördel framför allt när man bilar i utlandet där mobildata kan bli väldigt dyrt. Att Here nu satsar även på Android och släpper sitt fokus på Windows Phone är naturligt, men det är ingen lätt uppgift att konkurrera med Google Maps. I dagsläget finns Here för Android endast i betaversion och efter en kort tid som exklusiv för Samsungs senaste Galaxy-modeller finns nu appen tillgänglig för alla att ladda ner. Den finns dock inte i Google Play utan du laddar ner den direkt från Here.com.

Kartor offline
När jag installerat och startat appen börjar jag med att tanka ner hela Sverigekartan och tar en tur med mobildata avstängt för att testa just hur det funkar när jag är nerkopplad. Det är inte mycket som avslöjar att Here är i betaversion, men en del adresser jag söker efter visas inte och det trots att adresserna hittas när jag testar samma sökningar i Windows Phone-versionen av Here. Över lag är dock sökfunktionerna bra såväl när vi är uppkopplade som när vi är nerkopplade. Även med mobildata avstängt kan jag hitta platser runt om i hela landet, men även söka platser i närheten efter kategori, till exempel bensinstationer eller restauranger i närheten av där jag befinner mig.

Navigeringen sker med instruktioner på skärmen, men du får även röstinstruktioner så att du kan hålla ögonen på vägen. Svensk röst finns, men inte i det mer högkvalitativa hifi-formatet som Here erbjuder för till exempel engelska, spanska och tyska. De har bättre ljudkvalitet och skillnaden är markant om man lyssnar med hörlurar, men mindre påtaglig i mobilens högtalare som ju lämpar sig bättre för bilkörning. Utöver bilnavigering erbjuder Here även instruktioner för promenad och för att åka kommunalt. Here är när de lagat sökfunktionen en mycket välkommen nyhet för navigering när du inte är uppkopplad, men har du datauppkoppling är fortfarande Google Maps att föredra.