Finska uppstickaren

Här är specarna till Jollas första telefon

Nykomlingen Jolla förväntas släppa sin första lur i slutet av året. Nu har man släppt ny information om vilka specifikationer luren kommer att ha.

Publicerad Uppdaterad

De flesta av er känner till historien sedan tidigare: När Nokia bestämde sig för att skrota Meego till förmån för Windows Phone, valde en grupp anställda som tidigare arbetat med Meego-modellen Nokia N9 att säga upp sig. 

En tid senare startade de istället Jolla, och i våras våras lanserade företaget sin första telefon, helt enkelt döpt till "Jolla".

Snapdragon-processor

Vid lanseringen fick vi reda på att telefonen bland annat har en "högupplöst" 4,5-tums skärm och en dubbelkärnig processor. Nu - bara månader från det tilltänkta släppet i slutet av året - väljer Jolla att avslöja mer om vilka specifikationer telefonens hårdvara har.

På Jollas hemsida kan man läsa att telefonens 4,5-tumsskärm har qHD-upplösning (960 gånger 540 bildpunkter. Det framgår också att den dubbelkärniga processorn (klockad till 1,4 GHz) tillhör Qualcomms Snapdragon-plattform. Med ombord finns även 1 Gbyte i ramminne, och 16 Gbyte i lagringsminne. 

Jolla-telefonen har en något okonventionell design. Luren består nämligen av två delar: En främre försedd med skärm och processor, samt en bakre som består av ett slags skal där kameran och andra hårdvarukomponenter är placerade. Lurens huvudkamera är på 8 megapixel med autofokus och LED-blixt. På framsidan finns också en videosamtalskamera på 2 megapixel.

Stöd för landskapsläge

Under den senaste tiden har Jolla också bekräftat en del Jolla-nyheter via sitt officiella Twitterkonto, skriver sajten Jollatides.com.

Bland annat har man gått ut med att telefonen kommer ha stöd för landskapsläge, att den saknar en dedikerad kameraknapp men att man kan använda en av volymknapparna (volym upp) istället, samt att man kommer kunna stänga Android-appar på samma som när det gäller vanliga Sailfish OS-appar - det vill säga att genom att dra med fingret från toppen mot bottendelen av skärmen.  

Jolla gick tidigt ut med att målet var att Sailfish OS ska vara helt kompatibelt med Androids ekosystem. Tidigare i veckan gick tillverkaren ut med att man lyckas uppnå just detta. I praktiken innebär detta att du kommer kunna köra populära Androidappar som exempelvis Instagram och Evernote på en Jolla lur direkt från start.

Ny kampanj riktad till ex-Nokiafans

I samband med lanseringen i våras inledde Jolla en nätkampanj, där alla som var intresserade av det nya märket kunde förbeställa en Jolla-telefon. I mitten av augusti gick Jolla ut med att alla enheter i den första produktionsomgångar hade sålt slut via förbokningar. 

I dag torsdag startade Jollas en ny förbeställningskampanj, helt riktad till finska konsumenter som vill visa sin "passion för den finska mobilindustrin". Detta efter att det blivit klart att amerikanska Microsoft ska köpa upp Nokias mobilenhet.

Jollas första mobiltelefon förväntas släppas i slutet av 2013.

Källa

Skärm: 4,5 tum, 960 x 540 pixlar

Processor: Dual-core 1,4Ghz, Qualcomm Snapdragon

Operativsystem: Sailfish OS

Ram-minne: 1 Gbyte

Minne: 16 Gbyte

Huvudkamera: 8 megapixel, LED-blixt, autofokus

Videosamtalskamera: Ja, på 2 megapixel

Batteri: 2100 mAh, går att byta ut

Övrigt: Utbytbart Other Half-skal i flera färger, kompatibel med Androids ekosystem av appar¨

Släpps: I slutet av 2013