Informerar och utbildar

BankID i diskussioner med Polisen: Digitalt id-kort som körkort

Det är upp till varje företag och organisation om de vill acceptera digitala id-kort i mobilen och inte bara fysiska id-kort.

Publicerad Uppdaterad

När du idag frågar BankID om du kan använda deras digitala id-kort i Mobilt BankID-appen som körkort så är svaret nej. Det går inte riktigt ännu. Det här kan dock komma att ändras framöver.

Det är den som kontrollerar din identitet, i vilket sammanhang det än gäller, som avgör vilka typer av identitetshandlingar som är godkända. Mobilt BankID anger att de har kontakt med Polisen och hoppas att de kommer välja att acceptera digitalt ID-kort. Mobilt BankID informerar och utbildar alltså enligt egen uppgift Polisen om detta.

Polisen själva anger att digitalt id-kort som laddas ner via BankID “för närvarande inte” gäller som identifiering hos Polismyndigheten.

När BankID släppte sitt digitala ID-kort i BankID-appen godkändes inte det för att styrka ålder på Systembolaget, men sedan dess så har Systembolaget lagt till BankID:s digitala id-kort bland de som godkänns för legitimering på Systembolaget.

Bankerna själva arbetar till exempel med att se hur digitala id-kort kan användas på bankkontoren för identifiering. Idag är det dock fortfarande fysiskt pass, körkort eller id-kort som gäller.