Facit i hand

2013 i backspegeln – del 1

Vi har nu spått 2014. Men hur många av våra spådomar för 2013 blev verklighet? Här ger vi dig facit tillsammans med korta kommentarer i den första artikeln av två.

Publicerad Uppdaterad

Rätt

Formfaktorn får nytt liv

Som vi förutspådde såg vi en hel del förnyelse vad gäller formfaktorn under 2013. Inte nog med att Nokia, som bröt mot den rådande trenden med svarta fyrkantiga enheter, lanserade ännu fler färgglada och rundare telefoner. De fick även sällskap av Apple med lekfulla Iphone C, som får hårdvarufärgen att samspela med mjukvarans gränssnitt. 2013 såg även de första krökta telefonerna, Samsung Galaxy Round och LG G Flex. Allt fler möjligheter att göra telefonen mer personlig hittade vi även under det gångna året i form av designhörlurar och originella telefonskal.

 

Rätt

Billigare smarta telefoner på marknaden

Det lanserades ingen telefon från Amazon eller Facebook, eller för den delen inte heller någon budget-Iphone från Apple under 2013 som vi hade räknat med. Men det blev onekligen en våg av billigare lurar under året, från marknadsledande Samsung, från Sony, men främst från Kina-baserade tillverkare som ZTE och Huawei. Även nykomlingen Kazam lanserade sju Android-lurar i budgetklassen i Sverige.

 

Rätt

Surfplattor über alles – Ios och Android regerar

Det finns inte några lätt tillgängliga siffror för surfplatteförsäljningen i Sverige men på global nivå ökade antalet skeppade surfplattor markant under 2013. Enligt IDC kommer det att säljas 221,3 miljoner surfplattor i världen under 2013, en ökning med över 53 procent jämfört med 2012. Android och Ios dominerar marknaden totalt. Intressant är dock att Android i allt större utsträckning börjar dra ifrån Ios vad gäller antalet sålda plattor.

 

Rätt

Fler uppkopplade plagg

Något massmarknadsgenombrott är det inte att tala om men vi såg en våg av nya uppkopplade enheter lanseras på marknaden under 2013. De mest uppmärksammade är nog Galaxy Gear och Sony Smartwatch. Den kommersiella lanseringen av Google Glass väntar vi dock fortfarande på.

 

Rätt

Android och Ios fortsätter att dominera

Medan Windows Phone lyckades växa under 2013 och ta platsen som världens tredje största smartphone-plattform – och på kuppen knuffa ner Blackberry – så fortsatte Ios och Android att dominera smartphone-marknaden under året. Två nya plattformar gjorde entré: Firefox OS och Sailfish OS. De spår de lämnat efter sig på marknaden är dock än så länge minimala.