Tips

Kom igång enkelt med smarta hemmet från Ikea – det här behöver du

Med Ikeas smarta hem som grund kan du lägga till fler smarta produkter och göra mer med de du redan har.

För den som är intresserad av att göra hemmet smartare, med lampor som tänds när de behövs och släcks automatiskt när de inte behövs, är Ikea ett av de enklaste och billigaste alternativen.

Innan du kan börja skruva i din första smarta lampa så krävs lite förberedelser. Först och främst behöver ditt hem ha wifi-router för trådlöst internet. Det gör att dina smarta prylar kan nås via internet och är en förutsättning för till exempel att sedan kunna röststyra hemmet eller styra det när du inte är hemma. 

Själva hjärtat i Ikeas smarta hem är hubben Dirigera. Den kommunicerar med internet och med alla dina smarta Ikea-produkter hemma. Hubben dirigera ansluts direkt till din wifi-router med ethernet-kabel som följer med. Det här innebär att för att komma igång måste din wifi-router ha en ledig kontakt där du kan ansluta ethernetkabeln och Dirigera Hubb och din wifi-router måste placeras nära varandra, just eftersom kabeln används som anslutning. För att få¨så bra förutsättningar som möjligt, både för wifi och för smarta hemmet är det bra om båda enheterna står centralt i hemmet. Om det behövs kan du komplettera med en signalförstärkare i delar av hemmet. Ikea säljer Trådfri signalförstärkare och den kostar 99 kr.

Hubben Dirigera och för den del även alla Ikeas smarta prylar styrs sedan via appen Ikea Smart Home och den finns tillgänglig för både Ios och för Android. För att komma igång och installera Dirigera-hubben är det just appen Ikea Smart Home du använder och när hubben är installerad kan du börja ansluta allt från lampor, rörelsesensorer och rullgardiner till fjärrkontroller och annat. 

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till Ikeas smarta hem.