Allt om Iphone 3G

Iphone 3G kommer till Sverige 11 juli och vi har samlat alla fakta. Den saknar kamera på framsidan, men här finns turbo-3g och inbyggd gps. Läs allt här och se bilderna.

Publicerad Uppdaterad

Iphone kommer till slut till Sverige. Telia är än så länge enda operatör som meddelat att de får sälja den och telefonen de får till sina butiker den 11 juli är en turbo-3g-mobil med inbyggd GPS. I övrigt är dock mycket sig likt den ursprungliga Iphone som kom ut i butik i USA för ungefär ett år sedan. Kameran är fortfarande på två megapixel och saknar autofokus och blixt. Här ligger alltså Apple efter konkurrenterna. Inte heller har telefonen trots att den är utrustad med 3G någon kamera för videosamtal på framsidan.

Den har Turbo-3G

Uppkopplingen i Iphone är turbo-3g, men det finns ännu ingen uppgift på om vilken maxhastigheten är. Apple uppger att den är ungefär 30 procent snabbare än Nokia N95 som har Turbo-3G i 3,6 Mbps, men om det innebär att Iphone har 7,2 är för tidigt att säga. Apple har inte specificerat detta. Klart är ändå att telefonen har wlan (802.11 b/g) och att här finns inbyggd gps. Den gps Apple använder är en a-gps, vilket innebär att den får en snabb satellitkontakt, genom att ta hjälp av mobilnätet och ladda ner satelliternas aktuella positioner. Det här har de flesta mobiltelefoner med gps idag.

Till utseendet liknar Iphone 3G sin föregångare. Det finns en hemknapp under skärmen, en dokningskontakt i botten av telefonen och bredvid den inbyggd högtalare och mikrofon. Headset uttaget sitter på ovansidan till höger, och vid sidan om det luckan för simkort.

Ny programvara

Telefonen levereras med den nya Iphone 2.0-programvaran, vilket innebär att den har stöd för synkning med Microsofts serverprogramvara Exchange, det finns möjlighet att ladda in program i telefonen, program nedladdade och köpta via Apples egen butik. En uppdatering som dock tycks saknas i den nya teelfonen är möjligheten att skicka och ta emot mms. Detta har dock privatpersoner med hackade Iphones löst själva med hjälp av ett litet tilläggsprogram.

Den stora nyheten i Iphone 3G är alltså turbo-3G och gps. I fallet med gps används det bland annat för att tagga bilder med position så att man i efterhand kan se var en bild är tagen. Det tycks inte finnas någon navigationsapplikation i telefonen utöver Google Maps, men aktuell position ska finnas tillgänglig för externa program som installeras. I Google Maps kan man se aktuell position samt en prickad linje över den väg man färdats.

Synkar över mobilnätet

Kopplat till Iphone lanserade Apple även MobileMe som är ett sätt att synka telefonen med innehåll på sin hemdator. Mellanhand i allt detta är Mobile Me som är en webbsajt med adressen me.com och där kommer man åt e-post, kalender, kontakter och så vidare via webbsidor som ser ut som vanliga program. Här ska man kunna skriva e-post, lagra filer och annat och alla uppgifter uppdateras direkt på alla anslutna enheter. Mobile Me ersätter Apples tidigare webbtjänst Dot Mac. I tjänsten Mobile Me ingår 200 GB överföring til/från tjänsten mellan telefoner och datorer, så ett abonnemang med obegränsad datatrafik kopplat till sin Iphone tycks vara att föredra.

Så mycket kostar den

Det pris som Apple uppgivit tycks vara priset utan abonnemang, för Steve Jobs angav priset 199 dollar för 8GB-modellen som ett belopp den maximalt kommer att kosta. Det här innebär troligen att operatörer som kopplar ett abonnemang till telefonen samtidigt kommer att subventionera priset.

Typ: Turbo-3G, 3G fyrbands gsm och edge samt w-lan

Mått: 115,5 x 62,1 x 12,3 mm

Vikt: 133 gram

Skärm: 3,5 tums skärm, 480 x 320 pixel

Kamera: 2 megapixel, fortfarande utan autofokus och blixt, med geotagging

Minne: 8 resp 16 GB

Batteritid: 5 timmars taltid, 300 timmar standby, 5 timmars internet via 3G, 6 timmars internet via w-lan, 24 timmars ljuduppspelning, 7 timmars videouppspelning.

Övrigt: Svenska som språk, gps inbyggt, bluetooth 2.0

Pris: 199/299 dollar (8/16GB), ingen uppgift ännu om svenskt pris. Telia kan inte lämna några uppgifter för tillfället.