App Store öppet - vi har testat att handla program till Iphone

Ett knappt dygn innan Iphone 3G nu ikväll börjar säljas har Apple slagit upp portarna för sin butik med program till telefonen. Mycket är gratis, en del program kostar pengar, från 7 kronor till över 500 kr. Vi har provshoppat.

Publicerad Uppdaterad

Programmen som nu finns i Apples butik är drygt 500 till antalet och går att komma åt både via Itunes i datorn och direkt i Iphone eller Iphone 3G med den nya programvaran 2.0 (som finns från start i Iphone 3G).

Vi har testat ett flertal applikationer, både gratisprogram och de man betalar för. Priset på program man köper är från 7 kronor upp till det dyraste, ett väderprogram för 519 kr.

Program kan utnyttja funktioner i Iphone som positionen och kameran. Däremot kan programmet inte modifiera befintliga menyer. Flickr Mobile som vi köpt och testat kan till exempel använda telefonens kamera, men inte lägga med en knapp direkt när man tar en bild om att man vill skicka sin bild direkt till bildsajten Flickr. En gratis motsvarighet är Shozu vars program vi testat även det. Där kan du ladda upp bilder från Iphone direkt till Facebook, Flickr, Blogger och andra sajter. Här visar sig dock nackdelen att Iphone saknar multitasking. När man väntar på att Shozu ska ladda upp bilden går det inte att stänga ner programmet, för då avslutas allt. Samma sak när vi testar AIM Chat från AOL: Så fort man får för sig att öppna webbläsaren, ta ett kort eller använda telefonen till något annat än att chatta blir man obönhörligen utslängd från chatten.

Nyhetsprogram finns det ett par av och de ska göra det enklare att få personligt anpassade nyheter efter önskemål. Eftersom de inte får arbeta i bakgrunden innebär det dock att man startar programmet för att sedan tvingas vänta en lång stund på att allt innehåll ska laddas ner.

Bäst av applikationerna är förmodligen spelen, för det är definitivt något som inte går att åstadkomma på samma sätt i en webbapplikation. Sedan tidigare, men då på hackade Iphones, är labyrintspelet känt, det som använder Iphones accelerometer så att man styr kulan genom att vicka på telefonen. På samma sätt fungerar flera andra spel man kan köpa till Iphone och de kostar generellt 75 kronor.

I Super Monkey Ball från Sega styr man figuren genom att luta på telefonen och samma sak i spelet Moto Racer.