Appbaserad

Blekinge utreder appar för bättre diabetesvård

Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och landstinget i Blekinge forskar kring hur mobila tjänster, exempelvis appar, kan bidra till en bättre vård för diabetespatienter.

Publicerad Uppdaterad

Forskningsprojektet med mobila tjänster för hälsa har BTH jobbat med sedan 2014. Den senaste forskningen har handlat kring hur patienter med diabetes typ 2 upplever vårdkontakten och hur den skulle kunna förbättras med hjälp av mobila tjänster.  

– Idén som vi har varit med och tagit fram skulle ju underlätta i vårt vardagliga arbete att ta emot information om blodsocker på diabetespatienter. Att kunna ge dem tips och råd enkelt genom att kunna svara via sms eller via appen hade ju varit smidigt för både oss och patienten, säger diabetessjuksköterskan Lina Ishav till Svt.

Främsta vinsten verkar vara att patienterna får snabbare svar och slipper göra onödiga resor till vårdcentralen eller sjukhuset. Ett exempel är en tanke om att diabetespatienten via en app ska kunna skicka uppgifter om sitt aktuella blodsockervärde. Den informationen samlas i en databas och att tas sedan hand om av vården. 

– Det här tror jag är framtiden. Att man kan hitta stöd som underlättar kommunikationen och tar bort onödiga sjukbesök så att man istället kan bevaka värden på distans, säger projektledaren Sara Eriksén till Svt.

Källa