Annons

Mobil på IFA-mässan i Berlin

Samsung Gear S är en annorlunda klocka

Att Gear S är något helt annat märker man snabbt när man som vi testar den i Berlin.

Publicerad Uppdaterad

Samsung lanserade Gear S för ett par dagar sedan, men det är först nu på plats på IFA-mässan i Berlin som vi fått se och testa den i praktiken. När jag väntar på min tur hör jag ett högt tjut från mannen före i kön. Han har klämt sig på fästet i Gear S. Det är av den typen att det består av tre gångjärn så man viker den delen av armbandet för att knäppa armbandet. Jag har dock inte samma problem när jag testar och det handlar så klart om att välja rätt storlek på bandet. 

Jag har testat och tittat närmare på en del smarta armband och klockor vid det här laget och det känns tydligt att Samsung med sin Gear S vill något helt annat, jag menar att de ställt siktet på något annat än många av konkurrenterna. Att de använder sig av operativsystemet Tizen är så klart en anledning, men även när man tittar i skärmen på Gear S efter appar så kommer en lång rad ikoner med både smarta och genomtänkta appar, flera som man till och med känner igen från andra sammanhang och från varumärken som redan har framgång. Navigeringen i Gear S sköts av Nokias kartbolag Here, vi hittar Nikes app Nike Plus Running, Financial Times, Engadget, Deezer, väder, ja till och med meddelanden och telefon. För Galaxy Gear S har ju både eget simkort med 3G och den har GPS så den kan visa vägen och låta vännerna kontakta dig utan att du har telefonen med dig. Vid ett första intryck känns det som den försöker göra allt och lite till. Jag är givetvis tvungen att försöka ringa ett samtal. När jag trycker ett nummer och grön lur lyser Note 4 på bordet upp och försöker ringa samtalet. Samma sak gäller när jag ska skicka ett sms, men på Gear S finns ett tangentbord så jag kan skriva meddelandet direkt på pekskärmen. Jag lyckas utan större problem skriva Mobil se, men jag har väldigt svårt att tänka mig att man har tålamodet at skriva längre meddelanden här än ”ok”, ”tack” eller ”ses då”.

Med tanke på hur många funktioner som Gear S erbjuder är gränssnittet så klart en utmaning för Samsung men jag tycker att det fungerar väl. Jag sveper upp på skärmen för att få listan med alla appar, man kan svepa åt sidan för att visa de olika tillgängliga widgets som finns. Många av apparna i Gear S tillför faktiskt funktion och funktion då som man till och med klarar av att tillgodogöra sig på den lilla tvåtumsskärmen. Mitt intryck är att Gear S gör betydligt mer än någon av de Android Wear-klockor som vi sett hittills, men så är också båda systemen under utveckling. Den riktiga matchen startar när vi kan testa dessa enheter i praktiken.