Försiktig omstart

Google öppnar Map Maker igen

Map Maker är tillbaka i sex länder efter stängningen tidigare i år. Lokala moderatorer ska garantera kvaliteten.

Publicerad Uppdaterad

Det var i maj i år som Google stängde ned redigeringsverktyget Map Maker efter att flera användare gjort ändringar som inte hade något med geografiska förhållanden att göra. Det dåvarande systemet med självgranskning gjorde det möjligt för användare som uppnått en viss status att vandalisera kartorna med bland annat reklam och ett uppmärksammat angrepp på Apple.

Map Maker öppnas nu på nytt i Bangladesh, Brasilien, Canada, Indien, Filipinerna och Ukraina. För att undvika nya tråkigheter har Google utsett regionchefer i communityn som ska hålla koll på ändringarna i sitt område. Cheferna är gamla Map Maker-användare och har valts utifrån kvaliteten på deras tidigare bidrag till Google Maps. Det har också tillkommit en automatisk kontroll samt stickprov som genomförs av Googles personal.

Några funktioner är fortsatt spärrade för användarna. Det går inte att lägga till nya polygoner – till exempel skogspartier och sjöar – eller ändra att formen på befintliga. Däremot kan man bidra med rättning av felaktiga namn på platser eller andra egenskaper för polygonerna.

Google planerar att öppna tjänsten i ytterligare länder inom kort, men har inte presenterat några detaljer om vilka länder det gäller eller mer exakta tidpunkter.

Källa