Nedlagd och återupplivad

HTC U11 Plus sägs ha varit menad att bli Pixel 2 XL

HTC:s nya toppmodell som lanserades i går ska enligt uppgift vara baserad på en version av Google Pixel 2 XL som Google ratade.

Publicerad Uppdaterad

Det var HTC som tillverkade Pixel och Pixel XL åt Google, och även den mindre av de två nya Pixel-mobilerna, Pixel 2, är tillverkad av HTC. Den större Pixel 2 XL är däremot gjord av LG, men ryktena säger att den ursprungliga Pixel 2 XL, med kodnamn Muskie, även den producerades av HTC. Detta gav upphov till rykten om att Google hade tre Pixel-telefoner på gång.

Till slut utkristalliserades ett rykte att Google lagt ner Muskie och påbörjat ett nytt samarbete med LG om vad som blev Pixel 2 XL, men kodnamnet Muskie fortsatte att dyka upp associerat till HTC, och enligt anonyma källor som talat med The Verge är HTC U11 Plus i själva verket Muskie, den Pixel-mobil som Google inte ville ha. Rent praktiskt märks det bland annat på att fingeravtrycksläsarna är mycket lika på de två mobilerna.

Exakt vad det var som orsakade fnurran på tråden är svårt att säga. Pixel 2 XL har större batteri, men det kan mycket väl ha tillkommit efter att Google ratat Muskie. Den främsta skillnaden är displayen, där Google Pixel 2 XL har en oled-skärm medan HTC U11 Plus har en LCD-skärm. Med tanke på att skärmen på Pixel 2 XL plågats av problem medan den på U11 Plus beskrivs som utmärkt av de som provat kan Google mycket väl ha gjort ett dåligt val här.

Tidigare i höst köpte Google ut den utvecklingsavdelning som arbetat med Pixelmobilerna på HTC. Det talar för att Google var nöjda med det arbete de utförde, men att HTC inte ville ge Google så mycket kontroll över detaljerna i telefonens konstruktion som Google önskade sig. Om det var just att Google ville ha en oled-display och HTC vägrade kan vi dock bara spekulera om.

Källa